Fer de la música un element clau en l´educació dels més menuts fins a convertir-la en un instrument al servei del desenvolupament social i personal dels alumnes. Eixe és l´objectiu d´un projecte educatiu i musical que s´ha posat en marxa a la ciutat de Vinaròs i que permetrà als alumnes de la ciutat entrar en contacte amb la música des dels primers cursos.
Es tracta del projecte Pizzicato, una iniciativa que ja s´ha implantat amb èxit en diferents centres educatius de l´estat, i que ara arriba a la Comunitat Valenciana de la mà de l´Ajuntament de Vinaròs, de la Societat Musical «La Alianza» i el CEIP Jaume I, que han anunciat la posada en marxa d´una inicaitivava que suposa «el primer programa educatiu d´aquest tipus que es durà a terme a la Comunitat Valenciana», segons va explicar el regidor de Cultura i Joventut, Marc Albella.
Es tracta d´un projecte de desenvolupament cultural comunitari impulsat per Ana Falcó i José Ramón Renovell, de la Societat Musical «La Alianza», que busca universalitzar la pràctica musical dels xiquets i xiquetes de Vinaròs, treballant amb 50 alumnes del CEIP Jaume I valors com la motivació, el treball en equip, la confiança i l´autoestima.
De moment, la iniciativa ja s´ha posat en marxa i a la primera classe, realitzada aquesta mateixa setmana, els alumnes es van mostrat entusiasmats amb la iniciativa, segons van confirmar les professores de l´àrea de música del col·legi, Karen Martínez i Sílvia Gascón. De moment, les classes es realitzaran els dilluns amb els alumnes de 3r de primària dins del seu horari lectiu en dos grups de 25 alumnes i està previst que aquesta iniciativa es duga a terme durant els propers quatre anys.
El projecte no es limita als instruments més habituals en les escoles i les bandes de música, sinó que comptarà amb instruments de corda, bona part d´ells donats o cedits per famílies locals. «Moltes persones creuen que instruments d´aquest tipus, com el violí, són elitistes, de manera que amb aquest projecte volem demostrar que això no ha de ser així», ha exposat per la seva part Falcó.
Precisament, un dels objectius d´esta inicaitiva es fer servir la música com un element d´integració social, portant la seua pràcita a tots els nivells de la ciutat. Eixe és un dels motius que ha provocat que este programa educatiu pioner a la Comunitat s´haja implantat precisament en el CEIP Jaume I, ja que, segons va explicar la regidora d´Educació, Begoña López, el centre era el que més s´adaptava a la proposta plantejada, a causa de la varietat socioeconòmica que presenta l´alumnat del centre, on conviuen alumnes de més de 20 nacionalitats diferents. «Espero que el projecte Pizzicato vinga per quedar-se, i que aquest puga anar implementant-se gradualment en altres centres de la localitat», ha conclòs López.