L’Hemicicle ha acollit este matí el lliurament de la primera edició dels premis al mèrit cultural “Ciutat de València”, que han reconegut la trajectòria professional de l’actriu María Luisa Merlo, el director d’orquestra Gustavo Gimeno i el grup de rock Seguridad Social.
L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat de la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha fet entrega de les distincions, amb què “posem punt final a l’absència d’un guardó creat pel govern municipal per homenatjar aquelles persones o col·lectius que s’han destacat per la seua contribució a qualsevol disciplina artística”.
Els guardons al mèrit cultural no existien fins ara a la ciutat de València. L’acte d’este dijous, segons ha manifestat l’alcalde, “té un doble caràcter: de deute i d’esperança”. D’una banda, “deute cap a aquells professionals que, si bé havien pogut rebre des d’altres i altes institucions el reconeixement general a la seua tasca, fins ara havien mancat d’un guardó que assenyalara específicament la ciutat de València com a origen o destinatària de les seues carreres”.
D’altra banda, ha continuat Ribó, “l’esperança recau a haver iniciat hui un recorregut que serà prolongat de manera inexcusable”, ja que “estos premis naixen amb una vocació clara de continuïtat, perquè no creem uns guardons tan especials i necessaris com estos amb una voluntat mancada de fermesa, atés que és un benefici per a la ciutat, per a la societat i per a aquelles persones a les quals els serà concedit”.
L’alcalde ha donat l’enhorabona a María Luisa Merlo, qui no ha pogut estar present en l’Hemicicle per motius de salut, Gustavo Gimeno i els integrants de Seguridad Social, “pel que suposen per a la cultura valenciana, i perquè amb vostés el nom de València s’ha passejat trencant totes les fronteres geogràfiques, ens han donat moments inoblidables veient les seues actuacions o sentint les seues interpretacions i ens enorgullix perquè compartim el fet de ser valencians”.
Els premis al mèrit cultural “Ciutat de València” compten amb una dotació econòmica de 18.000 euros a repartir entre les persones distingides, que també han rebut un trofeu realitzat per l’estudi valencià de disseny Lavernia i Cienfuegos, el qual representa una torxa com a símbol de la llum, la busca, la veritat, el coneixement i la cultura.
Per la seua part, la regidora Glòria Tello ha assegurat que “necessitàvem uns guardons que premiaren una o diverses trajectòries en l’àmbit de la cultura, que les persones guanyadores foren triades per professionals i que l’espectre quant a persones distingides fora el més abraçador possible”. L’edil ha assegurat que l’objectiu és consolidar esta iniciativa en tots els àmbits: cronològic, “per tal que dins de molts anys i moltes dècades continuen convocant-se”; institucional, “a fi que les futures corporacions els assumim com a part important del llegat municipal”, i cultural, “perquè esdevinguen una fita de les cites al voltant de la cultura a la ciutat de València”.
El jurat multidisciplinari que ha resolt la primera edició del premi, tal com ha detallat la titular de Patrimoni i Recursos Culturals, ha estat format per personal municipal dedicat a la gestió cultural; Justo Romero, assajista, músic i crític dedicat des de fa quaranta anys al sector musical, i Nacho Lavernia, Premi Nacional de Disseny en 2012.
Reconeixements
El jurat ha considerat el recorregut de Gustavo Gimeno, actual director titular de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg i de la Simfònica de Toronto, qui s’ha convertit en el director espanyol més internacional i, a partir de 2025, serà el director musical del Teatro Real de Madrid. El jurat ha assenyalat el seu estatus internacional amb fites com ara la gira de concerts per Europa amb el pianista i també director d’orquestra Krystian Zimerman.
En arreplegar el trofeu, Gustavo Gimeno ha expressat “gran satisfacció”. L’artista ha explicat que va deixar València quan tenia uns 17 anys per estudiar a Àmsterdam i “allí continua geogràficament la meua residència, tot i que la meua condició de valencià, de mediterrani, seguix latent en mi i, de fet, contribuix de manera especial a qui sóc com a persona i com a professional”.
Igualment, s’ha valorat l’actriu valenciana María Luisa Merlo, qui va començar a treballar en teatre, seguint la tradició familiar, ha fet cine i ha participat en diverses sèries televisives. A més dels nombrosos premis que han reconegut esta intèrpret, s’hi ha tingut en compte l’estima del públic. Merlo ha excusat l’assistència per malaltia i ha recollit el premi en el seu nom María Ángeles Fayos.
Pel que fa a Seguridad Social, el jurat ha ressaltat que esta banda de música, creada al costat de València, a la localitat de Benetúser, per José Manuel Casañ fa ara quatre dècades, ha sigut referent dins de l’anomenada moguda dels 80 i del rock espanyol. Així mateix, s’ha destacat l’evolució dels intèrprets de cançons com Chiquilla o Quiero tener tu presencia que, reconeguts l’any 2012 per vendre més d’un milió de discos, s’han consolidat al món de la música espanyola.
Els integrants de Seguridad Social José Manuel Casañ, Javi Vela, Jorge Molina i Víctor Traves han rebut el reconeixement de mans de l’alcalde. José Manuel Casañ ha qualificat de “privilegi que a la teua ciutat et donen un premi” i ha ressaltat que “hem portat la valencianitat per tot el món, orgullosíssims, durant estos primers quaranta anys, i anem a seguir amb eixa força”.