Abans es deia Cosomuval, ara es diu La Coordinadora. Els fins són els mateixos, però la desimboltura, la intensitat, les il·lusions han pujat en el termòmetre de la seua presència ciutadana.
No és fàcil en aquests temps posar-se al capdavant d’un associacionisme que molts li diuen de barri, com a reflex de les centenars de societats que habiten tot el territori valencià, de nord a sud, des de la plana veïna a l’altiplà fins a la mar.
Hi ha en la nostra Comunitat més bandes de música que municipis; som més músics de banda que en la resta de l’Estat. I això es deu a un esforç centenari. Anem per la tercera centúria des que van nàixer les primeres agrupacions amb diversos orígens –segons historiadors¬– però amb una estructura igual per a totes. Eixa és la seua grandesa.
A la ciutat de València va sorgir fa 40 anys un moviment que desitjava la seua pròpia identitat, més enllà del uniformisme de la Federació de Societats Musicals, i més enllà, també, de ser considerades cadascuna un colom més del colomar. Va haver-hi resistència en la seu federativa; totes les presidències han mirat de reüll el interès associatiu de les bandes de la capital, pensant que per ser-ho, haurien de renunciar a la seua pròpia singularitat, que la tenen. La FSMCV ignora a la Coordinadora i manté en la seua estructura a València com a comarca amb un president comarcal (¿), donant l’esquena com si La Coordinara necessitara la tutela federativa. Una incongruencia però s’ha mantingut fidel a la federació malgrat això
Han sigut 40 anys de resistència, sobretot en l’última etapa quan, des de la Federació s’ha intentat pontejar i sobretot menysprear el gran esforç associatiu de l’ara La Coordinadora, al capdavant de la qual es troba Miguel Hernández. Un home d’enorme tenacitat, que manté una idea: les bandes de la ciutat de València tenen un relat propi –a més del general– que les significa per ser part d’una gran ciutat de quasi un milió d’habitants, amb necessitats i carències específiques; amb espècimens socials de barris de diverses configuracions, nivells, creixement i relacions, que mereixen, perquè ho necessiten, una relació fructífera i específica amb l’ajuntament
Son, no obstant això, les grans desconegudes perquè no sols són sinó que estan en el paisatge de la ciutat, l’adornen i acompanyen en les grans efemèrides. Són d’allò més nostre.
-
AGRUPACIÓ MUSICAL DE MASSARROJOS
L’Agrupació Musical de Massarrojos és hereva directa d’una llarga i ininterrompuda tradició musical que es remunta al 1873, any en què es va crear la primera banda a Massarrojos. Per tant, durant 2023 commemora el seu 150 aniversari.
Actualment la Banda de Música està formada per 52 músics i dirigida per Ildefonso Martos Carretero. Desenvolupa una gran activitat participant en campanyes, cicles de concerts, intercanvis, així com els tradicionals concerts de primavera, Nadal, festes, etc i en certàmens com el Internacional de València o el Certamen Provincial de la Diputació de València.
L’Escola de MÚsica imparteix classes a 70 alumnes en diferents cicles i especialitats. Per als més menuts, Música en Família, Sensibilització Musical i Tallers de Musicoteràpia. A més del Conjunt Instrumental de l’Escola, també hi ha una Big band i el grup de batukada “RedDrums”.
-
AGRUPACIÓN MUSICAL BENICALAP
L’Agrupació Musical Benicalap va nàixer gràcies a les inquietuds culturals i musicals d’un grup de socis de l’Associació Cultural el Portalet, associació que va nàixer al febrer de 1992.
La banda va oferir el seu primer concert en 1995 sota la direcció de Rafael Vizcaino Cambra, sent des de 2004 el seu director titular Vicente Faubel Vidagany.
Compta amb una escola amb més de 100 educands que reben classes de llenguatge musical i instrument en nivell de grau elemental i perfeccionament per a l’accés al grau professional.
Des dels seus inicis, l’agrupació ha actuat a la ciutat de València i poblacions limítrofes així com a l’estranger.
Compta també amb la Banda juvenil, l’orquestra, la Benijazz Big band i la Banda d’iniciació.
