Enguany ha segut Banda Simfònica com a secció de la UMLH la organitzadora de l’acte. Per a aquest concert va convidar a la Banda Simfònica de la Unió Musical de Picanya a participar juntes en la celebració del Dia Internacional de la Dona
La Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí (UMLH) commemora un any més el Dia Internacional de la Dona. Ho fa amb un concert que cada any canvia de format amb l’actuació de les distintes seccions de la UMLH i en el qual manifesta la seua reivindicació per la igualtat.
La UMLH està compromesa amb la igualtat i este 8 de març és una cita en la qual confluixen música i reivindicació perquè les dones de tot el món aconseguisquen la igualtat real i es respecten els seus drets i les lleis que els salvaguarden. Més d’una vegada hem assenyalat que la música no és aliena a la discriminació i que pretenem posar en valor a compositores, intèrprets i directores, per això, en aquesta ocasió, en el nostre repertori les protagonistes han sigut autores de diverses generacions que ens van acompanyar amb el seu talent .
Obres descriptives, poemes simfònics i pasdobles, totes elles composades per dones, van compondre un dinàmic repertori del que vam gaudir el matí del diumenge.
En la primera part va actuar la Banda Simfònica de Picanya, sota la direcció, del seu director Juan Carlos López Luján.
Van interpretaren primer lloc. Aloha un pasdoble de Lucía Burguera Gandía. Lucía Burguera naix a Sueca a l’any 2003. Ha cursat el grau professional de Percussió al centre Professional de Música Vicent Vera de Sueca. Destaca la seua faceta de compositora, el seu primer pasdoble fou Sueca, dedicat al seu poble, estrenat en juliol de 2019 per la seua banda, la Societat Ateneu Musical de Sueca. Escoltarem Aloha, pasdoble de concert fester, estrenada en 2022 i dedicat a la seua família.
En segon lloc vam escoltar Stachel pasdoble D´Amparo Edo Biol. Nascuda a València en 1988, podem dir que és una trompista, compositora i directora valenciana amb experiència diversa en música de concert i escena, així com música per a mitjans audiovisuals. Va començar la seua afició per la música a l’ Ateneu Musical del Port. Allí va prendre les seues primeres lliçons, continuant la seua formació fins a finalitzar els seus estudis superiors de trompa i graduar-se ‘Cum laude’ a la Berklee College of Music. Actualment es Subdirectora del Departament de Composició i Producció Contemporània de la Berklee College de Boston. La seua peça és un pasdoble per a conjunt de vent dedicat a la seua germana Ángela.
Va continuar el concert amb Stonage de Sara Galiana Sola. Sara Galiana Sola es nascuda a l’any 1989 a València, una dona molt jove i ja amb molt de recorregut musical. Ha rebut formació musical als conservatoris de San Esteban i Velluters, on va cursar el grau profesional, i al Conservatori Superior Joaquín Rodrigo al que va finalitzar el superior de composició. Especialitzada en música audiovisual, va obtindre el certificat de Film Scoring a Los Angeles, Califòrnia al juny de 2019. Ha treballat en la banda sonora de curtmetratges com «Nevermore», sota la direcció de Borja Pascual, que va ser premiat a diversos festivals, i «Plastic Killer» de Jose Pozo, que va tindre el privilegi de ser preseleccionat als Premis Oscar 2023 com a a millor curtmetratge. Va treballar com a copista al Joann Kane Music Service on va participar en pel·lícules com Star Wars IX, Frozen 2, Trolls 2, Malèfica 2, Doctor Dolittle, Onward, entre moltes altres, i en sèries com The Mandalorian, Pare de Família, Empire, Els Simpsons, etc. Així com en projectes en viu, destacant la 92 edició dels Oscar al febrer de 2020. Ha treballat també per a una de les multinacionals més importants al sector de jocs i oci a Espanya i Amèrica Llatina, composant música per a les seues aplicacions. Ha treballat com a compositora assistent a dos llibreries de music licensing que produïxen música per a sèries de televisió, pel·lícules, documentals i videojocs a Nova York i Sèrbia, i com a compositora per a apps mòbils. A part d’això, treballa com a orquestradora i arranjadora d’Oscar Araujo, un dels compositors de videojocs més importants d’Espanya.
STONAGE, esta original peça va ser l’obra guanyadora del primer Concurs de Composició convocat pel Patronat de Música de la ciutat d’Eivissa amb motiu del 25é aniversari de la Banda Simfònica ‘Ciutat d’Eivissa’. Esta obra per a Banda simfònica narra els primers passos de la humanitat a la terra. La invenció de la música, la duresa de les glaciacions, la transformació de l’home nòmada en sedentari i la seua consolidació en clans o famílies.
Per a acabar al primera part escoltàrem El Deliri, ché! de Maria Teresa Andrés Blasco.
Maria Teresa Andrés Blasco va nàixer a València el 13 de setembre de 1910 i va morir a València en juny de 1992. Va estudiar al Conservatori de València, on va ser professora de piano en acabar els estudis en 1930. La seua il·lusió de ser concertista es veu incomplida per una malaltia que l’obliga a fer repòs a Benimarfull.
Va fer la seua primera composició en 1954, en sentir un programa de Ràdio València, era un xotis humorístic “Ells són així”. Les seues composicions són senzilles i populars, amb aire satíric i ballables i, sobretot, per a ser interpretades per les bandes de música. El seu pasdoble Balones (1982) es va convertir en himne del poble i també va compondre l’himne de Benimarfull.
El Deliri, Ché! és un Pasdoble escrit per a la Banda El Deliri de Gorga. Ha sigut interpretat per la Banda de Dones de FSMCV.
