La figura d’un director d’una agrupació musical, siga de la naturalesa que siga, sempre és una punta de llança de la qualitat, la determinació i la progressió de les seues intencions. Les societats musicals des de sempre, han tingut en l’elecció del seu director el valor del seu futur. Conéixer i divulgar la personalitat, formació i mèrits del director ennobleix a la banda i crea autoestima en els seus integrants.
La Unió Musical de Llíria forma part de la llegenda de tot un poble, Llíria, i de tot un territori, el valencià. El seu destacat historial és com un fris clàssic de la nostra música; el seu prestigi internacional s’estén per tot el planeta, mentre s’admira l’origen agrari de les seues gents que des de finals del segle XIX han fet de la seua passió per la música, excel·lència
– Iniciem una presència continuada i permanent de la Unió Musical de Llíria en el nostre periòdic lasBandas. La Unió és un patrimoni global del poble valencià en el seu conjunt i un referent mundial de la música de banda, actual i històricament. Quines sensacions personals li produeix ser el seu director principal?
– Ser director de la Unió Musical de Llíria és un honor infinit, un orgull suprem i una dedicació i treballs diaris. Poder formar part de la historia de una històrica societat en tant de bagatge i reputació no ho havia pogut imaginar en els millors dels meus somnis. És realment d´aquest vitals del que sempre estaré orgullós.
– Vostés els músics tenen a bé, sempre, relatar d’on tenen els seus primers ensenyaments i amb quines mestres han desenvolupat les seues diferents etapes de formació. Vosté destaca en la seua nota biogràfica inicialment a Yaron Traub i Cristóbal Soler, un israelià amb presència a València i el consolidat conductor valencià, entre altres, fins a acabar amb un cum laudea Estònia. Què li deu a cadascun d’ells?
“Juan Luís Martínez, Salvador Sebastià i Cristòbal Soler que crec que han estat els mestres dels que més he après”
–En primer jocs deuria de parla dels mestres Juan Luís Martínez, Salvador Sebastià i Cristòbal Soler que crec que han estat els mestres dels que més he après.
Sols tinc paraules d´agraïment per a cadascú d´ells.
Des de ben jove vaig començar a endinsar-me en aquest món de la direcció de la mà de Salvador Sebastià. Ell va ser qui va construir els fonaments tècnics d´unes directrius que es mantindrien per sempre. Amb Cristòbal Soler vaig fer els primers passos dins de l´orquestra. Una persona que va compartir moltes experiències i de les quals vaig aprendre grans lliçons. I a nivell musical i interpretatiu vaig tindre la sort de trobar-me amb un geni anomenat Juan Luís Martínez. Una persona de les més completes que conec musicalment, amb una capacitat artística, dots expressius i una manera de veure la música a través de les notes que van ser una font d´inspiració per a mi. I tot açò va ser sols el punt de partida: Toomas Kapten, Irene Lindi i Silvia Landra a Estònia i Rafael Sánchez Mombiedro a València com a professor de cor van refermar tot allò que s´estava construint. I no vull oblidar a tots i cadascun dels músics que he dirigit al llarg de la vida i els meus alumnes que ambdós són la meua major font d´aprenentatge. Aprofite aquestes línies per donar les gràcies a totes i a tots.
“La formació és el cor que batega perquè la Unió siga el que és”
La formació, clau
– La Unió destaca per la seua estructura formativa des de primeres edats, per tindre diferents agrupacions i per mantindre una relació molt directa amb el seu cos social i amb la ciutat de Llíria. Per a una gran societat musical que aspira l’excel·lència quin valor té la formació i quins matisos caldria ressaltar en la Unió d’aquesta àrea?
