Sergio Alfonso és un home valent que supera qualsevol circumstància a base de treball i intel·ligència. Sap que en aquests temps cal traure el cap per damunt dels teus semblants perquè et vegen, com acredita la seua formació d’informàtic.
Cal estar perquè et senten i això és el que, ell i la seua junta directiva, han fet presentant-se al Certamen de la Ciutat de València perquè sàpien que per aquests lars de Castelló, a la Vall d’Uixó la Schola Cantorum estarà, enguany, entre els millors.
La seua relació amb la societat musical va ser conseqüència del seu acostament per mor de la inscripció dels seus fills a l’escola de música. Des de llavors, diu, “no he deixat de col·laborar en totes les seccciones, fins i tot tocant el sax en tots els nivells, iniciació, juvenil, Simfònica i en el cor, quadre de Sarsueles” Més tard va formar un grup que va arribar a ser una nova Junta Directica amb l’objectiu de “aconseguir que el Ateneu Musica Schola Cantorum de la Vall d’Uixó torea a ser referent en la Comunitat Valenciana”
L’origen de l’associació va partir d’un Cor Parroquial, el de l’Assumpció al 1955; en la dècada dels seixanta del segle passat s’havia evolucionat els suficient per a inaugurar el que hui és la seua banda simfònica. Ens pot resumir l’evolució. Ara com ara és un referent de qualitat no sols de Castelló sinó de tota la Comunitat Valenciana…
La Schola Cantorum naix de la mà de don Miguel Arnau Abad al si de la Parròquia de l’Assumpció quan es forma el cor masculí que inicialment interpretava misses a la mateixa parròquia i a les dels pobles del voltant. Per recolzar el cor es va formar una xicoteta orquestra i a continuació es va incorporar el quadre artístic per poder oferir un altra activitat: les sarsueles. També varen néixer a principis dels 60 la Tuna Parroquial amb instruments de corda i percussió. I al 1963, en la celebració de la festivitat de Santa Cecília es va presentar la secció de vent, l’actual banda simfònica, formada per músics d’antigues agrupacions del poble i joves que començaven els seus estudis musicals.
La principal motivació per a nosaltres com a junta, és la continuitat d’eixe gran projecte de tornar a la Banda Simfònica al primer nivell.
Quins són els precedents del Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó amb el Certamen de València?
L’estreta relació entre la banda simfònica i el Certamen Internacional de València esdevé un pilar fonamental en el desenvolupament musical de la nostra formació, perquè som la banda de la província de Castelló que més vegades hi ha participat. Un total d’11 certamens que van començar l’any 1965 en secció segona, l’any 1966 secció primera, els anys 1967, 1968, 1969, 1970, 1978, 1986 en la secció especial, l’any 1997 a primera secció, el 2004 i 2006 a la secció d’honor a la qual tornem aquest any divuit anys després.
A més del Certamen de València, ens podria resumir les compareixences de la Schola Cantorum en altres certàmens?
La història de la banda simfònica va lligada a les 32 participacions en diferents certàmens; al Certamen Provincial de Castelló ha obtingut sempre el primer premi i la menció d’honor en les 10 edicions en què s’hi ha presentat.
Al certamen autonòmic s’hi ha presentat 7 ocasions aconseguint 4 primers premis, a més de les esmentades anteriorment en el Certamen Internacional.
A banda, també ha participat al Certamen Nacional de Bandes de Música de Campo de Criptana, al Certamen Nacional de Bandes de Múisca Vila de la Sénia, al Certamen Nacional de Bandes de Música Ciutat de Múrcia, al Certamen Nacional de Bandes de Música Villa de Leganés i al Certamen de Bandes Ciutat de Cullera.
Quines motivacions els ha fet inscriure’s en el Certamen Internacional de València?
Des de la formació de la Banda Simfònica la participació als certàmens sempre s’ha entès com una forma d’agumentar la qualitat de la formació, tindre un objectiu tan exigent com la preparació a un certamen fa que la rutina de treball es mantinga continuament.
La principal motivació per a nosaltres com a junta, és la continuitat d’eixe gran projecte de tornar a la Banda Simfònica al primer nivell. Des de que vam entrar a la junta directiva al 2020, i amb l’arribada del nostre magnífic director, Rafa Grau, hem seguit una línea de treball necessària; un Certamen Provincial i un Autonòmic, els dos amb Primer Premi i Menció d’Honor, per a arribar a aquest moment en les condicions idònies per afrontar-ho amb garanties.
Ho teniem decidit des de l’any passat independentment dels premis i dels participants.
Els ha influït les reformes que ha posat en marxa l’ajuntament de València per a estimular la participació?
No, malgrat que l’Ajuntament de València li ha donat eixe impuls per a fer del Certamen Internacional un referent per a les millors bandes, tant de dins de la Comunitat com de fora, nosaltres ho teniem decidit des de l’any passat independentment dels premis i dels participants.
Durant les dues o tres últimes dècades les grans bandes es miraven unes a altres per a inscriure’s, defugint la confrontació. Ara, amb la reforma del Certamen de València s’han inscrit sense complexos. Tenim tres de les més llegendàries, la dues de Bunyol, la Unió de Llíria, i vostés que no són menys importants, així com Tavernes de la Valldigna, un renaixement del Certamen. Què li sembla
La reforma de les bases ha fet que no es pense tant en qui està inscrit i això és bo per a tots. Aquest Certamen, de ben segur serà una fita històrica, tres de les bandes més prestigioses competint ja és notícia des del primer moment. Aquesta competència enfront a quatre bandes més no serà fàcil, però, nosaltres no ens quedarem arrere. Estem preparant-nos i treballant de valent per a competir de tu a tu amb elles i sense dubtar que la nostra banda, eixe dia, farà història.
La secció d’Honor sona esplèndidament i tenen vostés músics suficients, alguns tocant professionalment. Han sigut valents…
La Schola Cantorum sempre s’ha caracteritzat per gaudir molt del procés de preparació i participació dels certàmens, i quan arriba un certamen d’aquest tipus els nostres músics responen extraordiariament. Com comentava abans, tot estava dins d’un projecte de diversos anys i els nostres professionals repartits per tot arreu vindran, com sempre, a participar i gaudir del certamen.
Quins són a més de l’obra obligada les seues aportacions?.
L’obra de presentació serà el pasdoble “Del Perelló a Catarroja” de José Serrano i l’obra lliure la “Simfonia núm. 1. Urban Light”, obra d’encarrec per a aquest Certamen composada per Vicent Ortiz Gimeno
Diga’ns alguna cosa del seu director, Rafa Grau. Ho troba amb ànim? Ha influït en la presa de decisió de presentar-se?
Ell és peça clau dins del projecte i actualment la nostra banda està a un nivell que feia temps que no es veia i això, en gran part, és gràcies a ell. A banda de una gran persona i un gran director, és una de les persones més treballadores que conec i està en molta força i donant el 200% per a aconseguir que la qualitat de la banda siga excel·lent.
Com han rebut els músics la notícia?
Amb molta il.lusió. Tenien tots moltes ganes de que forem una de les bandes seleccionades, a més sabent que, donant-se el cas, competiriem en un dels millors certamens dels últims anys.
Què espera del Certamen?
Que la nostra actuació siga recordada per molt de temps, perquè això significaria que el nostre nivell ha sigut el desitjat, i que, tant els músics com tota la nostra societat i el nostre municipi, puguen gaudir d’aquesta fita i poder portar el nom de la Schola Cantorum ben alt. I per suposat, guanyar-lo.