Per Carlos Miguel Pascual Górriz
L’Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria és tot un referent en el moviment orquestral de les societats musicals de la Comunitat Valenciana. La Unió Musical de Llíria és una societat pionera en molts aspectes i així ho va demostrar l’any 1981 amb la fundació de l’Orquestra Simfònica.
I així va convertint-se en una de les primeres societats musicals que formava una agrupació orquestral que, com la Banda Simfònica, estava composada exclusivament per instrumentistes formats en l’escola de música de la societat.
El seu primer director va ser el mestre Bernardo Adam Ferrero i el seu primer concert es va celebrar el 26 de juny de 1982. A l’any següent va commemorar el seu primer aniversari oferint-li un concert a la Reina Sofia, Presidenta Honorària Perpètua de la Unió Musical, i a tota la Família Reial en el Palau de la Sarsuela.
El 1984 va oferir un concert que va comptar amb la presència del President del Govern, Felipe González, als jardins del Palau de la Moncloa. Ha realitzat gires per Espanya, Europa i l’Amèrica del Sud destacant la seua gira per Alemanya en 1996, els concerts oferits en 1999 en el Festival Internacional de Joves Orquestres celebrat a les ciutats escoceses d’Edimburg i Glasgow, la gira per França durant el mes de juliol de 2001, així com la gira realitzada a Cuba en 2005. En els darrers anys ha comptat amb l’actuació de directors convidats com Yaron Traub, Álvaro Albiach i José Miguel Rodilla, i solistes com Vicente Huerta i Montserrat Martí Caballé. Entre el 2021 i el 2022 l’Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria ha commemorat el seu 40é aniversari, els 40 anys de grans èxits entre els quals cal destacar el primer premi en la IV edició del Concurs Bankia d’Orquestres de la Comunitat Valenciana celebrat el 2020. Parlem amb Pascual Cabanes Fabra qui, des l’octubre de 2018, n’és el seu director titular.
El 2018 vas ser nomenat director titular de l’Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria, quina ha sigut la línia de treball de l’orquestra des d’aleshores?
A l’octubre del 2018, quan vaig ser nomenat director titular de l’Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria, vam donar un gir a l’estructura d’organització i funcionament de l’orquestra. En primer lloc, vam dirigir les nostres energies en l’apartat d’iniciació i formació dels nostres menuts, amb una orquestra infantil formada per tot l’alumnat de corda dels Ensenyaments Elementals de Música, tant del nostre Col·legi-Centre Integrat com de la nostra Escola d’Educands.
En segon lloc, crearem l’Orquestra Jove, una agrupació paral·lela a la Banda Juvenil, que seguix un projecte de formació treballant amb assajos setmanals, parcials i altres activitats educatives, i que està formada pel nostres estudiants d’Ensenyaments Professionals i primers cursos d’Ensenyaments Superiors amb unes edats que oscil·len entre els 12 i 20 anys.
I en tercer lloc, en l’organització de la mateixa Orquestra Simfònica, que està formada pels nostres músics professionals i estudiants avançats dels últims cursos dels Ensenyaments Professionals i els Ensenyaments Superiors, establírem un nou mètode de treball organitzat per encontres o trobades, sense deixar de realitzar els mateixos concerts i activitats que s’estaven duent a terme fins ara.
Com descriuries la situació actual de l’Orquestra Simfònica?
En este moment tenim un Orquestra Simfònica flexible que s’adapta al tipus de repertori que haja de treballar i interpretar. Ve realitzant una activitat d’uns 4 o 5 concerts amb programes diferents cada any nodrint-se de l’Orquestra Jove, que realitza una mitjana de 6 o 7 actuacions cada curs escolar, dins de la programació anual de la societat: Santa Cecília, Nadal, i altres concerts i festivitats.
L’orquestra ha treballat nombroses obres de primer nivell del repertori simfònic. Darrerament, la 1ª Simfonia de Gustav Mahler. Com s’enfronta una obra d’eixa magnitud amb una orquestra no professional?
És cert, que en els darrers anys hem vingut realitzant un repertori simfònic de primer nivell com, per exemple, la Simfonia N.º 40 de W. A. Mozart, la Simfonia N.º 7 de L. v. Beethoven, la Simfonia N.º 9 “del nou món” d’A. Dvorák, la Simfonia N.º 2 de J. Brahms, o la Simfonia N.º 1 “Tità” de G. Mahler en l’últim concert.
Enfrontem estos programes de tanta exigència basant-se, per damunt de tot, en la il·lusió i el gaudir d’este magnífic repertori. És cert que la nostra orquestra és una orquestra amateur que pertany a una societat musical en què els nostres músics participen de forma altruista, però al mateix temps comptem amb nombrosos músics professionals amb una elevada experiència tant en orquestres com en la docència i amb estudiants que ja demostren un alt nivell interpretatiu amb un fort compromís amb la nostra agrupació.
A partir d’este punt, sempre amb una gran dedicació i predisposició de cadascun dels nostres músics, tenint en compte que tenim músics professionals molt experimentats i altres estudiants de gran nivell molt involucrats que aporten totes les seues energies en favor de l’orquestra, intentem començar el treball sense deixar cap detall a la improvisació, amb una plantilla equilibrada, el material preparat, amb assajos parcials, seccionals i generals, i amb molta organització i una gran disciplina de treball. D’esta manera, podem aconseguir en les nostres interpretacions als concerts, este nivell que estem demostrant últimament.
Comptem amb nombrosos músics professionals amb una elevada experiència tant en orquestres com en la docència i amb estudiants que ja demostren un alt nivell interpretatiu.
Al mes de novembre participarà, de nou, al Concurs Caixabank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana. Què creus que suposa el concurs al moviment orquestral de les societats musicals de la Comunitat Valenciana?
Així és, este mes de novembre participarem, de nou, en la V edició del Concurs Caixabank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana amb molta il·lusió, com sempre. Ens presentem al concurs amb el principal objectiu de gaudir d’una nova experiència i continuar amb el creixement de la nostra orquestra, tenint en compte no sols l’aspecte musical sinó també el social que el mateix concurs causa dins de la societat en ajuntar de nou a tots els nostres magnífics musics i amb la il·lusió de tots els socis i simpatitzants de la nostra societat.
Participem també, amb molta il·lusió, ganes i força, per recolzar este moviment orquestral que està en ascens en els darrers anys a la Comunitat Valenciana. Més enllà del concurs, també participarem al V Cicle d’Orquestres de la Comunitat Valenciana tal i com estem fent últimament, i també al IV Festival Caixabank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana en què també hem participat en les dues últimes edicions i hi participarem també en l’edició d’enguany a Alzira el proper mes de desembre.
Participem també, amb molta il·lusió, ganes i força, per recolzar este moviment orquestral que està en ascens en els darrers anys a la Comunitat Valenciana.
Com estem veient, l’Orquestra Simfònica Unió Musical de Llíria amb el seu director Pascual Cabanes Fabra, es prepara amb entusiasme i coratge per al V Concurs Caixabank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana, però a més d’esta cita que tindrà lloc el proper 13 de novembre, presenta una extraordinària programació fins a les festes de Nadal. Concretament, el dia 30 d’octubre participarà al Festival d’Orquestres Ciutat de Llíria, que tindrà lloc enguany al Teatre de la Banda Primitiva, també el dia 17 de desembre actuarà al Gran Teatre d’Alzira al IV Festival Caixabank d’Orquestres de la Comunitat Valenciana i com a colofó el dia 4 de gener a l’Església Arxiprestal de l’Assumpció de Nostra Senyora de Llíria interpretarà una selecció de l’oratori El Messies de G. F. Händel.