–La formació és el cor que batega perquè la Unió siga el que és. La nostra perspectiva artística sols té trellat si amb les nostres activitats retroalimentem l´aspecte educatiu. La Unió és el centre de formació més gran que no mai he trobat perquè l´activitat formativa i artística és diària: centre integrat, escola de música, cor, les bandes, les orquestres, les dolçaines i totes les activitats que a més estan programades al teatre dins de la temporada que l´Ajuntament de Llíria programa any rere any. I per tot açò cal ressaltar que la Unió ofereix una formació integral i integrada a nivell musical. Unes possibilitats que jo mateixa envege!
I honestament tot açò no es construeix sense uns bons obrers que són els directius de la junta directiva, al capdavant la seua presidenta, Amparo Izquierdo i les “ànimes mater” del projecte: els vicepresidents Fina Pérez i Andrés Simeó.
– Què creu haver aportat a la formació unionera com a director de la seua Banda Simfònica?
–Bé, aquesta és una pregunta que potser pogueren contestar millor el músics i els socis de la Unió per la perspectiva històrica que tenen i de la qual jo no en puc parlar. No obstant sí que diré que el que sempre he volgut aportar a la Unió (i tot allò que faig en altres llocs) és l´honestedat amb la música, que es reflexa en la lluita per obtindre una excel·lent qualitat artística i crear un clima basat en la cultura de l´esforç que servisca per a trobar motivació i bon ambient. Tot açò des de la més pura humilitat.
–El seu currículum és impressionant en molts ordres, però per al nostre públic: què espera de la seua vinculació amb la Unió Musical de Llíria?
–A nivell artístic seguiré treballant per la millora artística sobre tot en la millora d´aspectes tècnics-objectius de la música. I a nivell personal i humà espere que la flama seguisca molt viva i que cada dia siga igual d´intens com el primer o l´ultim.
Pablo Marqués Mestre, un director amb solvencia internacionalPablo Marqués Mestre, naix a Altura (Castelló, Espanya) on a primerenca edat, comença els seus estudis musicals en la Unió Musical i Cultural d’Altura.
Més tard ingressa en el Conservatori Professional de Música “Alt Palància” de Sogorb. Ja l’any 2004 es trasllada a Castelló i és en el Conservatori Professional “Mestre Tàrrega” de Castelló on acaba el Grau Professional sota la tutela del professor Juan Serra Ferrando, i rep el Títol de Professor en l’especialitat de Trompeta. Seguidament, realitza els estudis superiors en la mateixa especialitat en el Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de Castelló.
Paral·lelament, amplia els seus estudis musicals i concretament de Direcció d’Orquestra i Cor a més de realitzar diferents cursos i masterclass de Direcció Orquestral amb els mestres Yaron Traub i Cristóbal Soler entre altres. L’any 2010 es trasllada a Tallinn (Estònia) per a realitzar estudis de Màster en Direcció Orquestral els quals acaba en 2012 amb les màximes qualificacions (Cum laude) per unanimitat del jurat.
Ha sigut director titular de la Banda Simfònica Unió Musical Utielana d’Utiel, de l’Orquestra i Cor del Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d´Uixó, de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló (JOSC). A més, ha actuat com a director convidat en diferents agrupacions, entre les quals destaquen l’Orquestra Simfònica Nacional d’Estònia (ERSO), Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Castelló (OSC), Carpe Diem Chamber Orchestra Saint Petersburg (Rússia), Estonian Academy of Music and Theatre Symphony Orchestra de Tallinn (Estònia), Tallinn International Youth Orchestra, Banda Municipal de Castelló, Banda Simfònica Municipal d’Albacete, Banda Simfònica i Orquestra de la Societat Musical Instructiva Santa Cecilia de Cullera (València), Classical Symphony Orchestra i la Camerata del Festival Internacional de Música de Cambra de Castelló (FIMMC).
Actualment és director principal convidat de la Carpe Diem Chamber Orchestra St. Petersburg, director titular de la Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria i de l’Orquestra Simfònica de la Societat “La Primitiva” de Rafelbunyol, així com professor de Direcció d’Orquestra en el Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa (Albacete, Espanya).