Destaquen l’estrena absoluta de tres produccions alacantines: la producció pròpia de l’IVC ‘Adeu’, dirigida per l’artista alacantí Lucas Escobedo; l’obra ‘Germans’, de Pasqual Alapont; i ‘Zero16’, de la companyia Col·lectiu Intermitent.
La secretària autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i la delegada de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, han presentat la temporada 2021-2022 del Teatre Arniches, que arranca oficialment a l’octubre i finalitza al juny.
Segons la secretària autonòmica de Cultura de la Generalitat, Raquel Tamarit, “hem programat més de 100 propostes culturals a l’Arniches, amb una inversió en contractació d’activitats, personal i difusió que arriba als 475.000 euros, quasi un 19 % més que en la temporada passada. Més de la meitat del pressupost és directe per a la contractació de la programació que hem dissenyat, perquè és importantíssim també acompanyar el sector cultural”, i ha afegit: “La nostra aposta per enriquir l’activitat cultural de la ciutat d’Alacant és total i el nostre vaixell insígnia és l’Arniches”.
En aquest sentit, Tamarit ha insistit que “tenim fixat l’objectiu de refermar programacions que siguen capaces de fidelitzar públics, però també de captar-ne de nous, per això és fonamental la diversitat, la qualitat i la quantitat de les propostes, i que allò que oferim fomente l’esperit crític i també que ens cohesione com a societat, perquè la cultura cura”.
Abonaments trimestrals per primera vegada
Una de les grans novetats és la posada en marxa de diferents abonaments trimestrals, que sorgeixen per a facilitar l’accés a la programació, amb preus molt assequibles, així com per al foment de nous públics, sobretot el més jove.
En aquest sentit, s’ha creat el ‘Gran abonament’, que comprén 13 títols de teatre, dansa i circ per un preu de 120 euros; un abonament “A la carta” en què es podran triar 7 obres de les 13 que conformen el ‘Gran abonament’ i el preu del qual serà de 70 euros; i, finalment, el dirigit als menors de 30 anys, que per només 40 euros tindran accés als 13 espectacles, per la qual cosa el preu per entrada en aquesta modalitat és de tan sols 3 euros.
Una temporada amb més de 100 propostes fins al juny
El teló de la temporada s’obri sota el lema ‘Un teatre singular’, que, segons ha explicat la secretària autonòmica Raquel Tamarit, “pretén remarcar la presència de l’Arniches en el panorama escènic de la ciutat, atés que de manera segura i sense perdre rumb, ha anat convertint-se en un referent per a totes aquelles persones àvides i sensibles a les arts escèniques”.
A això, Alicia Garijo ha afegit que “en un moment en què el món pateix constants transformacions singulars amb una accepció negativa, ens sembla que cal pegar la volta al terme i tornar-li el sentit de la diferència i l’atreviment en el millor dels significats. Som un teatre singular que aposta pel que és plural, i aquesta temporada, més que mai, tornem a programar amb la il·lusió d’arribar a tots i totes”.
Tot i que l’activitat s’inicia el 16 de setembre amb l’arrancada de la Filmoteca, que continua celebrant l’Any Berlanga, amb la projecció de ‘Calabuch’, serà el 8 d’octubre quan el Teatre Arniches tornarà a alçar el teló i obrirà oficialment la temporada d’exhibició. Serà la dansa de la prestigiosa companyia valenciana Marea Danza, que representarà ‘Rebel·lió’, basada en ‘La rebel·lió dels animals’, de George Orwell, i que compta amb la direcció de La Teta Calva i la direcció coreogràfica d’Olga Pericet.
A partir d’ací, i fins al mes de juny, passaran per l’Arniches alguns dels noms propis i companyies més prestigiosos i amb més projecció de l’escena actual, com és el cas de ‘L’abraçada dels cucs’, amb Paula Llorens, autora de l’obra, i Sergio Caballero, que, a més, dirigeix la peça.
També hi ha cabuda per a projectes internacionals com el concert de Lina_Raül Refree, que té com a principal font d’inspiració el cançoner de fados de la gran Amália Rodrigues o Ovvio, procedent d’Itàlia, que dins del cicle de programació familiar ‘Som Menuts’, representarà l’espectacle circense ‘Kolektiv Lapse Cirk’.
