Opinió dels compositors José Miguel Fayos Jordán, Luis Serrano Alarcón, Andrés Valero Castells, Ferrer Ferrán i els professors María Montell, Josevi Biosca, Sergi Santamaría, Rafael Moral, Agustín Llopis, Sara Rodríguez així com de Teodoro Aparicio, director artístic del projecte i Rafael Garrigós, assesor.
El projecte ProWinds va sorgir d’un grup de músics vinculats a les bandes de música, professors valencians que per la seua inquietud van creure que era “quasi necessari” el que els músics que acaben els seus estudis superiors no es desvincularen del seu nivell musical al no tindre l’oportunitat de continuar interpretant obres de gran nivel, concorde als seus coneixements.
La majoria dels músics que acaben els estudis superiors enfoquen la seua professió a la branca de l’educació, cosa que, d’una banda enriqueix a la cultura general i social, però que, per un altre, els priva del camí interpretatiu en agrupacions professionals que puguen dur a terme composicions al seu nivell d’estudis.
Aquests músics, però, segueixen en les seues respectives societats musicals, que són amateurs. Unes societats en les quals per naturalesa són d’una gran presència cultural, en la que existeix un compendi d’alumnes i aficionats de tots els nivells, d’aquí ve que les obres que interpreten han d’estar al nivell d’estudis d’un nivel mitjà dels seus components.
Un projecte per a omplir nivells. Compositors valencians
És llavors quan sorgeix la idea d’aquest projecte, el donar l’oportunitat als de més alt nivell per a no perdre ni pràctica ni motivació i poder continuar gaudint musicalment sense desvincular-se de les seues societats.
Aquest tipus d’agrupacions de vent com ProWinds, existeixen en altres llocs i funcionen perfectament. En posseir un gran nivell per part dels seus components dóna lloc a poder interpretar obres de gran nivel interpretatiu.
Els programes de concert de ProWinds estan enfocats tant a compositors nacionals com internacionals. Per al primer, s’han seleccionat obres de músics valencians. València és terra musical per excel·lència i per això s’ha d’estendre aquesta riquesa cultural. Aquesta és una bona raó per a enfocar les seues primeres actuacions. El seu treball sempre serà de manera lucrativa però amb caràcter benèfic.
El primer concert serà, l’11 de desembre a l’Auditori “Mestre Vicente Tortosa” de Llosa de Ranes i la recaptació dels seus fons serà destinada als damnificats del volcà de la Palma. Les entrades es poden aconseguir per taquilla virtual a través del següent link https://vivetix.com/entradas-concert-presentacio-valencia-professional-winds?s=link&fbclid=iwar3bufzu5m-nqejeljngyoxy4o4jq3tix1fqpolbrdr9g6uivambek3cbxa#/r15uic9qsx1 Una altra opció per a participar si no es pot assistir és la disposició de fila 0 igualment en aquest link.
Quant a la incorporació de nous components, la participació ha sigut tot un èxit, el projecte ha tingut un molt bon acolliment per part dels professors. S’ha aconseguit formar una plantilla aproximada de 60 músics, a pesar que els interessats superen aquest número, així s’aconsegueix la compensació de cordes. Igualment, i per la mateixa raó, la participació serà de manera rotativa.
Encara que en la seua majoria són docents també es troben intèrprets d’agrupacions professionals que no han volgut perdre la possibilitat de participar. També estan relacionats amb compositors com els de les obres del primer concert. Ells també han volgut donar la seua opinió sobre aquest projecte. A través d’uns vídeos de presentació van explicar els seus punts de vista que van ser els següents:
José Miguel Fayos Jordán: “És important donar suport a aquest tipus d’iniciatives que tenen a veure amb la música, amb un nivell altíssim i profesional; són molt necessàries i necessari també difondre-les. També és important difondre la música i els seus compositors valencians, especialment els que estan vius, això és un al·licient més i molt important difondre la música actual.”