A la segona part la Banda Simfònica de la UMLH començà l’actuació amb Ferraro de Ángeles López Artiga.
Ángeles López Artiga es una reconeguda compositora i cantant valenciana nascuda en Massamagrell en 1939. Va cursar estudis de Cant i Piano al Conservatori Superior de València, al Real Conservatori de Música de Madrid, al Mozarteum de Salzburg i a l’Akademie von Musik de Graz. Ha desenvolupat una activitat de concerts que l’ha portada per diversos escenaris europeus, actuant tant com a soprano solista com a pianista acompanyant, i ha realitzat nombroses gravacions discogràfiques. Arriba a la composició, segons ella mateixa expressa, com una superació personal, per a passar d’interpretar obres que uns altres creen, a crear les seues pròpies obres i expressar les seues pròpies emocions. Com a compositora, les seues obres se centren en la música de cambra i coral. Té editades nombroses composicions, que han sigut interpretades per afamats solistes en molts països. D’altra banda, desenvolupa una labor didàctica mitjançant les seues classes al Conservatori i la publicació de manuals didàctics. Dirigix Les Arts En Paral·lel al Palau de la Música de València. És membre del Consell Valencià de Cultura y sòcia de l’Associació de Dones en la Música. Ha rebut, en entre molts altres premis, el de “Isabel de Villena” per la seua defensa de la dignitat de la dona en l’àmbit públic i del seu país y el del Centre Reina Sofía al 2009 per donar visibilitat a les dones en la música.
Ferraro es un pasdoble composat en 1980 per encàrrec de la comissió Homenatge a Rafael Ferraro. Estrenada el 16/2/1982 al Teatre Montecarlo de Buñol, interpretada per la Banda Simfònica L’Artística de Buñol, sota la direcció de Francisco Fort Fenollosa.
Esta peça va estar dirigida, com a directora convidada, per Lucía Porcuna. Lucía Porcuna és música del nostre barri, Sant Marcel·lí. És graduada en la especialitat de flauta travessera al Conservatori Superior de Castelló. Té estudis professionals de cant i pedagogia musical. L’any 2007 s’incorporà a la Orquestra Femenina de la CV. Com a docent des de l’any 2003, es professora de flauta travessera, llenguatge musical i jardí musical a diverses entitats musicals. Com a cantant, coralista i flautista, oferix nombrosos concerts al voltant de tota la geografia espanyola i altres països europeus.
Va continuar el concert amb la Banda Simfònica de la UMLH, ara ja, sota la batuta del seu director titular Juan Carlos López Luján.
Va ser amb Majestuoso, Primer moviment de Poeme Du Feu, de Ida Gotkovsky. Ida Gotkovsky és una compositora i pianista francesa. Va nàixer a Calais el 26 d’agost de 1933, al si d’una família de músics. Començà a compondre a l’edat de huit anys. Va estudiar al Conservatori de París, on després va ser professora de Teoria Musical. La seua extensa producció inclou música de cambra, simfonies, música instrumental, música vocal, ballets, òperes i música per a banda. Va mantindre la relació amb la música de banda a Espanya. Al març de 1968 va assistir a l’estrena de la seua Simfonia per a gran banda al Concert extraordinari de la Primitiva de Llíria, dirigida pel director francès Desiré Dondeyne, per a qui la va escriure. A l’any 1984, esta va ser l’obra obligada del Certamen de Bandes de València, així que La Primitiva de Llíria va convidar a la compositora perquè els assessorarà sobre la interpretació de l’obra. Poème du feu és una obra original per a gran orquestra de vent, està format per dos moviments: Majestuoso i Prestisimo. Al concert vam escoltar el primer moviment. Majestuoso és un foc de proporcions gegantesques, el brollador de vida que ens fa reviure els primers moments de la creació. El foc sagrat, el foc com a font de vida… La curiositat cultural i fascinació humana pel foc va inspirar esta obra a la compositora.
Seguirem amb Odisea de Sara Galiana. Obra per a banda simfònica basada en l’obra d’Homer. La música ens narra la tornada d’Ulisses després de la batalla de Troia a la seua terra Ítaca, concretament la seua arribada a l’illa dels ciclops, on s’enfronta a Polifemo, fill de Posseidó. Esta obra va obtindre el segon premi al concurs Músicajove de 2017.
I va acabar el concert amb una obra de Ángela Gómez Vidal. Àngela Gómez Vidal nascuda al 1991 en Guadassèquies, és Titulada Professional de Música amb l’especialitat de piano, Graduada en Música amb l’especialitat de Clarinet al CSM “Salvador Seguí” de Castelló de la Plana i Graduada en Música amb l’especialitat de Composició al CSM “Joaquín Rodrigo” de València. Actualment impartix classes de piano i clarinet a les Joventuts Musicals de la Vall d’Albaida. Vam escoltar L’Alqueria del riu Ebri va ser el pasdoble guanyador en 2023 del primer concurs de composició de Pasdoble per a dones compositores de la Coordinadora de Societats Musicals de València.
Van assistir al acte Joan Bocanegra, President provincial de València, de la Federació de Societats Musicals de la CV; del l’ajuntament de València Javier Mateo; Josep Almenar, Alcalde de Picanya y altres membres de la corporació municipal; María Hervella, Directora del CEIP Tomás de Villarroya; Francisco Marín, com a president, i altres representants de la AAVV de Sant Marcel.li; Miguel Hernández, President de la Coordinadora de Societats Musicals de València.
I vam tindre el plaer de comptar amb una invitada especial, la reconeguda i ja anomenada compositora, Sara Galiana.