Un esdeveniment de referència a Europa, organitzat per l’Associació Cultural Comes i promou una formació d’excel·lència, oferirà 14 concerts, 3 conferències, un debat i diverses activitats del 16 al 22 de juliol, així com un concert de presentació de Capella de Ministrers.
Music Morella, Curs i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Menges, ha presentat, hui a l’Ajuntament de Morella, la desena edició d’aquest esdeveniment que promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents amb conferències, activitats i nombrosos concerts que se celebraran del 16 al 22 de juliol, així com el concert de presentació del projecte que tindrà lloc, demà dissabte, a la ciutat castellonenca a càrrec de Capella de Ministrers.
En l’acte, Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, i Carles Magraner, director artístic de Early Music Morella, han exposat el programa que es desenvoluparà en una edició que sota el títol Santa María abordarà des de les primeres antífones marianes, seqüències o himnes fins a les Cantigues de Santa María, eix central d’aquesta edició amb la celebració del 800 aniversari del naixement del seu autor, Alfons X El Savi (1221-2021), i l’Any Sant Xacobeo 2021.
El festival oferirà 14 concerts, 3 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. El curs és un dels més especialitzats i destacats de música antiga d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Està oberta a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural.
Early Music Morella comptarà amb la presència de prestigioses formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers i el Cor de la Generalitat Valenciana, Marta Almajano & Pablo Márquez, Patrizia Bovi, Nuria Sanromà, Silke Gwendolyn Schulze, David Yacus, Eduardo Egüez & Robert Cases; Claudio Astronio; Marco García de Paz & Francesc Gamón dirigint al Cor EMM i Toni Aparisi & Danza *EMM.
Molts d’aquests artistes oferiran nombrosos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cornetto, cor i direcció coral, òrgan i clavicordi, sacabuche, trompeta dona tirarsi, busine, vihuela d’arc, viella, viola de gamba, vihuela de mà, tiorba, guitarra…; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui e Yshai Afterman així com de dansa (Toni Aparisi).
Així mateix, hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Manuel Pedro Ferreira, Jota Martínez i Paloma Gutiérrez i un debat coordinat per Juan ángel Vela del Camp amb els periodistes i crítics musicals Maricel Chavarría, Alberto González Lapuente i Eduardo Torrico. En aqueixa intensa setmana també s’oferiran actuacions per a gaudir de les músiques renaixentistes europees i de visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de difusió de la música antiga entre joves, majors i col·lectius desfavorits en el seu vessant social.
10é aniversari
L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha volgut «felicitar l’organització del Early Music Morella pel 10é aniversari del festival que s’ha convertit en una data assenyalada en el calendari cultural i estival de la ciutat». L’edil ha apuntat que «aquest compte amb molt bona acceptació en la població i participació en els concerts i activitats que tenen lloc durant la setmana que se celebra» i ha afegit que «enguany hi haurà canvis en algunes de les localitzacions per que el convent de Sant Francesc està en obres» de manera que «els concerts se celebraran en la Basílica Arxiprestal i a l’Església del Colomer Zurita».
Per part seua, Carles Magraner ha indicat que «estem molt satisfets del treball realitzat en aquests anys, i amb l’acolliment del públic, aficionats, músics, artistes, patrocinadors i mitjans de comunicació en l’àmbit nacional i internacional entorn de la proposta». El director artístic ha destacat que «amb el projecte consolidat, pretenem continuar potenciant els vessants artística, pedagògica i social que s’han anat desenvolupant; en aquesta edició especial, de la mà de les Cantigues d’Alfons X el Savi, obra vinculada als territoris que conformen el camí de Sant Jaume, i l’Any Sant Xacobeo en el programa oficial del qual està inclòs Early Music Morella».
El Sant Greal
Ripollés i Magraner també van comentar el concert de presentació del Early Music Morella 2021 que oferirà Capella de Ministrers i el cor Lluis Vic Vocalis amb el programa El Sant Greal: porga de la pestilència a l’Església de Santa María de Morella. Aquest repertori de l’Edat Mitjana inclou músiques en les quals tenen un clar protagonisme les relíquies cristianes i que estan associades a aquests objectes de culte.
Early Music Morella, membre de VEM (València Early Music Festivals), REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne), Mediterranew Musix i Festclásica, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Xacobeo 2021, Universitat Jaume I, Fundació Baleària, Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i Associació ámbit.