Luis Serrano Alarcón: “Aquesta formació és una gran possibilitat per a aquests músics relacionats amb el món de la docència, ja que trobaran un espai comú amb la possibilitat de fer concerts a un alt nivell musical.”
Andrés Valero Castells: “ Felicitar el gran mestre i amic Teo Aparicio per la seua feliç idea de fundar una nova agrupació simfònica amb músics professionals del món de la docència. Igualment estic molt il·lusionat pel fet de ser un dels compositors programats en el seu primer concert”.
Ferrer Ferrán: “ Done les gràcies a l’entusiasta Orquestra de vents ProWinds . Un projecte que serà un meravella encapçalat pel gran director i amic Teodoro Aparicio. Serà un magnífic concert. L’obra que interpretaran composta per mi serà una estrena. És un encàrrec que ve de Portugal i serà la primera vegada que sone en la nostra terra. ProWinds és un projecte impressionant i que feia falta a Espanya”.
Com ja hem apuntat, el director i promotor de tot aquest enclavament és Teodoro Aparicio, el qual està recolzat per un equip de coordinació compost per grans professionals:
Rafael Garrigós(Assessor artístic).Juanjo Gallego(professor d’oboé i corno anglés). María Montell (professora de flauta i flautí). Josevi Biosca(professor de tuba). Sergi Santamaría(professor de percussió). Rafael Moral(coordinador de relacions institucionals). Agustín Llopis(professor de clarinet). Sara Rodríguez(professora de saxofon) .
Teodoro Apariciocom a director artístic del projecte i Rafael Garrigós com a assessor ens comenten el següent:
Valencianitat i solidaritat
“Som conscients que el projecte és ambiciós i que, com qualsevol altre, ha de consolidar-se i adquirir, per dir-ho d’alguna manera- velocitat de creuer. Però tant jo com l’equip coordinador estem convençuts que com a VALÈNCIA PROWinds comence a sonar en el nostre primer concert serà un fòrum de trobada de bona música, bons amics i amigues i el millor desig de ser útils a una societat en la qual encara hi ha gent molt necessitada. Estem treballant molt per a donar aquest primer impuls però no tinc dubte que tot aquest esforç valdrà la pena. Els assajos realitzats han sigut molt profitosos i crec que l’ambient que s’ha viscut en cadascun d’ells ha sigut immillorable. Ara només desitgem que la nostra posada de llarg siga corresposta per l’assistència del públic que col·labore amb aquesta primera causa solidària que són els damnificats del volcà de la Palma. “ (Teodoro Aparicio)
“A VALÈNCIA PROWinds hi ha dues paraules que volem que ens definisquen: la qualitat artística i la solidaritat. La qualitat respecte a les interpretacions en cadascun dels nostres concerts i lògicament la solidaritat com a raó de ser del nostre projecte. És el nostre objectiu oferir al públic un repertori acuradament seleccionat i que les nostres versions es puguen convertir en referents dins del món bandístico. El repertori alternarà obres de primer nivell d’autors valencians consagrats passats i presents amb obres d’autors internacionals de reconegut prestigi.
L’altre senyal d’identitat, com he dit, és la solidaritat. Cada concert, cadascun dels nostres projectes, anirà encaminat a secundar diferents causes de les persones més necessitades i com ja hem comentat, si pot ser del nostre entorn.” (Rafael Garrigós).
Aquesta proposta demostra una vegada més el gran impuls valencià per la música. Estem nodrits de compositors, músics a tots els nivells que fan sorgir aquest tipus d’iniciatives que fan avançar l’art musical per excel·lència, com un motor musical que no pot parar en la seua obstinació i desenvolupament.
Un impuls que no es pot detindre i que de manera innata dóna lloc a projectes d’aquesta categoria, fins i tot es pot nodrir a si mateix amb obres de la mateixa terra valenciana, encara que en aquest cas donarà major cabuda artística, una globalitat musical que tindrà un motiu de molt de valor, l’oferir música a canvi de solidaritat.