-
AGRUPACIO MUSICAL CARRERA FONT DE SAN LLUÍS
L’Agrupació Musical Carrera Font de Sant Lluís va ser fundada en 1986 per un grup de veïns amants de la música. El primer concert de la banda de música va ser el 12 de desembre de 1988 amb motiu de Santa Cecília,
L’Agrupació consta d’una escola de música, una banda juvenil i la banda que en l’actualitat compta amb uns 60 músics, dirigida per Dídac Bosch Alcaina. Ha participat en diferents ocasions en el Certamen Provincial de Bandes de la Diputació de València i en el Certamen Internacional de València.
La Banda Juvenil, dirigida per Diego Ramírez, compta amb 25 joves músics i participa activament en totes les activitats que organitza l’Agrupació.
Al setembre de l’any 2016 commemora el seu 30 aniversari amb la creació d’una Coral
-
AGRUPACIÓ MUSICAL GAYANO LLUCH
Aquesta Agrupació Musical va començar la seua activitat dins del casal de la Falla que li dóna nom, donant lloc a la formació d’una banda de música en1.994, sota la direcció de l’encara director Rafael Vizcaíno Cambra.
L’entitat disposa d’una Escola d’Educands en la qual es formen més de 250 alumnes de totes les edats i en la qual destaca la secció de Jardí Musical.
En el seu si funciona la Gayano Women’s Band, primera formació bandistica d’Espanya constituïda únicament per dones.
L’agrupació participa en multitud de mostres i festivals i desenvolupa multitud d’activitats, sent una societat oberta, familiar i pròxima tant als veïns com a totes les persones que formen l’Agrupació Musical Gayano Lluch.
-
AGRUPACIÓ MUSICAL PATRAIX
L’Agrupació Musical Patraix naix l’any 1994 en el si d’una falla de Valéncia, l’Associació Cultural Grup Antonio Rueda. Al principi, es limita a cobrir els actes fallers de la mateixa.
Amb la incorporació de nous socis les inquietuds musicals van en augment i l’any 1999 decideixen iniciar un camí en solitari per a desenvolupar tot allò que significa una Societat Musical.
Actualment, agrupa un col•lectiu de més de 500 integrants, d’edats compreses entre els 2 anys i els 72 anys, desenvolupant activitats musicals per a totes les edats com ara Jardí musical amb metodologia Batucado, llenguatge musical, especialitats instrumentals, coral, combos de música moderna, taller d’improvisació, orquestra i batucada.
Disposa d’una Banda Infantil amb 60 músics, la Banda Juvenil amb 75 músics i la Banda Titular integrada per 90 components.
-
AGRUPACIÓ MUSICAL SANT ISIDRE
L’Agrupació Musical Sant Isidre deu el seu origen a la unió de la Societat Musical Senabre i l’Agrupació Musical Carters de València en 1994.
La banda ha sigut dirigida per Rafael Vizcaíno, Juan Toledo Pérez i Antonio Martínez Villanueva. En 2017 s’incorpora l’actual director, Rafael Lasso Gómez-Zurdo, amb nous projectes i il·lusió per fer créixer tant les diferents agrupacions artístiques com l’escola de música, que compta amb 70 alumnes i 9 professors
En l’actualitat la banda titular es compon de 35 músics, disposant també d’una banda juvenil.
Participa activament en els concerts que promouen la Diputació i l’Ajuntament de València, així com en festes patronals i populars, cercaviles, processons, desfilades i festes de Moros i Cristians, etc.
-
AGRUPACIÓ MUSICAL SAN JOSÉ DE PIGNATELLI
L’Agrupació Musical San José de Pignatelli va nàixer en 1981, al si de la Comissió de la Falla San José de Pignatelli – Av. Dr. Peset Aleixandre, sent la primera banda de música nascuda en una comissió de falla i marcant un precedent que seguirien posteriorment unes altres altres falles i associacions.
L’Agrupació compta amb diferents seccions que acullen des de músics novells i principiants a músics titulats. A més de la banda titular, compta amb la banda juvenil, així com amb una secció de rock i jazz, Pignarock Band i Pignajazz, que acosten altres estils musicals.
L’entitat continua sent un referent en l’escena musical i cultural de la ciutat, realitzant concerts en diferents escenaris i participant en cicles i festivals.
Des de la seua fundació dirigeix la Banda Rafael Vizcaíno Cambra.
