María José Catalá va explicitar amb passió que entre músics es trobava a gust. Música de banda des de xicoteta, apassionada del món de les societats musicals, va posar a prova la seua contenció, referint-se a si mateixa com a “gent de banda”.
I a més es va significar amb orgull ser una política que va posar el motor en marxa del Certamen per a impulsar-lo i aconseguir recuperar la reputació que hi havia perduda en l’últimes dècades.
En un acte en l’atri extern del Palau de la Música es van ajuntar una mica més de 200 persones, d’entre, a més d’informadors, es van fer notar molts representants de les societats musicals inscrites en el certamen.
L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha qualificat de “referent musical en l’àmbit mundial” al Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València” 2024 durant la presentació de la seua 136 edició en el Palau de la Música i de la qual ha afirmat que “serà excepcional”.
Així, Catalá ha destacat “l’esforç i la il·lusió” amb la qual es duu a terme este festival tant per part de l’organització com per part de les societats musicals inscrites i ha assenyalat que enguany “hem duplicat pràcticament el seu pressupost per a arribar a quasi els 600.000 euros, la qual cosa suposa el doble de la quantitat dedicada en 2023 i hem incrementat en un 45 % la dotació econòmica destinada als premis i incentius per participar”.
També, la primera edil ha indicat que per a esta edició “hem aconseguit comptar amb la participació de més de 40 bandes, 21 en concurs, 4 convidades i 17 en actuacions prèvies, amb 3.175 músics i una previsió de públic assistent de prop de 15.000 persones”.
D’altra banda, Catalá ha mostrat la seua satisfacció perquè enguany, “per primera vegada en la història, À Punt retransmetrà tot el certamen i de manera íntegra en la seua programació televisiva tota la secció d’honor”.
El director general Alfred Costa es va mostrar molt satisfet i declarar a lasBandas que no es tracta d’un streaming, sino de una retransmisió en directe amb les màximes garanties de tecnologia visual i de só.
L’alcaldessa també ha agraït a totes les entitats la seua “participació, compromís i col·laboració” en el certamen i especialment la implicació de la Generalitat que “suposarà una gran millora igual que el suport de la Diputació”.
Un bon cartell i dos homenatges
A més, l’alcaldessa ha ressaltat el cartell “especial, nou i preciós”, amb el qual s’han unit “dos elements emblemàtics de la ciutat com són la música i l’art floral valencià”, amb motiu de la Capitalitat Verda, i també les nombroses activitats que es realitzaran al voltant del certamen “que el convertix no sols en un concurs sinó en una gran festa de la música de vent”.
Finalment, María José Catalá ha afirmat que està cita “serà, a més, una plataforma per a reconéixer a aquelles persones que s’han destacat per impulsar la música de vent i el nostre propi certamen. Per això, els anuncie que enguany les persones reconegudes, dos valencians, són el prestigiós director i compositor Salvador Chulià Hernández, i a títol pòstum el periodista Octavio Hernández Bolín”.
Salvador Chulià ha compost més de 400 obres de tots els gèneres per a orquestra, banda, agrupacions de cambra i corals. Les seues composicions han sigut premiades en diversos concursos, sent també triades com a obres obligades en diferents certàmens nacionals i internacionals.
Octavio Hernández va ser periodista, locutor de ràdio, presentador de televisió i productor musical. La seua trajectòria professional ha estat estretament vinculada al CIBM, del qual ha sigut un dels seus grans prescriptors. A més, va ser director de “Nuestras Bandas de Música”, programa degà de la ràdio dedicat a les bandes de música, fundat pel seu pare. En 2007, va crear la plataforma web amb el mateix nom que el programa, on va recopilar una àmplia videoteca i fonoteca dels últims vint anys entorn de la música simfònica tant de València com de fora d’Espanya.
L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera; del director general de Cultura, Sergio Arlandis; del regidor de Cultura, José Luis Moreno; del director general de l’Institut Valencià de Cultura, Álvaro López-Jamar; i del director Palau de la Música, Vicente Llimerà, entre altres.
La presidenta de la FSMCV no va asistir
Es va fer-se de notar l’absència de la presidenta de la FSMCV, Daniela González, que tampoc va assistir a la presentació del projecte que es va fer al mes de gener. Va ser motiu de comentaris entre el asisstents
.
València serà Capital mundial de la música de vent
Segons ha assenyalat l’alcaldessa de València, la ciutat se serà durant la setmana de celebració del festival “la capital mundial de la música de vent. Ningú pot igualar, ni per remei, el que ocorrerà ací. Històricament, el major talent de la música de vent està a València i eixa excel·lència s’ha aconseguit gràcies a este certamen, que ha espentat a la millora constant i ha sigut el catalitzador d’un ecosistema musical únic en el món”.
La 136 edició del CIBM “Ciutat de València” 2024 se celebrarà del 13 al 21 de juliol en diversos llocs emblemàtics de la ciutat i en el Palau de la Música, on torna de nou el concurs després de cinc anys d’absència per reforma de les sales.
