Cultura de la Generalitat, a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, homenatja el compositor Joan Baptista Cabanilles (1644-1712) amb un concert que recull obres seleccionades pel músic Pep Llopis, que vincula el barroc valencià amb la música actual.
‘Transmutacions’ és la proposta musical que sorgeix després del treball d’investigació i selecció de materials del mestre Cabanilles, centrada en les seues composicions per a òrgan, i l’acostament a la seua música amb una perspectiva diferent de la seua reinterpretació original.
Pep Llopis ha aconseguit transmutar les obres originals en una successió melòdica, harmònica, rítmica i tímbrica, que traslladant-les a l’execució d’una instrumentació més heterogènia —orquestral i amb la incorporació del piano, de la veu i els textos— es converteix en un llenguatge actual, distint, a més d’innovador, per a constituir una obra nova, amb aparences de poema simfònic i de cantata.
La música i els textos estan interpretats pel Collegium Instrumentale de València i la veu de la mezzosoprano Lorena Valero, dirigits pel mestre Cristóbal Soler, amb l’assessoria musical de Manuel Pérez Gil.
És la primera vegada que s’estrena el concert i utilitzarà l’escenari de l’església del monestir de Sant Miquel dels Reis. Les actuacions seran els dies 4 i 11 de febrer a les 20.00 hores, i 5 i 12 de febrer a les 19.00 hores. L’entrada serà gratuïta, però és necessari descarregar les entrades en la següent web <www.evenbrite.es>.
Cabanilles, mestre del barroc
Joan Baptista Cabanilles (Algemesí, 1644 – València, 1712) va ser l’organista-compositor, més versàtil i prolífic del barroc valencià, que, des dels 21 anys fins a la seua mort, va exercir el càrrec d’organista principal de la catedral de València. Tot i que també té una considerable obra vocal, la part més extensa i significativa és per a òrgan, de la qual es conserven més de 200 ‘tientos’, 160 versos, 2 batalles, 5 gallardes, 5 cercaviles, 6 tocates, etc.
Cabanilles és un referent en la música per a òrgan, que va suposar la cima de la música organística hispanoportuguesa al seu temps i que, sens dubte, va obrir nous camins de futur.
Pep Llopis
Compositor de dilatada i àmplia trajectòria pluridisciplinària, combina el minimalisme, la música ètnica i el neotonalisme. A més dels concerts, les seues composicions es vinculen principalment als mons escènic i audiovisual, amb prop de 200 bandes sonores i una relació continuada de trenta-set anys amb la companyia Ananda Dansa.
La seua ampla discografia s’ha publicat tant en l’estat espanyol com en els EUA. Dels primers vinils destaca ‘Poiemusia, la nau dels argonautes’ i dels CD: ‘Las noches y los días’, ‘Alma’, ‘Peter Pan’ o ‘En amores inflamada’, i el seu treball per als temples d’Abu Simbel, a Egipte, ‘The wind of history’. Ha rebut sis premis de les Arts Escèniques de la Generalitat, el premi de la Crítica de València i el premi Max a la millor composició musical per a espectacle escènic.