La Vall d’Uixó és un d’aquells municipis de la Comunitat Valenciana on la música es viu amb una major intensitat. I no només perquè aquesta ciutat de la Plana Baixa compte amb fins a tres bandes de música de primer nivell, sinó perquè, tal i com explica l’alcaldessa Tània Baños, són molts els veïns que han fet de la música una professió que els ha portat a formar part de les millors orquestres del món i a portar el nom de La Vall d’Uixó per bona part del planeta. Un fet, que si bé no és fruit de l’atzar, cal seguir fomentant, perquè, segons Baños, la història de les bandes de música va lligada a la història de la societat valenciana.
-La Vall d´Uixó, amb una població de poc més de 30.000 habitants compta amb fins a tres bandes de música en actiu amb una llarga història. Quina importància tenen aquestes formacions en la vida cultural de la ciutat?
És importantíssima, donat que abans de poder comptar amb el Conservatori de Música era precisament en les bandes on tenia lloc la formació musical. Les seues eren autèntiques escoletes de música on des de ben xicotets els i les alumnes anaven a aprendre a ‘solfejar’ per a després poder entrar en la banda, que era el somni de qualsevol músic. Les bandes de música eren de les poques associacions culturals que hi havia aleshores.
-Més enllà de la seua importància cultural, les societats musicals valencianes juguen habitualment un important paper de cohesió social. Quina és la experiència al respecte a la Vall d´Uixó?
Tant el caràcter cultural com el social estan presents en les bandes de música de la Vall d´Uixó. Pel que fa a l´àmbit cultural, les bandes del nostre poble han sigut sempre un referent, fent sonar la seua música tota la geografia nacional. Són innumerables els premis obtinguts en els diferents certàmens, tant nacionals com internacionals. Pel que fa a l´àmbit social, les bandes de música són veritablement seus de convivència on la germanor i l´amistat estan presents en la totalitat d´actes que organitzen o en els quals participen al llarg de l´any.
-En els últims anys, a la ciutat s´han posat en marxa diversos cicles i iniciatives culturals relacionades amb la música. Quines són les principals cites musicals al llarg de l´any a la Vall d´Uixó?
Cada banda té la seua programació cultural. Totes celebren almenys tres concerts anuals: el de primavera, el d´estiu i el de Nadal. Les tres bandes també actuen amenitzant les processons i cercaviles que durant tot l´any tenim la sort de gaudir al nostre poble. I també, si no cada any, cada tres com a màxim, participen en els certàmens provincials que donen pas a l´autonòmic, en cas de guanyar-lo. Solem tenir participació en les tres seccions disponibles.
-A més de les Falles i d´altres celebracions de rellevància, la seua ciutat compta amb dues festes patronals declarades d´Interès Turístic Nacional. Quina importància juga la música en estes celebracions?
No podem entendre les festes patronals si no són amb l´acompanyament de les seues respectives bandes de música. Tant la Banda Simfònica de l´Ateneu Musical Schola Cantorum com la del Centre Instructiu d´Art i Cultural són les encarregades d´acompanyar la majoria d´actes al voltant de les festes, com les processons, les cercaviles, els concerts o els tradicionals ‘paseíllos’.
-La Vall d´Uixó és potser una de les ciutats amb una major importància dins del món de les bandes de música. Pensa que aquest ric patrimoni s’ha sabut vendre no només als valencians sinó també al públic nacional i internacional?
És evident que la música és el llenguatge universal. Des de ben xicotets les nostres mares o les nostres iaies ens han iniciat d´alguna manera en el món de la música amb les cançonetes populars i les ‘nanes’. I això es pot veure en l´afició que existeix per la música a la nostra terra. Les nostres bandes, com ja he dit, es donen a conèixer per tot arreu, assistint a festivals i certàmens. A més, vull destacar que les millors orquestres de música tenen o han tingut algun representant valler en les seues files. L´orquestra de RTVE, la de València, la ONC, la del Vallès, l´Orquestra Mundial… Són sols alguns exemples. Molts dels nostres veïns i veïnes desconeixen este fet, pel que seria molt positiu ficar en valor a estos grans professionals.
– Quin paper creu que han de jugar els Ajuntaments en la seua promoció?
Les bandes de música són un dels elements més importants a nivell social i cultural, sobre tot a la nostra ciutat. Són molts els músics que treballen i viuen a altres ciutats i que allà on van porten el nom del nostre poble amb orgull. Són uns gran ambaixadors de la Vall d´Uixó i hem de cuidar-los. L´Ajuntament és la institució més propera al ciutadà, a les escoles de música i a les bandes locals i hem de fer una aposta forta per la música com element integrador de les persones, perquè educa en valors i forma integralment a qui la practica.
-La música s´ha convertit en els últims anys en una sortida professional per a molts joves i no tan joves. Quin impacte econòmic pensa que tenen les tres bandes de música de la Vall d´Uixó a nivell local?
No sabria quantificar-lo, però és clar que la música és una sortida professional per a molts vallers i valleres. Afortunadament tenim l´honor de tindre grans professionals que viuen de la música, a Madrid, València, Castelló, Sevilla, Barcelona, Bilbao i també a d’altres països. No sols a orquestres o bandes, sinó com a professors de música a conservatoris, formant als qui en el futur volen dedicar-se també al món de la música. A nivell local, les bandes de música estan presents a totes les festes, i això també genera un impacte econòmic; com ho fan els diversos concerts que celebren al llarg de l´any i que atrauen a moltes persones. Hem d´impulsar eixes sinèrgies entre el món de la cultura i el sector hostaler i comercial de la nostra ciutat, així com treballar per a que la música puga ser també un dels atractius turístics que oferir als visitants.
-La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i el propi Consell treballen per tal que les bandes de música siguen reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO. Pensa que aquest reconeixement serviria per a posar en el lloc on es mereixen els centenars de societats que cohesionen la Comunitat?
Hem parlat abans de la importància de ficar en valor als músics que fan d´ambaixadors de la nostra terra allà on van a tocar, així com del gran treball que realitzen les societats musicals amb les bandes i les escoles de música. Qualsevol reconeixement es quedarà curt per a la gran feina que fan, però estic convençuda que un reconeixement com ser considerades Patrimoni de la Humanitat faria justícia a tants i tants anys de dedicació, perquè la història de les bandes de música va lligada a la història de la nostra terra i de la societat valenciana.