El festival ha oferit un total de 22 espectacles i 21 funcions entre el 3 i el 27 d’agost. Com cada any, l’oferta ha sigut diversa, amb obres de teatre de text, de dansa, de música clàssica i contemporània, de circ, de titelles i de clown.
“El públic de Sagunt és molt fidel. Algunes propostes esgoten localitats setmanes abans de la representació, amb espectadores i espectadors que acudeixen a diverses propostes i repeteixen any rere any. També hi observem molta varietat: famílies senceres o grups d’amics i amigues de diferents edats que gaudeixen junts, veïnes de la ciutat i altres països, públic expert i primeres aproximacions a l’experiència escènica, però sempre quan arriba el moment de l’aplaudiment, la sensació compartida és la d’haver participat en un acte ancestral, que ens identifica i ens permet avançar com a societat”, ha valorat la directora de Sagunt a Escena, Inma Expósito.
La de 2023 ha sigut una de les seues edicions més exitoses, amb aforaments complets en el 50 % de les funcions al Teatre Romà i un augment elevat de les xifres d’assistència. En total, s’hi va registrar la presència de 8.787 espectadors i espectadores, un 11 % més que l’any passat, en què es va arribar als 7.889.
El mil·lenari monument històric va protagonitzar plens complets en quatre de les nou funcions: Èdip Rei, de Bambalina Teatre Practicable; La comedia de los errores, de Mixtolobo; Las nubes, d’Hiperbólicas Producciones, i Salomé, de Pentación Espectáculos.
La resposta també va ser entusiasta en els concerts de Christina Pluhar amb l’Arpeggiata i Maria de la Mar Bonet, i Sandra Monfort i María José Llergo, que van superar el miler de melòmans i melòmanes, respectivament.
Ràdio i nous públics en l’Off Romà
“El centre històric de Sagunt s’ompli de vida durant el festival. Els i les visitants aprofiten per a recórrer els racons més emblemàtics o visitar el castell, i és quasi impossible trobar taules lliures en els bars i restaurants. Hi ha un ambient de concòrdia amb el veïnat que pren la fresca a les portes de les cases, la qual cosa afig encant a la visita. Més enllà del valor cultural o estètic, Sagunt a Escena és una experiència global”, destaca Expósito.
A això també contribueix la secció Off Romà, programada en diferents espais a l’aire lliure repartits tant per Sagunt com pel Port de Sagunt. Enguany, a més d’ubicacions ja conegudes com la Glorieta, l’Auditori Triangle Umbral i el Centre Cívic, s’hi han sumat dos nous escenaris: la plaça dels Tarongers i la Casa dels Berenguer, que, en l’arrancada del festival, el 3 d’agost, va acollir, així mateix, la retransmissió en directe d’un programa de Plaza Radio per a commemorar l’aniversari.
Les cites que més van atraure la ciutadania van ser el concert d’El Diluvi, amb 500 assistents, i les peces de dansa de Cia David Moreno i Cristina Calleja, Flotados, i Pepa Cases, Voràgine, i cadascuna va superar els 300 espectadors. En total, es van comptabilitzar 3.500 persones, mig miler més que en 2022.
L’audiència valora tant la tragèdia i la comèdia clàssiques com les propostes més contemporànies, i aplaudeix grans figures de la talla de Belén Rueda, Pepe Viyuela, Pepón Nieto i Cayetana Guillén Cuervo, protagonista de la peça de dansa Pandataria, i talents que no són coneguts pel gran públic.
“Aquesta 40 edició ha resultat emocionant perquè ha suposat un aniversari redó, però volem que, any rere any, Sagunt a Escena es posicione com a festival d’estiu de referència”, anhela la directora del festival.
Sagunt a Escena és un festival organitzat per l’Institut Valencià de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sagunt i l’àrea de teatres de la Diputació de València. En la 40 edició ha comptat amb el patrocini de Sagunt es Viu, la Regidoria de Turisme de Sagunt, Turisme GVA, Caixa Popular, l’Autoritat Portuària de València, Saggas i Fertiberia. A més, hi col·laboren Adetursa, NPS, Valencia Plaza, Coca-Cola, Rodalia Renfe, Adif i botigues de l’estació.