-
AGRUPACIÓ MUSICAL SANTA CECÍLIA DEL GRAO
Es tracta d’una agrupació musical que des de fa més de 40 anys treballa per a difondre la cultura musical dins i fora del barri del Grau, entre els socis i sòcies, veïnat i ciutadania en general.
Entre les activitats anuals de la Societat cal destacar les següents: cursos i classes magistrals a l’Escola de Música, cicles de concerts, festivals, i diferents concerts i actes culturals patrocinats per entitats culturals, religioses i lúdiques de la nostra ciutat.
En l’escola de música de l’agrupació estudien actualment dos-cents educands, sent el seu director Adrià Sánchez Castelló, qui també està al front de la banda des de 2019 amb la qual ha realitzat nombroses actuacions tant dins com fora de la Comunitat Valenciana,.
A més de la banda titular, la societat també disposa de banda juvenil i un cor polifònic.
-
A.C. FALLA JERÓNIMA GALÉS – LITÓGRAFO PASCUAL ABAD
Els orígens e la banda es remunten a 1995, quan es va decidir formar una banda de música al si de la comissió fallera. El 9 de desembre d’eixe any, amb motiu de la presentació de les falleres majors, la banda de música va fer la seua primera actuació oficial.
Des de la seua formació, l’agrupació ha oferit nombroses actuacions dins i fora de València, i ha anat consolidant-se assaig rere assaig, actuació rere actuació, augmentant en músics, en educands, en qualitat, i en exigència individual.
L’any 1996 la banda comptava amb la seua pròpia bandera i, en 1999, el seu primer CD, gravat en els Estudis Allegro, i que inclou set pasdobles composats pel director..
En 2020 l’agrupació va celebrar el seu XXV aniversari amb diferents actes.
Des de l’1 de gener de 2018, Rebeca Pérez López exerceix com directora.
-
ATENEU MUSICAL DEL PORT
Fundada en 1880 és la Societat Musical més antiga de València, i està situada en el Districte Marítim. Els fundadors, el Pare Luis Navarro i Vicente Ballester Fandos, la van denominar Patronat Musical de Poble Nou del Mar. En 1933 va canviar el seu nom a Ateneu Musical del Port.
Ha participat des de 1895 en certàmens nacionals i internacionals obtenint trenta-dos premis: 2 accèssits, 2 tercers premis, 11 segons premis i 17 primers premis.
L’entitat te una Escola de Música i Centre Autoritzat d’Ensenyaments Professionals.
En l’actualitat la Societat Ateneu Musical del Port està integrada per més de 600 membres entre alumnes, professionals, músics i associats. El seu objectiu és continuar treballant per la cultura musical i servir de punt de encontre de les inquietuds culturals i musicals.Té un lema: Vine a dependre música l’Ateneu!
-
BANDA DE MÚSICA CAMPANAR
L’associació Banda de Música Campanar es va fundar l’any 1997 gràcies a diversos veïns i veïnes amb inquietuds musicals que van veure la necessitat de dotar al barri de Campanar d’una institució que divulgara, formara, compartira i gaudira amb la música.
Des d’eixe moment l’entitat ha treballat amb la finalitat de ser un referent social, cultural i educatiu tant per al seu barri com per a la ciutat de València.
Gràcies al treball altruista dels socis i sòcies que la conformen avui dia l’associació compta amb un total de 350 socis/as, 50 integrants de la banda titular i 265 alumnes i alumnes. Tot això contribueix a continuar creixent tant educativa, com a musical i culturalment.
-
CENTRE DE MÚSICA I DANSA DE NATZARET
El Centre de Música i Dansa es va crear l’any 1984 per iniciativa de l’Associació de Veïns en col·laboració amb l’Equip Municipal de SS. Inicialment comença l’escola de dansa i rondalla i a l’octubre de 1985 s’obrí l’escola de música de cara a formar una banda de música, sent el primer director Ricard Vilaplana al que seguirien Rafa Vizcaíno, Francesc Alcaina i Vicent Roig, actual director.
El CMD ha format un nombrós alumnat tant per a la dansa valenciana i rondalla, com per a la música de banda.
La banda participa en cicles i festivals i realitza nombroses actuacions, ofereix concerts dins i fora de la Comunitat Valenciana, ha gravat un disc i ha participar en diferents certàmens.
