El Castell del Papa Lluna de Peníscola recuperarà, durant la primera quinzena del mes d’agost, part de la importànciacultural que va tenir en durant els seus moments d’esplendor. I és que este singular edifici acollirà, un any més, el Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, una de les cites més importants a nivel europeu en el seu estil i que enguay arriba a la seua XII edició.
La inicaitiva, posada en marxa per la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de la ciutat, i l’Institut Valencià de Cultura, oferirà una dotzena de concerts i espectacles de primer nivel que tindran lloc de l’1 al 12 d’agost, en plena temporada alta turísitca de la ciutat, i en un intent de millorar els atractius de la zona.
En la presentación de este festival, van participar el president de la Diputació, Vicent Sales; la directora adjunta de Música de l’IVC, Marga Landete; i l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, que van coincidir en la importància cultural i turística d’una cita que ja s’ha consolidat en el calandari després de més de vint anys d’existència.
El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola s’ha convertit en un dels cicles especialitzats en la interpretació d’aquest tipus de música més prestigiosos d’Europa, amb la presència d’alguns dels millors especialistes del gènere, tant orquestres i grups de cambra com a solistes de la música antiga i barroca.
La d’enguany, a més, será una edició carregada de novetats, que arrancarà amb la cercavila “Angelets i Dimonis” del grup Scura Splats que inaugurarà el fstival en una invitació a tota la població per a participar en la festa i acudir als concerts programats.
El següent esdeveniment del festival, el 2 d’agost, serà l’espectacle Piromusical que se celebra cada any en la platja Nord de Peníscola i que reunix a més 100.000 espectadors. Enguany l’espectacle oferirà una selecció de l’òpera “L’Orfeo” de Monteverdi.
Els concerts començaran el dia 3 amb l’actuació de “La Dispersione” dirigida per Joan baptista Boïls i amb la veu de la soprano Erika Escribá-Asatburuaga que sota el títol “No he de enmudecer” interpretaran àries de sarsuela barroca.
El dia 4 serà el torn de “The Gonville Consort” que amb direcció de Geoffrey Webber interpretaran un programa compost per Cançons i himnes de la cort d’Anglaterra 1500-1700.
El dia 5 actuaran els valencians “Capella de Ministrers” que enguany celebren el seu XXX aniversari, amb Carles Magraner a la direcció oferiran un concert que té per títol el títol “La ruta de la seda. Orient i la Mediterrània”.
El 6 d’agost a l’església de Santa Maria la formació “Piacere dei Travesi” consort de flautes travesseres renaixentistes, oferirà “Monteverdi i Comes: innovació versus tradició”.
El 7 d’agost de nou al Castell del Papa Lluna “Recondita Armonia” amb Lixsania Fernández a la viola da gamba i la direcció interpretarà uns selecció de cantates i sonates italianes de Händel.
El 8 d’agost la Orquesta barroca y capilla antigua de Murcia oferirà un concert gratuït “Música en los Reynos de Valencia y Murcia”.
El 9 d’agost Accademia del Piaccere amb Fahmi Alqhai a la viola de gamba i la direcció interpretarà “Les violes du ciel et de l’enfer” La viola de gamba a la cort del Rei Sol.
El 10 d’agost sota la direcció de Barry Sargent la formació Valencia Original Art interpretarà Les quatre Estacions d’Antonio Vivaldi.
L’11 d’agost serà el torn de Capriccio Stravagante amb obres de Cara, Selma y Salaverde, Ortiz, Caccini, Marais i Bach.
L’últim concert serà el de l’Orquestra de Cambra de la Comunitat valenciana amb direcció de Daniel Abad Casanova i Vicente Llimerà a l’oboè amb un concert que du per títol “La nit de Bach”.
Tots els concerts són a les 22.30 hores i el piromusical serà a les 12 de la nit. El preu de les entrades és de 10 euros i hi ha un abonament per als nou concerts a un preu de 80 euros. El concert gratuït és d’entrada lliure, les invitacions es repartiran el dia de l’actuació fins a esgotar l’aforament.