El camí per tal que les bandes de música de la Comunitat Valenciana siguen considerades com a Bé d’Interés Cultural de tot dret sembla que està cada vegada més a prop d’arribar a bon port. Este matí, el President de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Pedro Rodríguez, ha presentat a la Directora General de Cultura, Carmen Amoraga, la proposta completa d’un camí que va arrancar fa anys i que acabarà permetent que la “Tradució musical popular materialitzada per les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” siga declarada com a BIC
Esta última part del procés, que ara toca a la seua fi, arriba prop d’un any i mig després de que les Corts Valencianes aprovaren la Proposició No de Llei que donava llum verda a la decisió i després de diverses reunions reunions entre els tècnics de la matèria i els òrgans de govern de la FSMCV.
Així, el document que hui s’ha presentat permetrà consolidar el fet que este moviment associatiu i musical valencià obtinga la protección que reclama en la seva tipologia de bé immaterial i que, a més, la mateixa Federació de Socieats Musicals de Comunitat Valenciana actue com a la entitat protectora del patrimoni cultural
Precisament, va ser la propia FSMCV la que va posar la primera pedra en el camí d’esta daclaració com a BIC l’any 2008, en una proposta que feia referencia a la “seva contínua contribució a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià” i les seus “accions d’enriquiment, foment, protecció, coordinació, difusió i promoció de la música en els nostres pobles i ciutats”.
Des d’aquell momento, el camí ha sigut llarg i tortuós, segons la pròpia entitat, però i esguitat de dificultats tècniques. Ara però, les parts implicades en la declaración esperen que l’expedient siga incoat inmediatament i que la declaració oficial estiga aprovada abans de fi d’any.
Cal recordar, no obstant, que les societats musicals van ser declarades fa uns anys com a Bé de Rellevància Local (BRL) amb l’acord de tots els partits polítics, un reconeixement que els atorgava una protecció menor i que obliga a cada una de les associacions a realitzar els tràmits per ser reconegudes com a BIC de forma individual. Amb este procés, tot el col·lectiu podrá gaudir d’un estatus reconegut per la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.
Un moviment únic
L’entrega definitiva de l’expedient no ha fet sinó posar de nou sobre la taula la força d’un moviment, el de les bandes de música, que no passa pel seu millor moment degut als greus problemes de finançament que denunicen desde la Federació. Les dades, no obstant, el confirmen la importància d’un projecte social, educatiu i cultural en el que participen 574 societats musicals amb més de 40.000 músics -la meitat de tots els que hi ha a l’estat espanyol-, 60.000 alumnes a les escoles de música, 4.000 professors, 5.000 directius i més de 200.000 socis.
Ara, amb la imminent declaración BIC, des de la FSMCV entenen que la societat valenciana “farà justicia amb este col·lectiu”, ja que el reconeixement atorga un marc marc legislatiu i competencial coherent i eficaç.
Entre les mesures previstes en el catàleg que acompanya l’expedient i que hui s’ha presentat, destaquen, entre d’altres, la necessitat de recolzar a les societats musicals amb ajudes destinades al manteniment dels seus actius, com edificis, auditoris o instruments; o en el seu defecte, la cessió de locals públics per al desenvolupament de la seua tasca. La creació de programes de protecció, recuperació i digitalització d’arxius, la generació d’instruments financers fàcils d’assimilar per al col·lectiu i les seues escoles de música, o la promoció de les relacions comarcals entre els diferents agents involucrats, son altres de les propostes que contempla el document.
Ampli consens
La proposta per a que les Societats Musicals siguen declarades com a BIC no solament va rebre el suport de tots els Grups Parlamentaris de les Corts Valencianes en una unanimitat excepcional, sinó que este reconeixement compta també amb sis informes favorables de prestigioses institucions com el Consell Valencià de Cultura, el Conservatorio Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i les Universitats d’Alacant, València, Jaume I de Castelló i Miguel Hernández D’Elx.
A més, la FSMCV va rebre el suport de 284 ajuntaments que van voler sumar-se a la iniciativa, així com també ho van fer les Diputacions d’Alacant, Castelló i València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i diverses mancomunitats.
Es tracta, en paraules del president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, de possiblement, “el major i més divers recolzament i unanimitat que mai a rebut un expedient d’aquest tipus”, un suport avalat en el fet que, segons la Universitat de València, les societats musicals són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana, amb un total de 1.686 formacions artístiques, amb 1.075 bandes de música, 174 orquestres, 133 grups de càmera, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal; tot, en una comunitat autònoma que compta amb 542 municipis.