L’orquestra “La Música del Reciclatge” d’Ecoembes posarà banda sonora al compromís valencià amb la sostenibilitat al ritme instruments reciclats en un concert l’objectiu del qual és recordar la importància de les segones oportunitats i la cura del medi ambient.
L’espectacle, que tindrà lloc dissabte que ve, 15 de juny a les 19:00 hores, serà interpretat per 39 joves músics, 22 d’ells procedents de l’orquestra de Madrid i 17 d’Aldeas Infantiles València. A més, en esta ocasió, comptaran amb la col·laboració de la Coral Juan Bautista Comes, guardonada amb l’Orde d’Alfons X el Savi, imposada pel Ministeri d’Educació i Ciència.
Víctor Gil serà l’encarregat de dirigir un recital únic en el qual es tocaran temes com a “Viva la vida”, de Coldplay, “Piratas del Caribe”, de Han Zimmer o “Libertango”, d’Astor Piazolla, entre altres. Esta particular orquestra està formada per instruments reciclats, fets a partir de residus com a lates, forquetes, embornals, caixes de galetes o bidons d’oli, promovent així la reutilització i el reciclatge.
L’entrada és lliure fins a completar aforament. Els periodistes que ho desitgen poden assistir també a l’assaig previ al concert que tindrà lloc la mateixa vesprada del 15 de juny, entre les 16:00 i les 17:00 hores en el Conservatori Municipal José Iturbi, on tindran la possibilitat de parlar amb els integrants de l’orquestra i amb Víctor Gil, director musical.
El regidor de Cultura, José Luis Moreno, ha assenyalat que “amb este concert, que s’emmarca en la programació de la Capitalitat Verda Europea 2024, pretenem enviar un missatge a la ciutadania de conscienciació sobre els problemes de contaminació, la conservació de la biodiversitat o el calfament global, però al mateix temps d’esperança, ja que encara som a temps de restablir l’equilibri”.
A més, Moreno ha destacat la col·laboració de la Coral Juan Bautista Comes, “la coral infantil més antiga de València, creada l’any 1956 per José Roca, i el projecte més emblemàtic del Conservatori Municipal José Iturbi per la seua història i professionalitat”.
Per part seua, la directora de Comunicació i Màrqueting d’Ecoembes, Nieves Rey, ha afirmat que “és un orgull per a la nostra orquestra representar valors com la sostenibilitat i el respecte al medi ambient tan presents a València. Amb cada melodia, els nostres joves músics intentaran transmetre la importància de cuidar del planeta”.
Així mateix, Nieves Rey ha subratllat el paper crucial que exercix Aldeas Infantiles en el desenvolupament del projecte: “Gràcies a la col·laboració amb Aldeas Infantiles, hem pogut portar la música, l’educació i el compromís amb el reciclatge a altres ciutats; però, sobretot, hem pogut oferir noves oportunitats a eixos xiquets i joves que tant el necessiten”.
Deu anys reivindicant les segones oportunitats
El projecte social d’Ecoembes “La Música del Reciclatge” naix l’any 2014 en la Comunitat de Madrid i ho fa amb l’objectiu d’oferir una alternativa a xiquets i xiquetes procedents d’entorns vulnerables. Estos joves, que enfronten situacions difícils, reben formació musical i pedagògica i tenen l’oportunitat d’integrar-se en una orquestra professional i única que està formada per instruments reciclats.
Es tracta d’una iniciativa que parla de superació personal, de medi ambient, d’art, però, sobretot, de persones, i que compta amb un Comité Protector que l’impulsa des dels seus orígens, presidit per S.M. la Reina Sofia a través de la Fundació Reina Sofia. Este suport ha sigut fonamental per a establir aliances amb figures públiques, entitats i institucions que ens ajuden a atendre les necessitats sociolaborals d’estos menors.
Actualment, són més de 140 xiquets i xiquetes els que, malgrat les barreres que els va posar la vida, han trobat en la música una manera de tirar avant. A més, des de 2020 i de la mà d’Aldeas Infantiles, s’ha implementat en altres ciutats com València, en el Centre de Dia d’Aldeas Infantiles València, i en 2023 a Granada, a través de l’Aldea i Centre de Dia d’Albaicín.