L’Ajuntament de València ha decidit iniciar els tràmits per tal que el Cant de la Sibil·la, un drama litúrgic que es representava la vespra de Nadal a l´Edat Mitjana, siga considerat com a Bé d´Interès Cultural (BIC) Immaterial. La Junta de Govern va donar llum verd el passat divendres a una decisió que busca donar a conèixer i consolidar entre els ciutadans esta tradició centenària, que va ser prohibida pel Concili de Trento i que es va recuperar a València l´any 2012.
Amb esta decisió, l´Ajuntament busca evitar que esta tradició musical de cant gregorià torne a desaparèixer. L’obra representa el judici final “entre els fidels al Rei i jutge universal”, l´arribada del qual era anunciada des de la festa del seu naixement, en la celebració de la Missa del Gall.
Tal com va explicar la regidora de Patrimoni Històric, Glòria Tello, el Cant de la Sibil·la «representa un element clau en la història de les nostres tradicions, i la seua recuperació a la ciutat de València és una fita que ens pertoca a tots i totes, i també, per suposat, a l’administració municipal. Per això encetem este procediment per tal que siga declarat Bé d’Interés Cultural; perquè volem contribuir des de l’Ajuntament a la seua conservació, al seu estudi i a la seua difusió, i perquè és una d’eixes singularitats que ens fa únics al món”.
Per esta raó, l´edil ha presentat una proposta que, finalment, es va acordar en la Junta de Govern Local. Esta moció compta amb el suport del Consell Valencià de Cultura, que proposa que també es duga a terme en els ajuntaments d´altres poblacions en les quals també se celebra el Cant de la Sibil·la.