Roser López Espinosa presenta ‘Trama’, millor coreografia 2019 en els XXII Premis de la Crítica de les Arts Escèniques de Catalunya, i La Taimada representa la peça amb què va guanyar el primer premi del Certamen Coreogràfic de Madrid, ‘Filia et Fobia’
Aquesta obra intergeneracional, multicultural i multidisciplinària ha sigut seleccionada dins del programa Art For Change 2020 de la Fundació La Caixa.
Dos espectacles premiats
La programació del festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura s’ha completat amb dos muntatges guardonats: ‘Trama’, de Roser López Espinosa (Barcelona), reconegut com a millor coreografia 2019 en els XXII Premis de la Crítica de Catalunya, i ‘Filia et Fobia’, de La Taimada (Barcelona), primer premi del 34é Certamen Coreogràfic de Madrid 2020.
‘Trama’, que es va representar al teatre Principal, es proposa com un concert, amb diverses veus, afinacions i notes discordants. Els cinc ballarins de l’obra s’entrellacen per a traçar una partitura física d’interdependències i confiança mútua, cossos que s’arrupeixen i accions que es desenvolupen en moviments col·lectius.
‘Filia et Fobia’, per altre costat, és l’espectacle del qual s’ha extret la imatge del cartell d’aquesta edició del festival. La Taimada va desenvolupar la peça a l’Espacio Inestable durant el confinament. Al terme de la representació, la periodista especialitzada en dansa Sara Esteller va conduir un diàleg obert per a compartir amb el públic el procés creatiu.
La selecció d’espectacles de la jornada la va completar Mucha Muchacha amb l’espectacle ‘Volumen 1’, al Rialto. El col·lectiu femení de dansa espanyola ha unit el seu talent al de Celso Giménez i Violeta Gil, de La tristura, que els han assessorat artísticament per a aquesta obra en què revisen mites universals de la dansa, per a reinterpretar-los i veure com es transformen.
La peça posa la mirada en referents com la ‘haka’ neozelandesa de les guerreres maoris, l’assassinat d’una verge en ‘La consagració de la primavera’ o el tràngol col·lectiu del ‘Bolero’ de Ravel. La peça breu és una declaració d’intencions al voltant del moviment, la comunitat, la feminitat i el ritu.
Presentació Federació Estatal Danza-T
Ademés l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV) va organitzar la mateixa jornada, per el mati, una trobada al vestíbul del teatre Principal per a presentar la Federació Estatal Danza-T. L’objectiu era generar un debat obert amb professionals de Madrid, Andalusia, Catalunya i la Comunitat Valenciana sobre les línies de treball de la Federació en pro de la promoció, defensa i representació dels professionals del sector. Entre els temes que s’hi abordaran hi ha l’Estatut de l’artista, la laboralitat, les transicions professionals i els projectes en xarxa. Hi van participar César Casares (APDCM), Anna París (PAD), Xevi Dorca (APdC) i ángela Verdugo (APDCV).