A més disposa de coral, escola de música i Aula Infantil de Música.
-
CENTRE INSTRUCTIU MUSICAL BANDA DE TORREFIEL
El Centre Instructiu Musical Banda de Torrefiel és una de les societats musicals més antigues de la ciutat de València. Els seus orígens es remunten a la Banda de Música fundada l’any 1913 en la ciutat de València, batejada amb el nom d’Unió Musical Obrera.
Al llarg de la seua trajectòria, l’entitat ha viscut nombroses vicissituds fins a 1986, data en la qual s’estableix al barri de Torrefiel.
Al desembre de 1988 dona el primer concert i comença a oferir concerts i participar en cercaviles, processons, festivals, etc.
Des de setembre de 2012 la banda està dirigida per Vicent Català Borràs.
L’Escola de Música disposa de 140 alumnes. L’entitat compta també amb una Banda d’Iniciació, un grup de cambra, el Blackwood Clarinet Ensemble, la Golden Brass Band, banda juvenil, una coral i una Batucada.
-
CENTRE INSTRUCTIU MUSICAL DE BENIMACLET
La Societat Musical es crea en 1910. Des de 1914 en què concorre per primera vegada al certamen de València, la participació ha sigut assídua als diversos certàmens i concursos. La Banda ha realitzat concerts a França, Àustria, Itàlia, Portugal, Alemanya i Xina.
Amb vora 500 alumnes, l’Escola de Música, imparteix classes a alumnes de totes les edats abastant tot tipus d’ensenyament musical, introduint la música moderna i la música tradicional, així com la sensibilització musical per a alumnes a partir dels sis mesos d’edat.
El Cim disposa de Banda Simfònica, Banda Juvenil, Banda Infantil, Orquestra Simfònica, Orquestra Juvenil, Orquestra Infantil, Orquestra de Pols i pua, Rondalleta, Rondalla Tradicional, Cor, Big Band (B3) i Jove Big Band ( Comboi Band).
-
CENTRE INSTRUCTIU MUSICAL DE CASTELLAR-OLIVERAL
A l’abril de 1993 un grup de músics formen una nova banda a Castellar-Oliveral, dirigida per Jesús Montó Verdet, i sota la presidència de Pilar Baiona Monrabal.
Després d’uns inicis durs, la societat va creixent i realitza gran nombre d’actuacions dins i fora de la Comunitat, en tota classe d’actes.
Des del seu origen, el CIM ha volgut ser una banda per al poble, i en aquesta línia, sempre ha estat a punt i al servei de qualsevol esdeveniment benèfic o festiu que poguera servir per a ajudar a qualsevol causa, i més a València.
El centre compta també amb una banda juvenil així com amb una escola d’educands que és el viver de la banda i en la qual ofereixen classes un equip de 10 professors titulats.
-
CENTRE INSTRUCTIU MUSICAL TENDETES
El Centre Instructiu Musical Tendetes és una societat musical sense ànim de lucre, que compta en l’actualitat amb una banda de Música, Cor i Escola de Música.
Es va fundar l’any 2000 per iniciativa d’un grup d’afeccionats a la música del barri de Tendetes, sent el seu primer director fundador Enrique Baixauli Alapont.
La Banda participa activament en diversos actes i programes culturals. Des de 2005 ha sigut dirigida per Patricia Rosaléñ Serrador i actualment ho fa sota la batuta de Francisco Mengual Sanfélix.
L’any 2005 naix la Societat Coral Tendetes, que també desenvolupa una intensa activitat musical, actualment dirigida per Ángela Traver Cebrián.
L’Escola es crea alhora que la Banda de Música, arran de la demanda de formació musical i les necessitats que té el barri. Imparteix ensenyaments no reglats, dirigits a totes les edats, donant cabuda així a educands en edat adulta.
-
SIOAM DE BENIMÀMET
L’actual Societat Instructiva de l’Obrer Agrícola i Musical es forma en 1973 fruit de la fusió entre la Llar Educativa Musical amb la Societat Instructiva de l’Obrer Agrícola, encara que els seus orígens daten de molt abans.
