La ciutat de València acollirà, el proper diumenge 15 de juliol, un concert especial que pretén promoure la sensibilització i la resposta social davant la situació de persones refugiades i migrants vulnerables que s’enfronten a nombrosos problemes i violacions de drets.
El músic maliense Salif Keita encapçala el cartell d’artistes internacionals que actuaran en defensa de les persones refugiades, en una ctuació que a més s’emmarca en els tradicionals concerts de la Gran Fira de València, que enguany experimenten una revolución per tal de, a més de brindar diversió als cituadans, conviten també a partir a incrementar el compromís social.
Així ho ha explicat el regidro de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, que ha presentat una actuació que portarà per títol “Dret a defensar drets”.
Salif Keita , que no havia estat a València des de l’any 2002, estarà acompanyat amb la formació Bokanté, que fusiona músiques de diferents cultures; la cantant cubana Danay Suárez; l’artista Vicente García, que explora els sons autòctons del seu país originari (República Dominicana) i els combina amb diverses géneres música latina; i Lüla Reyna, cantant i compositora mexicana.
Un litigi estratègic
Part dels fons recaptats amb este concert seran destinats al desenvolupament d´un projecte de defensa dels drets de persones refugiades i migrants gestionat per diferents organitzacions valencianes, “un projecte de litigi estratègic que pretén contribuir a pal·liar les vulneracions de drets humans tant en els països d´origen, com en els de trànsit i en el d´arribada, ja en plena Europa”m ha explicat Fuset. Concretament, el litigi estratègic consisteix en la judicialització d´un cas emblemàtic de vulneració de drets humans amb l´objectiu d´avançar en la implementació de solucions tant directament afectades, com per a la resta de col·lectius en situació de vulnerabilitat. Així, mitjançant el litigi d´un cas representatiu es persegueixen diversos objectius: modificar criteris judicials restrictius en matèria de drets, canviar lleis, reglaments o pràctiques administratives que impedeixen el lliure exercici de drets, i en general elevar els estàndards de protecció dels drets humans .
A este respecte,el regidor Pere Fuset ha manifestat “que este concert no va a canviar el món, no va a resoldre el drama mondial de les persones refugiades, però vol ser una xicoteta aportació a eixa causa tan digna per a concienciar a la ciutadania”.
“Les institucions europees no estan donant resposta als moviments migratoris massius. I nosaltres pensem que este problema s’ha d’abordar amb polítiques valentes, des de diferents fronts i posant el focus en les persones”, ha conclós Pere Fuset, en animar a tothom “a col·laborar amb este projecte adquirint les entrades del concert en la web del festival www.concertsdevivers.com on també s´habilitarà una fila zero”.
Este concert solidari ha sigut co-organitzat per les entitats valencianes CEAR PV, el Servici Jesuita a Migrantes Valencia (SJM), Àmbit, i l´Associació de Promotors Musicals (MusicaProCV), amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura Festiva, la Conselleria d’Eduació, Investigació, Cultura i Esport, i la Fundació per la Justícia i el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València. En la seua presentació també han participat Sergio Almiñana, de MusicaProCV, Javier Vilalta, d’Àmbit, i Jaume Durá, de CEAR PV. Tots ells han coincidit al agraïr “el suport municipal” i han recordat que el concert permetrà desenvolupar una iniciativa que preten millorar els procesos de judicialització de les persones refugiades i migrants, i posar l’accent en l’exercici del dret a l’assitència jurídica, el dret d’asil, la protecció internacional i lluita contra la xenofobia, el racisme i els Drets Huamns en general”.