La Banda Simfònica Unió Musical de Llíria recentment ha encetat un nou capítol de la seua història. El passat 23 de desembre va ser presentat com a nou director titular el mestre Vicent Balaguer Doménech amb qui la banda ha estat treballant des del mes d’octubre.
Per Carlos Miguel Pascual Górriz
El mestre Balaguer és un músic d’una extraordinària trajectòria artística i reconegut prestigi. Com a director ha demostrat un gran nivell al front de les distintes agrupacions que han estat sota la seua batuta. Els músics de la Unió han començat un nou projecte amb entusiasme i confiança. Parlem amb el mestre Balaguer perquè ens conte com està sent el treball de la banda.
El passat 23 de desembre vas ser presentat com a nou director titular de la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria, agrupació amb la qual has estat treballant des del mes d’octubre. Com descriuries la situació actual de la banda i com ha estat el treball realitzat estos mesos?
La situació que m’he trobat és la d’un grup de gent amb molta il·lusió, tant per part de la Junta Directiva com per part dels músics, amb la predisposició de treballar perquè esta banda estiga al lloc que es mereix. És cert també que, després de la pandèmia, la majoria de les bandes estan en un moment complex i costós de tornar a recuperar el ritme de treball. Però, si aconseguim crear un dinàmica de treball bona tant als assajos com als concerts, tornarem altra volta al nivell que s’espera que estiga una societat com la Unió.
En els mesos que porte he pogut conéixer els músics, l’activitat del dia a dia d’una societat com la Unió Musical, que és una societat molt gran i, sobretot, la banda de la qual dispose per a futurs projectes.
La Unió Musical de Llíria es caracteritza per ser una societat amb una gran massa social i molta activitat musical. La Banda Simfònica és una de les bandes amb major trajectòria de la Comunitat Valenciana. Com s’enfronta i es gestiona l’exigent treball amb una agrupació tan nombrosa amb membres de tan distintes edats i característiques per obtenir-ne el millor resultat?
Conec la trajectòria de la Unió des que era molt menut. Mon pare em portava a vore els assajos previs al certamen quan el director de la Unió era el mestre Pablo Sánchez Torrella. També sé de la quantitat de directors, tant convidats com titulars, que ha tingut la Banda Simfònica. Molts d’ells han sigut companys i amics meus com Enrique Artiga, José Miguel Micó o Pablo Marqués. Vaig formar part, a més, de l’Orquestra Simfònica Unió Musical en la seua fundació. Per estes raons, sé perfectament on estic i em sent com a casa.
Referent al treball dels diferents nivells, pense que és el que ens caracteritza a les bandes de la Comunitat Valenciana. Eixe binomi professional-amateur, és el que aporta al professional el gaudi per la música que té l’aficionat, i a este, en canvi, li proporciona un plus de perfeccionament que li pot aportar el professional, quant a ajuda per a pujar el nivell tècnic, etc. Per un altre costat, tenim també els estudiants, que per ami són una part molt important. Els estudiants, en una societat com esta, sempre tenen professionals d’un alt nivell al seu costat, cosa que es convertix verdaderament en classes diàries sense adornar-se. Ara només faltaria que els estudiants aprenguen a valorar-ho i, sobretot, que facen seua esta dinàmica de funcionament per a les futures generacions.
La millor virtut que té la banda és el potencial que té darrere, tant per part de la Banda Juvenil com per part de l’Escola d’Educands i el Col·legi-Centre Integrat d’Ensenyaments Musicals
Quines consideraries que són les millors virtuts de la banda en l’actualitat?
La millor virtut que té la banda actualment és el potencial que té darrere, tant per part de la Banda Juvenil que fa un treball espectacular com per part de l’Escola d’Educands i el Col·legi-Centre Integrat d’Ensenyaments Musicals que nodrixen de músics a eixa banda. Tot açò motiva a què molts d’ells, després, passen a formar part de la Banda Simfònica. I, com no, la quantitat de músics professionals de què disposa molts dels quals estan en els millors conservatoris, orquestres i bandes de tot Espanya i, alguns d’ells, d’Europa.
Com planteges el futur de la Banda Simfònica? Quina és la línia de treball que desenvoluparàs al front de l’agrupació?
Quant a la línia de treball, pense que hem de millorar sobretot la base de la banda, la gent que està dia a dia: els amateurs i els estudiants. Pense que s’han de sentir un part important de la formació. Hem de potenciar els seus estudis fent projectes en els quals ells se senten partícips, com per exemple fer concerts de solistes o els habituals solos del repertori de l’agrupació. També cal fer programes interessants per a tots, com la sarsuela o la música de compositors valencians, tant antics com actuals i, per descomptat, una part que considere molt important per a mi que són les transcripcions. Hem de pensar que la Unió ha aconseguit molts dels seus grans èxits gràcies a eixes transcripcions que hui es conserven en l’arxiu musical com puguen ser Daphnis et Chloé o La consagració de la primavera, entre moltes altres.
Quins són els objectius que pretens complir a llarg i a curt termini?
Els objectius els marcarà el dia a dia. Si nosaltres aconseguim crear un dinàmica bona de treball tant per la part d’assistència als assajos com creant un bon ambient de treball, els objectius vindran sense plantejar-nos-els. Els objectius seran fruit del treball diari i constant i seran signe d’un bon funcionament.
Com veiem la Banda Simfònica Unió Musical s’enfronta a una nova etapa musical amb il·lusió i entusiasme per poder continuar alçant el nom de la societat al màxim nivell possible de la mà del nou mestre, Vicent Balaguer, i conservar i perfeccionar un llegat musical que va nàixer el 8 d’octubre de 1903, i que, per tant, enguany complirà 120 anys.