El Centre del Carme té presència, un any més, en gran part de la programació de Russafa Escènica Festival de Tardor. La XII edició d’aquest festival d’arts escèniques s’ha presentat aquest dimarts, a les instal·lacions del Centre del Carme Cultura Contemporània.
En aquesta ocasió ha sigut la Sala Refectori l’encarregada d’acollir l’acte de presentació, que ha comptat amb la participació de José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme; Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura; Maite Ibáñez, regidora d’Acció Cultural; Jerónimo Cornelles, director artístic de Russafa Escènica; Dídac Domenech, director de producció de Russafa Escènica, i Adela Cortijo, representant de la Universitat de València.
En aquesta roda de premsa s’ha desvelat la programació nacional, les seues produccions pròpies i les activitats paral·leles de la pròxima edició; mentre s’espera conéixer la selecció de companyies valencianes, que es comunicaran pròximament.
El director artístic de Russafa Escènica, Jerónimo Cornelles, ha destacat que “en aquests moments estem seleccionant les companyies per a Vivers i Boscos i és molt emocionant per a nosaltres haver rebut tantes propostes, és l’any que més inscripcions hem rebut, la qual cosa significa que les companyies i els artistes cada vegada aposten més per Russafa Escènica i, per al festival, és tot un repte fer la selecció. Sens dubte, estem en un moment molt positiu, una vegada més ens hem reinventat i estem davant de la millor edició de les dotze que hem viscut”.
Per la seua banda, el director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha valorat que “Russafa Escènica representa la passió d’un grup de professionals valencians de les arts escèniques per impulsar, dotze anys ja, un projecte a pols que ajuda a construir una imatge de ciutat moderna i desacomplexada. Una aspiració en què des del Centre del Carme treballem des de 2016, sumant forces amb iniciatives com aquesta, que permeten generar xarxes de suport i oferir a la ciutadania una visió rica i polièdrica de la creació actual. Aplaudisc el treball de l’equip humà que fa possible Russafa Escènica i no podem fer res millor que compartir el seu amor pel treball ben fet”.
Un lema en ‘Positiu’
‘Positiu’, el lema d’aquesta nova edició del festival, és una autèntica declaració d’intencions en què el projecte vol posar de manifest la dualitat que aquesta paraula ha adquirit des de la pandèmia, tant de forma negativa com positiva, deixant que els participants d’aquesta edició la interpreten a la seua manera, sota el seu prisma.
“També volíem desplaçar el significat del que és positiu, com aquell missatge d’optimisme imposat amb els eslògans continus de realització que es repetien des de tots els mitjans en les últimes dècades”, reconeixen des del mateix festival.
Així es reflecteix en el cartell oficial de la XII edició de Russafa Escènica Festival de Tardor, acompanyant el lema del ‘claim’, ‘L’escena torna a equilibrar la realitat’, i il·lustrant un equilibrista. El cartell és obra de l’il·lustrador valencià Vicente Ribelles. Des de fa quatre edicions, es posa en mans d’artistes valencians la imatge oficial del festival.
Programació del festival
Quant a la programació, el festival ha presentat la seua programació nacional, produccions pròpies, les activitats paral·leles, així com la programació per a la festa de benvinguda —que se celebrarà al Centre del Carme— i clausura.
Com a novetat, enguany s’ha prescindit de les nomenclatures tradicionals de les dues produccions pròpies del festival, que són: la peça que es desenvolupa com a forma d’inserció d’estudiants d’arts escèniques en el món laboral, que enguany es realitza junt amb La Muntat i Espai LaGranja, abans conegut com a Hivernacle; així com la producció itinerant d’escenes curtes que es du a terme des del Centre del Carme Cultura Contemporània, que enguany realitza la companyia Els Indecents, abans conegut com a Jardí Escènic. Un canvi de noms que s’ha fet per part del conglomerat del festival amb la intenció de simplificar davant del creixement de produccions que es realitzen cada edició. Una peça anomenada ‘La conducta. Si vols, pots?’, dirigida per Isabel Martí (d’Els Indecents), es representarà en sis localitzacions del Centre del Carme.
A aquesta agenda falta sumar la programació de companyies valencianes, conegudes com a Vivers —propostes d’entre 20 i 30 minuts— i Boscos —propostes de 60 minuts de duració aproximadament.
A més, Russafa Escènica comptarà amb un conjunt d’activitats, tallers i trobades paral·leles relacionats amb la formació i amb la professionalització del sector, on s’ajuda i es dona visibilitat a les companyies i els projectes relacionats amb les arts escèniques. Alguns d’aquests se celebraran al Centre del Carme, com ara les jornades ‘El text a les arts vives’.
Sobre Russafa Escènica
Russafa Escènica Festival de Tardor és un festival d’arts escèniques de dues setmanes de duració que té lloc a la fi del mes de setembre. La primera edició es va desenvolupar en 2011 al barri de Russafa de València i des de fa cinc anys s’ha expandit per tota la ciutat.