La música és, sense cap dubte, un instrument capaç de saltar fornteres i clases per trobar punts en comú entre diferents móns. Eixa és, al menys, una de les idees que defensens els valencians de La Raíz, un grup de rock nascut a Gandia i que en els útlims anys s’han convertit en una de les més seguides a tot l’Estat en el seu estil, gràcies a la seua arevisa proposta musical i a la força de les seues lletres.
La formaicó, que és cap de cartell en els principals festivals de tota Espanya, i que ha realitzat diverses gires per Europa i amèrica llatina, s’ha caracteritzat sempre per oferir una fusió musical en què caben des dels ritmes africans fins als sons electrònics, i on també els instruments de vent i les melodies més valencianes juguen un paper important.
Ara, després de l’èxit del seu darrer disc, ‘Entre Poetas i Presos’ i enmig de la seua gira ‘La Hoguera de los Continentes’, la banda de Gandia ha volgut oferir al seu públic una revisió d’un dels seus temes més coneguts, on la música simfònica juga un paper principal.
Precisament ha sigut Xavi Banyuls, el trombó de la formació, qui ha composats els arranjaments musicals per a més de cent insturments de vent i de corda que ara ofereixen una altra visió de la cançó “El Circo de la Pena”, en què violins, violes i diferents instruments de vent ofereixen un vestit de luxe per a una lletra amb una gran dosi emotia.
El resultat és un espectacle musical complet en què la tradició musical valenciana es posa al servei d’una de les formacions de rock més conegudes del moment, que en plena gira, han sigut capaços de mirar al seu voltant per a donar protagonisme als nombrosos joves músics valencians que omplin escnaris de tot tipus amb la seua qualitat.
Precisament, la banda explica que amb esta iniciativa pretenen arribar a donar a conéixer totes les músiques, més enllà d’èpoques, auditoris o classes. Des de la formació expliquen que “han volgut estar amb els qui treballen, dins i fora dels conservatoris, amb els mestres, els grups, les xarangues, les bandes de música, i agrupacions musicals…”, tot un col·lectiu de gent de qui la banda reconeix haver aprés que es posible apartar-se del camí, i que és més bonic “sentir i explorar”.
Precisament per això, el video ha sigut gravat en directe, i ha comptat amb la participación de prop d’un centenar d’alumnes dels conservatoris d’Oliva i Altea, que s’han implicat en una proposta que demostra el poder cultural i social de la música en la Comunitat Valenciana, al mateix temps que posa de relleu el gran talent musical dels joves valencians, en tots els estils posibles.