També es comptarà en la programació amb ‘Ulloa’, una producció de La Joven, que uneix professionals de les arts escèniques amb la comunitat educativa, serveix com a espai professional per a joves i té reconeixements com el Millor projecte d’indústries culturals del Ministeri de Cultura. ‘Ulloa’ està, a més, inclosa en la Campanya de Teatre Escolar 2021-2022 amb una sessió per a instituts.
Un altre dels grans noms del teatre contemporani, Laila Ripoll, firma la dramatúrgia d’‘El caballero incierto’, de la companyia Silvia de Pé, que arribarà a Alacant al novembre. Es tracta d’una obra basada en un personatge de ‘La carne’, de Rosa Montero, que dirigeixen Alberto Castrillo-Ferrer i José Recuenco.
També al novembre la dansa inundarà l’Arniches amb la peça guanyadora del Premi Max a la millor coreografia 2020: ‘Sin tiempo’, de Sara Cano, un espectacle de dansa contemporània amb arrel flamenca.
Al desembre l’Arniches acull l’estrena absoluta de la producció de circ de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant ‘Adeu’, dirigida per l’alacantí Lucas Escobedo, que gràcies al seu inconfusible estil i sensibilitat, ha passat de ser una de les grans promeses de l’escena valenciana a un dels artistes millor considerats per la crítica i el públic.
La programació continuarà amb dos més dels grans noms de l’escena: Joan Carreres, sota la direcció de Gabriel Calderón, que, a més, és l’autor, representarà ‘Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard)’.
L’últim espectacle de dansa del 2021 en l’Arniches ve avalat entre altres reconeixements per ser finalistes als Premis Max 2020 en les categories de millor ballarina, millor ballarí i millor espectacle revelació. ‘Cortejo’ és l’espectacle de Baldo Ruiz i Paloma Calderón.
L’Arniches ofereix un programa especial per a l’època nadalenca que arreplegarà circ, teatre musical i teatre familiar per a tancar l’any.
En 2022 la programació continua amb força i des de gener fins a juny passaran per l’escenari de l’Arniches projectes tan interessants com ‘Conservando memoria’, d’El Patio, amb el seu teatre d’objectes; així com ‘Hoy puede ser mi gran noche’, de Teatro en Vilo, que després de l’èxit de ‘Man-up’, Noemí Rodríguez, autora i actriu, i Andrea Jiménez, en la direcció, tornen a la càrrega en un exercici d’autoficció tendre, divertit i ambigu sobre el que som i hauríem pogut ser. Tornarà a Alacant La Teta Calva amb el seu espectacle ‘Espaldas de plata’.
La programació comptarà amb el primer treball per a xiquets i xiquetes de la companyia Agrupación Sr. Serrano, al qual només podran assistir els més menuts; l’il·licità David Espinosa i el seu teatre d’objectes, així com amb grups i moltes altres propostes ompliran el teatre i també el cor dels espectadors i espectadores.
Ja de cara a la primavera, l’Arniches oferirà programació amb un marcat segell valencià a través de la producció de l’Institut Valencià de Cultura ‘La tempesta’.
Respecte a l’apartat musical, arribarà també el festival Sonora i passaran alguns dels grups musicals valencians més destacats en el panorama artístic actual, tots aquests, nominats i/o premiats en els Premis de la Música Valenciana.
Com ja és habitual, la recta final de la programació 2021-2022 estarà marcada pels festivals Abril en Danza, amb el qual Cultura de la Generalitat col·labora un any més, i MOVA (Mostra Visible Alacant) amb la intenció de donar visibilitat i naturalitat a la diversitat sexual. La temporada finalitzarà amb una mirada a companyies i propostes pròximes en ‘Des d’ací’.
Una programació per a tots els públics
El Teatre Arniches continua oferint un espectacle de dansa al mes —el circ contemporani estarà present amb cinc d’aquests espectacles— i manté l’aposta per la programació familiar. Com és habitual, el Teatre Arniches serà la casa per excel·lència de la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, que exhibirà set propostes diferents. Finalment, tindrem 10 projeccions de cinema, amb presència especial en la Filmoteca del cicle dedicat a Berlanga. Les dones continuaran ocupant un espai especial, tant en la dansa com en el circ, el teatre i la música. Durant la temporada 2021-2022, l’IVC Alacant continuarà apostant per la campanya escolar, amb el treball conjunt amb la comunitat educativa.
Tota la programació de l’IVC Alacant es pot consultar en https://ivc.gva.es/, on també es podrà descarregar el programa trimestral.