La banda simfònica, amb 80 músics i dirigida per Edgar López Juan, participa en nombrosos certàmens al llarg de la seua historia i ofereix concerts i actua en festivals, encontres, cicles, etc.
L’escola de música compta aproximadament amb 200 alumnes en diversos graus d’ensenyament.
Des de 2013 disposa d’una banda juvenil dirigida per Alfredo Soler Jiménez formada per 55 músics, reflex del bon funcionament de l’Escola.
L’orquestra és un projecte nascut a l’Escola al curs 93/94. Es va presentar al 2003 dirigida per Carolina Montalt Bueno, actual directora, i poc a poc ha anat creixent i ampliant les seues activitats
-
SOCIEDAD INSTRUCTIVO MUSICAL EL PALMAR
La Banda de Música d’aquesta Societat va ser fundada l’any 1.917, gràcies a l’esforç del mestre d’escola Jerónimo Rullán Torres i del metge Emilio Vidal Miralles, i un grup de joves de la localitat.
En la seua fundació es denomina Banda de Música del Niño Jesús de l’Hort, sent l’any 1.922 quan s’inaugura el Casino Musical i adopta el seu actual nom.
En la seua dilatada història ha actuat en nombrosos festivals, concerts i actes d’índole molt variada així com en certàmens.
Al maig de 2.000 assumeix la direcció de la Banda Jorge Peiró Marco. En el Certamen de la Diputació de Valencia de 2021 obté el primer premi, i en 2022 participa com a convidada en la tercera secció del mateix Certamen.
En juny de 2017 va celebrar el seu centenari.
-
SOCIETAT MUSICAL BARRI DE MALILLA
La Societat Musical Barri de Malilla va ser fundada l’any 1988 al si del moviment veïnal. L’entitat disposa de la seua pròpia escola de música i compta amb Banda, Orquestra de Cambra i Cor.
La banda va començar la seua activitat l’any 1993, de la mà del director Daniel Belloví Navarro i no va ser fins l’any 2019 que el nou director, Borja Martínez Alegre, es va incorporar.
La formació compta amb 40 músics, realitzant nombrosos concerts i participant regularment en actes, festivals i certàmens.
L’escola de música compta amb 16 especialitats musicals i fa tres audicions a l’any.
L’orquestra disposa d’una plantilla d’uns 10 músics, realitzant projectes puntuals, mentre que el cor compta amb 10 músics més.
Aquest any celebra el seu 35 aniversari amb diverses activitats i esdeveniments mantenint sempre, la passió per la música.
-
SOCIETAT MUSICAL LA UNIÓ DE TRES FORQUES
La Societat Musical La Unió de Tres Forques de València (SMUTF) naix l’any 2005 com a continuació del projecte de creació d’una banda de música en l’Associació Cultural Castella en 1996.
En l’escola de música de la SMUTF es formen més de 200 alumnes en multitud d’especialitats diferents, orientant l’educació tant cap al món professional com a l’afeccionat.
En l’actualitat, a més de la Banda Simfònica dirigida per Vicente Reche Ruiz, compta amb altres formacions musicals, com la Banda Jove, la Banda d’Iniciació, l’Orquestra, el Cor o la Big band.
La SMUTF s’ha convertit, així, en un centre educatiu clau per al barri de Tres Forques, ja que representa un potent dinamitzador de la cultura musical.
-
SOCIETAT MUSICAL POBLATS MARÍTIMS
La Societat Musical Poblats Marítims es va crear al gener de 1986.
Amb uns 60 músics, es tracta d’una banda jove en continua evolució i progrés, amb presència activa en els Poblats Marítims i oberta a tot tipus d’activitats culturals del propi barri. La banda està dirigida per Victor Soria Urios i ha realitzat concerts per diferents països d’Europa.
En l’Escola de Música Poblats Marítims s’imparteix ensenyament reglat de la mà de 12 professors qualificats que fan classes de Llenguatge Musical així com de diferents especialitats instrumentals. Així mateix la societat compta amb una coral.
Al marge de les activitats musicals pròpiament, des de la societat s’aposta perquè l’edifici social estiga al servei dels músics i socis que ho han fet realitat. Actualment la societat compta amb 110 socis.
