«El Llac dels cignes», «El trencanous» o la «Bella dorment» són algunes de les peces que, els infants podran descobrir en aquesta nova entrega de la plataforma divulgativa.
Una nova entrega de la plataforma divulgativa ‘Descobrint polsa play!’, s’ha difós per els diferents centres educatius de la provincia de València. Aquesta idea, que va nàixer a la Diputació de València, ja va per el tercer volum que, aquesta vegada té com a protagonista a Pyotr Ilyich Tchaikovsky i la seua obra. El projecte, impulsat per la diputada d’Educació Empar Folgado, naix amb l’objectiu de descobrir a grans personalitats de la història universal en diferents camps i portar-les a les aules.
‘Descobrint: Tchaikovsky i el món de la dansa’ és el tercer capítol d’este projecte audiovisual que va nàixer en temps de pandèmia i que en anteriors entregues va acostar a l’alumnat dels municipis valencians la figura de Beethoven i de dones que han fet història com Marie Curie, Emilia Pardo Bazán i Concha Piquer.
Per què Tchaikovsky? «Perquè és necessària la divulgació de les arts escèniques en els centres educatius. Hi ha disciplines artístiques que queden relegades actualment dins del dia a dia de la nostra joventut. és la nostra tasca donar-les a conéixer, explicar-les i parlar d’elles. Amb Tchaikovsky, concretament, tractem la dansa clàssica i la importància del ballet», afirma Empar Folgado.
I és que si parlem de dansa, de ballet, hem de parlar de Tchaikovsky i la seua obra. El compositor rus, a més, permet aprofundir en la música clàssica per mitjà de les seues peces més populars. ‘El llac dels cignes’, ‘El Trencanous’, ‘La Bella Dorment’, la famosa obertura ‘1812’ i ‘Romeo i Julieta’ són clars exemples.
En este ‘Descobrint (polsa play!)’ veurem a Tchaikovsky explicant parts essencials de la seua vida i obra, així com els testimoniatges de la Bella Dorment i el Trencanous com a personatges de dos dels seus ballets més importants. «Sent la dansa protagonista, el nou audiovisual inclou peces de ballet que mostren la complexitat i bellesa d’un art escènic únic i etern», detalla Folgado. A més, interpretacions de piano i cançons basades en l’obra del compositor s’entremesclen dins de la narrativa d’un format audiovisual pensat per a ser visionat en horari lectiu, que s’acompanya de material complementari.
L’enviament del format a tots els centres educatius es realitza mitjançant un correu electrònic on s’inclou un codi QR pel qual es pot accedir a l’enllaç de descàrrega del contingut. ‘Descobrint Tchaikovsky’ compta amb Hugo Chinesta, compositor i director musical, com a encarregat de la música, arranjaments de temes i adaptació artística, i l’escriptor Manuel Andrés Zarapico com a responsable del guió i les lletres de les cançons, així com de l’adaptació artística.
Dins de l’àmbit interpretatiu, cal destacar la participació de l’actriu María Zamora (presentadora), l’actor Rafa Alarcón (Tchaikovsky), la soprano Saray García (La Bella Dorment) i el tenor Pascual Andreu (El Trencanous). També es compta amb el pianista Christian Antonio Esteve Zinsser.
Les actuacions de ballet són a càrrec de Innovatori de Moviment Alicia Herrero i el Conservatori Superior de Dansa de València. Innovatori de Moviment s’ocupa de la presentació i l’escena del ‘Trencanous’, amb coreografies de Cristina Puchades, vestuari de l’Escola Superior de Disseny d’Alcoi, Mª ángeles Fresneda i Georgina Sansalvador, i la intervenció d’estudiants ballarins i ballarines; mentre que el Conservatori Superior oferix l’escena referent a ‘El llac dels cignes’, amb la professora Inmaculada Guerrero i la intèrpret Anna Amorós.