Piles Editorial de Música ha rebut la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura (CVC) després d’acordar el ple la seua concessió que atorga a llargues trajectòries personals o col·lectives d’especialíssima importància cultural.
La compositora, cantant, pianista i pedagoga Ángeles López Artiga, exmembre del CVC, ha fet la laudatio a l’empresa en un acte en el qual també es va atorgar la Medalla d’Honor al Orfeó Universitari de València.
L’editorial, una entitat de referència en el sector musical i amb el catàleg de distribució més important d’Espanya, va ser fundada en 1934 per Jaime Piles Estellés, labor que van continuar els seus fills Jaime i Jesús. En l’actualitat, l’empresa familiar està liderada pels seus nets Susana i Andrés. Durant quasi 90 anys Piles s’ha especialitzat en l’edició i distribució de partitures i materials pedagògics i musicològics. Actualment, també desenvolupa una fecunda labor entorn de la música contemporània, bandística, orquestral, coral i de guitarra.
Dolors Pedrós, vicepresidenta del Consell Valencià de Cultura, va fer lliurament, després de la lectura de l’acta per part del secretari Jesús Huguet, de la Medalla d’Honor a Jesús Piles que ha recollit juntament amb la tercera generació de l’editorial representada per Susana Piles (CEO, directora del departament de Vendes), Andrés Piles (CEO, director del departament Editorial) i José Vicente Casas (director del departament d’Administració).
López Artiga ha glossat les raons per les quals el CVC feia aquest reconeixement recordant que els membres de la saga han sabut portar l’editorial fins al dia de hui i a l’actualització contínua de l’empresa, en una labor transcendent i reconeguda a tot el món. Jesús Piles ha agraït al CVC la Medalla d’Honor i ha tingut unes emocionades paraules de record cap al seu pare i cap al seu germà, mort fa quatre anys. Però ha mirat cap al futur, en mans de la següent generació familiar.
Piles Llatinoamèrica a Bogotà
Piles edita i distribueix tot tipus de partitures musicals i llibres de pedagogia musical, disposa d’un estoc amb més de 250.000 exemplars, compta amb una cartera de 9.000 clients, dels quals 900 són estrangers, i des de 2010 treballa en el món hispanoamericà a través de la signatura Piles Llatinoamèrica radicada a Bogotà (Colòmbia).
La labor duta a terme al llarg d’aquesta llarga trajectòria s’ha materialitzat en un fons propi compost per més de 2.100 títols diferents de 480 autors. Això ha sigut possible gràcies a l’estret vincle que els dirigents de l’editorial han mantingut amb els col·lectius i associacions musicals, així com amb les diferents generacions de compositors i compositores valencians i espanyols, fonamentalment. Una relació que el fundador va mantindre amb personalitats com José Iturbi, Manuel Palau, López-Chavarri, Francisco Llácer, Vicente Asencio, Matilde Salvador, Báguena Soler… i que els seus nets continuen i impulsen en l’actualitat.
Piles Partitures, 109.000 títols
Com a distribuïdors, l’editorial va impulsar la filial Piles Partitures, a través de la que es pot accedir a un catàleg que supera els 109.000 títols de més de 350 editorials diferents, tant nacionals com estrangeres. Un gran catàleg en el qual no falten prestigioses editorials internacionals com De Haske, Moolenar, Hal Leonard, Schott, Peters… Així mateix, administra i distribueix tot el fons de l’editorial Clivis de Barcelona i, des de fa uns mesos, distribueix en exclusiva el catàleg complet de l’Institut Complutense de Ciències Musicals-ICCMU que, amb la creació en 1992 de la Col·lecció Música Hispana, compta amb més de 300 partitures i 70 llibres de text.
Premis i guardons
En la seua trajectòria ha obtingut prestigiosos premis i guardons com el Premi Nacional per a Editores Musicals, el Premi per a Editores d’Obres Musicals, Millor Editorial de Música Clàssica en els Premis de la Música 2000, 2008 i 2011 atorgats per la SGAE i l’IAE, Premi al Món de la Música de la Comunitat Valenciana, Premi Torsimany, Premi Euterpe de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV)… així com un Grammy Llatí al millor àlbum de Música Clàssica de l’any 2001, atorgat a l’enregistrament de l’òpera Merlín d’Isaac Albéniz, en la recuperació i l’edició de la qual Piles va tindre un paper destacat.
Visibilitzar a les compositores
L’objectiu de donar visibilitat a les dones en l’àmbit de la creació s’ha reflectit en la col·lecció Sons de Dona en la qual s’editen obres de guitarra. En aquest projecte s’han publicat obres de compositores com Sidnet Pratten, Claudia Montero, Ángeles López Artiga, Matilde Salvador, Pilar Jurado… Des de 2012 col·labora en l’edició de les obres del Concurs de Guitarres Alhambra i en les Jornades Internacionals de Guitarra de València que organitza el prestigiós intèrpret i compositor José Luis Ruiz del Port.
En aquestes nou dècades de treball s’han dut a terme iniciatives per a conservar i recuperar el patrimoni musical. Entre elles figura l’edició de la integral d’obres, conformada per 70 obres d’un gran valor musical, per a guitarra del compositor de La Vall d’Uixó (Castelló) Estanislao Marco, alumne de Francisco Tárrega i professor de Narcís Yepes.
L’entitat col·labora de manera permanent amb diferents associacions del món coral, i en relació amb la música antiga, Piles va editar la partitura Els Viatges de Tirant lo Blanch, per a banda simfònica en 2015. Aquesta suite medieval cavalleresca basada en la música de l’àlbum homònim de Capella de Ministrers, un dels més celebrats de la seua extensa discografia. Així mateix, l’editorial també col·labora en l’edició de les partitures de la iniciativa Música a la Llum , un projecte impulsat per CaixaBank, el Institut Valencià de Cultura i la FSMCV, que pretén recuperar la memòria musical i el patrimoni que atresoren les societats musicals en els seus arxius.