-
SOCIETAT MUSICAL UNIÓ DE PESCADORS EL CABANYAL
Va ser fundada en 1926 constituint-la músics de l’antiga banda Patronato Nuevo del Mar. És una de les societats fundadores de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València, i sempre ha estat lligada en els fets importants del Districte Marítim.
La seua banda simfònica ha participat en diferents certàmens i festivals, obtenint nombrosos premis i realitzat concerts al llarg de la geografia valenciana, nacional, i internacional.
Actualment la Societat té més de 400 socis, una plantilla de 75 músics i una escola d’educands amb més de 200 alumnes, assistint molts d’ells als diferents Conservatoris de la Comunitat Valenciana.
També compta amb Conjunt Instrumental, Banda Juvenil, Banda Senior, Banda d’Educands, Coral Infantil, Cor de cambra, Cor mixt, Banda Llatina, Batucada i Banda Simfònica.
-
UNIÓ MUSICAL L’HORTA DE SANT MARCEL·LÍ
La Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí (UMH), naix en 1980 com a iniciativa de l’Associació de Veïns del barri de Sant Marcel·lí i és una de les societats musicals fundadores de la Coordinadora.
La Banda, dirigida per Juan Carlos López Luján, participa habitualment en festivals i concerts, cicles, etc.
En 1997 va nàixer la Coral i l’any 1998 la Banda Juvenil, sota la batuta d’ Alejo Pérez Lamata i Juan Carlos López Luján, respectivament. A més disposa d’una Orquestra de cambra dirigida per Alberto Ramírez.
Des de 1989 l’Escola de Música imparteix classes a més de 200 alumnes on destaquen el Conjunt Instrumental infantil, juvenil i d’adults, aula de cant, corda i música moderna.
Paral·lelament a l’activitat musical, la UMH ha potenciat el desenvolupament d’activitats socioculturals.
-
UNIÓ MUSICAL SANTA CECÍLIA CASTELLAR-L’OLIVERAL
La banda de música de la Unió Musical Santa Cecília de Castellar-l’Oliveral va fer la seua refundació en 1983. Te una intensa activitat artística i participa en festivals, concerts, festes i certàmens amb actuacions molt meritòries.
L’Escola de Música és un dels seus pilars més importants, aconseguint-se un elevat nivell musical.
El seu local social propi, dota a la UMSCCO d’una infraestructura permanent sòlida que permet el desenvolupament de totes les seues activitats.
A més de la Banda Simfònica, dirigida per Joan Carles Alonso Campos, l’entitat disposa d’una Banda Juvenil dirigida per Miguel Ángel Gimeno Tamarit, Cor Infantil dirigit per Mª Pilar Peris Ferrer, així com el Cor Polifònic, dirigit en l’actualitat per Juanjo Visquert.
-
SOCIETAT MUSICAL AMICS DE LA MÚSICA DE BENIFARAIG
La Societat Musical de Benifaraig naix en 2011. Ha participat en nombroses actuacions i concerts, a més de festivals, destacant els oferits al Palau de la Música de València amb motiu del 1r i 5é aniversari i a Les Arts pel 10é aniversari.
Va participar en els anys 2016, 2018, 2021 i 2023 en el Certamen de la Diputació de València aconseguint diferents premis i ha participat en el Certamen Internacional Ciutat de València al 2023. Al 2019 va representar a Espanya al Certamen Nacional de Bandes de Música de Colòmbia.
L’any 2021 es nomenada entitat il·lustre de la cultura per la Junta Municipal Pobles del Nord de l’ajuntament de València.
Participa activament en la vida cultural del poble, és titular de l’Escola de Música i Arts Escèniques Pobles del Nord de València.
-
UNIÓ MUSICAL CENTRE HISTÒRIC DE VALÈNCIA
La Unió Musical Centre Històric de València naix de la iniciativa d’un grup de persones que senten la necessitat de dotar el barri de Ciutat Vella d’una banda de música.
En 2015, fan el seu concert de presentació a la Reial parròquia dels Sants Joans a València, participant des d’aleshores en les festivitats de la ciutat de València, cicles i festivals de bandes, etc. Així mateix, pren part en diferents certàmens de bandes de música obtenint un tercer premi en 2019 i un primer en 2022.
Des del curs 2018-2019, compta amb la seua pròpia Escola de Música on formar les pròximes generacions de músics
La societat compta també amb un cor social.