Un dia qualsevol del mes de novembre, Pedro Rodríguez ens concedeix una entrevista per a parlar de música, però també del tema que ens afecta a tots, la pandèmia de la Covid-19. Ens convida a la seu de Sanimusic d’ Alboraia i ens confessa, amb mascareta inclosa, algunes de les seues reflexions sobre la situació actual.
Després de 10 meses de pandèmia global, sembla que no acabem d’ avançar del tot, en quin punt consideres que estem a hores d’ ara? La meua resposta et pot sorprendre, però jo pense que hem millorat molt. Tot i que les xifres d’ aquestes setmanes semblen tant roïnes com al mes de març, jo crec que estem fent-ho millor, de veres. Hem de tindre més amplitud de mires per a entendre la situació tant complexa que estem vivint. Si ens fixem, l’ ús de les mascaretes s’ ha generalitzat, hem reduït la nostra activitat social, els entorns laborals tenen mesures de protecció, la cultura és segura, també els col·legis, els museus, les biblioteques…les mesures que adopten els governs cada vegada són més adequades. També hi ha molt de soroll de fons, i molts interessos. Crec que hui patim dos pandèmies: el coronavirus i la desinformació.
Un discurs optimista per a una situació que diu just tot el contrari. Som molt més responsables i com a societat estem fent un esforç gran per a lluitar contra el coronavirus. Quan veiem en un mitja de comunicació una festa irresponsable de persones que no estan seguint cap normativa de seguretat realment no estem veiem la resta de persones que no estan en cap festa perquè sí que estan complint les mesures de seguretat, i estan en sa casa o fent una vida social reduïda i responsable i crec que és on hem de posar el focus d’ atenció, som més persones les que complim però no eixim als mitjans de comunicació.
Musicalment parlant, reprenent tema de festes popular, de tradicions, hem de sumar Santa Cecília com altra celebració suspesa, una més, com de diferent van a ser els pròxims mesos? Sense cap dubte tot va a ser diferent. No sols la celebració de Santa Cecília, també és diferent en moltes més coses, des del mateix entorn laboral amb la introducció del teletreball, també han canviat els hàbits de compra amb l’ augment de la compra online. Tots aquests canvis que afecten als hàbits han arribat per a quedar-se i això també ens afecta a les activitats culturals. Crec que ha hem acceptat que les nostres vides no tornaran a ser com abans. I no vull dir que siga negatiu, la societat sempre ha evolucionat amb els canvis.
«Tots aquests canvis que afecten als hàbits han arribat per a quedar-se i això també ens afecta a les activitats culturals. Crec que ha hem acceptat que les nostres vides no tornaran a ser com abans. I no vull dir que siga negatiu, la societat sempre ha evolucionat amb els canvis»
Quines perspectives tenen les societats musicals per al futur pròxim? Les bandes de música van aprenent a fer el mateix però de forma diferent per a que tot siga més segur i des del minut zero eixa ha sigut la nostra motivació en Sanimusic. Però ara hem d’ explorar les possibilitats que se’ ns presenten en positiu. Les crisis i les oportunitats són conceptes molt orientals però que és molt aplicable a les nostres societats musicals. El tema de les directives, facilitar les reunions per videoconferència, són facilitats que poden ser un bon atractiu de nous perfils i nous talents a les directives i no sols a les juntes, també a les xarxes de col·laboradors al voltant d’ este col·lectiu meravellós. Des del punt de vista artístic, jo pensaria en formacions reduïdes, en composicions i arranjaments que funcionen bé per a grups reduïts, hi ha moltes possibilitats. Hem de canviar el xip, això no és una nova normalitat, pensem en termes de futura rutina.
Amb la vacuna sí que tornarem a la normalitat, és el camí de l’ esperança. Les vacunes són el gran tema que hem d’ abordar per als pròxims mesos. No hem de perdre de vista que són la solució per a la pandèmia. Les vacunes tenen repercussions des de molts punts de vista, principalment sanitari. Però hem de ser realistes perquè hi ha més temps del que pensem entre ‘tindreuna vacuna i ‘tindrea la població vacunada. Ara mateix hem de centrar-nos en la nostra responsabilitat: mascareta, distància i higiene de mans fins que estem tots vacunats. No hem de perdre la perspectiva. Clar que les vacunes ens aportaran moltíssim perquè podrem protegir als nostres majors, podrem garantir activitats multitudinàries i podrem rellançar el sector de la cultura, la restauració i el turisme. En un país com el nostre suposa garantir molts llocs de treball.
Quin paper juga Sanimusic en aquesta partida? Nosaltres ara volem traslladar la seguretat que hem desenvolupat per a l’ àmbit musical a altres àmbits culturals, ja hem actuat en escoles públiques i privades i en teatres. També estem amb Sanisport, una línia de mascaretes per als esportistes. Aquest és un altre tema que genera discòrdia i a Andalusia la utilització de la mascareta per a l’ esport és obligatòria, no crec que tarde molt la resta. La innovació és la nostra principal aposta, hem sigut pioners i ara som líders del mercat en solucions per a l’ activitat cultural, no volem perdre esta posició i estem investigant el tema de la ventilació. Si hem aconseguit que els exteriors siguen segurs, ara estem treballant en garantir els interiors i en aquest sentit en ATQ-Quimyser, que des de la seua recent creada divisió SANIS, impulsa tota la resta d’ iniciatives i marques. Esperem que prompte puguem aportar solucions per a la seguretat dels interiors que pot ser la salvació de restaurants i altres sectors.
«La innovació és la nostra principal aposta, hem sigut pioners i ara som líders del mercat en solucions per a l’ activitat cultural, no volem perdre esta posició»