La campanya d´Intercanvis Musicals de la Comunitat Valenciana més ambiciosa de la història, que s´ha dut a terme al llarg d´este 2017, acabarà amb un concert únic que donarà mostra de la importància social i cultural de la música en els pobles i comarques de Castelló, València i Alacant.
Eixa és la intenció de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), la Federació de Cors de la CV (FECOCOVA), la Federació de Folklore de la CV (FFCV) i la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters (FVDiT), que posaran el punt i final a esta iniciativa, que ha sigut tot un èxit, amb un concert conjunt que posarà sobre l´escenari a més de 350 músics, cantants i membres de grups de dansa i ball tradicional, que actuaran en representació de totes les entitats participants de la campanya.
La cita, que es celebrarà diumenge que ve 15 d’octubre al Palau de les Arts, servirà per a clausurar una iniciativa que les quatre federacions participants han valorat molt positivament, i en la qual, amb 137 dies de durada, han participat més de 26.000 músics pertanyents a 728 grups musicals, unes xifres que es tradueixen en 728 actuacions i més de 182.000 espectadors.
El concert de clausura comptarà amb un espectacle únic fins al moment, amb la participació de la Jove Banda Federal de la FSMCV, la Colla Federal de la FVDiT, el cor federal de FECOCOVA i dos formacions vocals, una d´elles formada per xiquets, i diferents formacions de balls tradicions, rondalla i cant d´estil.
Quatre fedracions unides per la música
Este ambiciós projecte d´Intercanvis Musicals ha sigut possible gràcies a les ajudes de la Generalitat Valenciana per valor de 1.550.000 euros, que anava destinat a a promocionar la música de les societats musicals, cors, folklore i els grups de dolçaina i tabalet.
“Estem molt satisfets amb aquesta campanya d’intercanvis musicals perquè ha permès la unió de les quatre federacions que representem a la música tradicional i popular de la Comunitat Valenciana i el resultat ha sigut un autèntic èxit”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.
Es tractava de la XIV Campanya de Concerts d’Intercanvis Musicals de la FSMCV, que, gràcies a estes ajudes, ha sigut la primera que s’ha fet extensiva a totes les federacions relacionades amb la música i la cultura popular de la Comunitat Valenciana. El resultat ha estat tot un èxit, i el mateix president de la FSMCV, Pedro Rodríguez ha valorat positivament la iniciativa perquè “ha permès la unió de les quatre federacions que representem a la música tradicional i popular de la Comunitat Valenciana”.
La decisió d´ampliar estos intercanvis musicals a altres formacions ha permès comptar amb una campanya en sentit ampli i oferir al públic concerts totalment nous, entre els quals s’intercanvien grups i entitats de diferent naturalesa, sumant així un major atractiu als concerts i oferint al públic una visió àmplia del ric patrimoni cultural i musical de la Comunitat Valenciana. L´objectiu ara és que esta campanya puga continuar mots anys més.
Des de la Federació de Cors de la Comunitat Valenciana també s’ha valorat molt positivament el resultat d’aquesta primera campanya d’intercanvis entre les quatre federacions, en la qual no solament hi ha hagut reciprocitat en les actuacions entre membres d’una mateixa federació, sinó que també s’ha facilitat la concurrència en un mateix esdeveniment musical de diferents formacions: bandes, orquestres, cors, i agrupacions de música i balls tradicionals. El President de FECOCOVA ha explicat que “la campanya ha sigut nexe d’unió entre les quatre federacions”, i s´ha mostrat convençut que potenciarà la figura de l´intèrpret no professional en la Comunitat i futures actuacions conjuntes de les quatre federacions, tant en terreny musical com a associatiu.
En el cas de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana, el seu president, José Ramón Peinado, ha manifestat que aquesta campanya ha aconseguit reconèixer una mica més la música tradicional i popular, i que ha permès, al mateix temps, barrejar i combinar totes les formes de fer música del nostre ric i variat folklore. “Esperem que seguisca sent així i que aquesta iniciativa es repetisca l’any pròxim”, ha manifestat.
Per la seua aprt, el president de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, Joanjo Trilles, ha afirmat que la campanya ha servit per a normalitzar la situació de les colles de dolçainers i tabaleters dins de la música tradicional valenciana. “Hem estat al mateix nivell amb altres federacions que lluiten pel mateix i ha estat un plaer el poder compartir amb la resta de músics, balladors i cantants aquests concerts dignificant la nostra cultura”. Trilles s´ha mostrat convençut que cal seguir endavant i treballar junts per a donar identitat al poble valencià.