La Valencian Music Association (VAM!) presenta el cicle de concerts Viu. Cap estiu sense música. L’objectiu d’aquesta iniciativa és impulsar el sector de la música en directe, un dels més afectats per la pandèmia de la Covid-19, i tractar d’entrar en la ‘nova normalitat’ amb espectacles de destacats grups valencians.
Així, sis formacions (Samuel Reina, Pau Alabajos, Maluks, Laura Esparza i Carlos Esteban, Badlands i Toni de l’Hostal) actuaran en la sala 16 Toneladas de la capital del Túria durant el primer i el tercer cap de setmana de juliol.
Com no podria ser d’altra manera, els concerts se celebraran sota les màximes garanties sanitàries. Així, l’aforament del local estarà limitat i se seguiran totes les directrius del protocol de seguretat. Les actuacions començaran a les 20:00 hores. El cicle compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i l’Associació de Sales de Música en Directe En Viu!.
La programació
El cicle Viu s’encetarà el dijous 2 de juliol amb la presència de Samuel Reina, qui actuarà en solitari. Després de formar part de diverses bandes d’estils variats, el cantant va mamprendre la seua carrera en solitari. Així, en 2015 va enregistrar el seu àlbum de debut, Alarms, un compendi de sons provinents del pop-folk on destacaven la particular veu de l’artista i l’acurada selecció d’arranjaments. Amb el concurs Movistar Vinilo València 8.0 a la butxaca, el guitarrista va enllestir el seu segon treball, Simulacros de naufragios, enregistrat íntegrament en castellà. En aquest cas, Samuel Reina va aprofundir en les seues inquietuds amb una nova perspectiva lírica.
Un dia després serà el torn de Pau Alabajos. El cantautor torrentí tindrà l’oportunitat de presentar el seu últim treball, Les hores mortes. El títol fa referència a un dels tres poemes del llibre Estimada Marta de Miquel Martí i Pol que el compositor ha musicat per a l’ocasió. A més, Alabajos ha adaptat el poema No passareu d’Apel·les Mestres, convertit en himne antifeixista, i el manifest en vers Vuit de Març de Maria Mercè Marçal. L’àlbum també compta amb cançons inèdites signades per l’artista, qui va treballar les melodies i les instrumentacions als estudis de Santos & Fluren (Sidonie, Love of Lesbian, Izal), als qui ja coneixia pel seu disc anterior, Ciutat a cau d’orella.
El primer cap de setmana d’actuacions es tancarà el dissabte 4 de juliol amb Maluks. Aquesta formació del barri de Benimaclet (València) basa la seua proposta en la mescla de gèneres ballables -ritmes jamaicans (dancehall), llatins (salsa, cúmbia) i afrobeat- amanits amb l’electrònica.
D’altra banda, les lletres reivindiquen les conquestes històriques dels col·lectius feministes, LGTBIQ+ o antiracistes, entre d’altres. Per tant, el seu discurs es posiciona a favor de la defensa dels drets humans. Així ho han demostrat en els senzills “Fins l’alba”, “Comboi”, “Contra l’oblit” i “Furioses”, els quals formaran part del seu primer EP.
Laura Esparza i Carlos Esteban s’encarregaran d’obrir la sala 16 Toneladas el dijous 16 de juliol. La cantant i l’instrumentista van començar el seu projecte conjunt en 2019 amb cançons que mesclen força i sensibilitat amb un estil íntim i personal. A més de la veu i les línies de guitarra, la seua proposta integra pinzellades d’electrònica. Actualment, el duet presenta el seu primer disc, Mare Natura, format per un conjunt de composicions amb pluralitat de ritmes i harmonies, acompanyades per unes lletres molt emocionals. En la gravació del disc hi van col·laborar Josep Pérez (Ona Nua) i Vera Carrión (Mafalda), entre d’altres músics.
Els sons d’arrel americana assentats en el folk, el country i el bluegrass també seran protagonistes del cicle Viu gràcies a la formació Badlands. El sextet valencià, en actiu des de maig del 2014, reprendrà així l’activitat després de presentar el seu últim treball, Tornado, a ciutats com Madrid, Barcelona, Múrcia o Alacant. L’àlbum presenta les dues primeres composicions de la banda en castellà (“Tornado” i “Jaulas vacías”). A més, la premsa ha destacat que aquest disc suposa un pas endavant en la trajectòria del grup, amb la introducció de sons més rockers i enèrgics (per exemple, el single “Call Me Fire”) sense perdre la seua essència.
Finalment, Toni de l’Hostal tindrà l’honor de cloure el festival el dissabte dia 18. Conegut per fer ús d’un valencià particular i pel contingut humorístic de les seues composicions, el cantant i guitarrista de L’Alcúdia (Ribera Alta) interpretarà per primera vegada en directe els temes del seu debut discogràfic, Repom. Produït pel músic Héctor Tirado, l’àlbum barreja temes de la tradició folklòrica valenciana (mamelles i culs; les festes de moros i cristians; les taronges; la pilota) amb notes d’intel·lectualitat i friquisme. Cal recordar que aquest treball s’hauria d’haver presentat el passat 3 d’abril a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.
Localitats a la venda
Les entrades per als concerts del cicle Viu. Cap estiu sense música es poden adquirir en Notikumi per 10 euros (més despeses de gestió) en el següent enllaç: https://www.notikumi.com/?q=cicle+viu.