De les 42 bandes que participaren en el certamen 39 són europees, 34 de la Comunitat Valenciana i 5 de la resta de l’estat, així com 3 internacionals. Respecte a les 21 agrupacions que concursaran en les seccions Tercera, Segona, Primera i d’Honor, 15 són de la Comunitat Valenciana, 2 de Galícia, 1 de la comunitat autònoma de Madrid i 1 de Castella-la Manxa. A més, en el Certamen concursarà la banda simfònica de Colòmbia i una banda de Portugal.
Com a convidades mentre delibera el jurat en les diverses seccions actuaran 4 societats, 3 valencianes i 1 dels Estats Units: Valencia Brass Ensemble en la tercera secció, El Cerrito High School Wind Symphony en la segona, la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana en la primera i la Banda Simfònica Municipal de València, en la d’Honor.
Concurs
Per orde d’actuació, les bandes que participaran en el 136é CIBM es distribuïxen de la manera següent. En la Secció Tercera, que es realitzarà el 18 de juliol, concursaran la Banda Artístic Cultural de Montaverner (València); l’Associació Amics de la Música de Benifaió (València); la Societat Musical L’Esperança de Sant Vicent del Raspeig (Alacant); el Centre Estudi Musical d’Almàssera (València); i la Banda Simfònica Especial Escola de Formació Musical de Samacá (Colòmbia).
En la Secció Segona, que se celebrarà el 19 de juliol, competiran l’Agrupació Filharmònica Borrianenca (Castelló); la Societat Musical La Familiar de Benissanó (València); la Banda de Música Municipal de Caldas de Reis (Pontevedra); l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Sedaví (València); l’Associació Músic Cultural Banda de Música de Puertollano (Ciudad Real); i l’Associació Cultural Banda de Música de Santádega (Orense).
El 20 de juliol, es durà a terme la Secció Primera en la qual participaran la Banda Marcial do Val (Portugal); la Societat Unión Musical y Artística de Sax (Alacant); el Centre Artístic Musical de Moncada (València); la Banda de Música de Getafe (Madrid); i la Unió Protectora Musical de Vallada (València).
La Secció d’Honor se celebrarà el 21 de juliol i en ella concursaran l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó (Castelló); la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria (València); el Centre Instructiu Musical L’Harmònica de Buñol (València); la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna (València); i la Societat Musical L’Artística de Buñol (València).
Les obres obligades per al concurs són: Cerulean Overture de Julio Domingo en la secció tercera, Sucro Oppidum de Javier Martínez Campos en la segona, Ceremonies d’Ellen Taaffe Zwilich en la primera i L’arbre Blanc de Pere Vicalet en la d’Honor.
Actuacions prèvies
Des del dissabte 13 fins al dimecres 17 de juliol, es desenvoluparan diversos concerts, conferències i taules redones prèvies al concurs. Per al dissabte 13, a la plaça de l’Ajuntament tindrà lloc l’acte inaugural, a les 20:30 hores, amb el títol “Sonar València. Paisatge Eco-sònic de la ciutat”. Actuaran les següents agrupacions: Neopercusión, Centre Instructiu Musical de Tendetes, Societat Musical la Unió de Tres Forques, Agrupació Musical Gayano Lluch, Societat Instructiva de l’Obrer Agrícola i Musical de Benimàmet, Associació Cultural Jerònima Gal·les, Centre de Música i Dansa de Natzaret, Agrupació Musical San Isidro, Unió Musical l´Horta de Sant Marcel·lí i Societat Musical Poblats Marítims.
També en la plaça de l’Ajuntament, el diumenge 14 a les 11:00 hores, se celebrarà el concert amb el títol “Off-Certamen. Mascletà Simfònica”, amb les següents bandes juvenils: Banda Juvenil de l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó, Banda Juvenil de la Unió Musical de Llíria, Banda Juvenil del Centre Instructiu Musical l’Harmònica de Buñol, Banda Juvenil de la Societat Instructiva Unió Musical de Tavernes de la Valldigna i Banda Juvenil de la Societat Musical l’Artística de Buñol.
Així mateix, el dilluns 15 a les 9:00 hores, en el Conservatori Superior de Música de València tindrà lloc la 27th Internacional Wind Music Conference (IGEB) i a les 19:00 hores, una taula redona amb diversos directors i compositors en el Conservatori Municipal José Iturbi.
El dimarts 16 a les 19:00 hores, també en el Conservatori Municipal José Iturbi, es realitzarà la conferència “Perspectives Internacionals sobre el fenomen bandístic” i a les 22:30 hores, a la plaça de la Mare de Déu, l’actuació de la Banda Juvenil de l’Agrupació Musical l’Amistat de Quart de Poblet. Finalment, el dimecres 17, a les 19:30 hores en el Palau de la Música, actuarà la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, que s’unix a esta edició.