El Cicle de Concerts de Primavera de l’Orquestra Filharmònica de la UA (OFUA) d’enguany inclou quatre actuacions, dues de de caràcter solidari a la ciutat d’Alacant i dues més en les localitats de la Romana i Oriola. El cicle compta amb el suport dels patrocinadors anuals de l’OFUA, la Fundació Manuel Peláez, Vectalia, Hidraqua i Cajamar, a més de col·laboracions puntuals d’altres institucions per a concerts concrets del programa.
Dimarts 7 de maig a les 20:30 hores, en el Teatre Principal d’Alacant, concert solidari a càrrec del Quartet de Corda de l’OFUA, a benefici de l’Associació Espanyola contra el Càncer. Aquest concert compta amb la col·laboració específica de la Junta de Germandats i Confraries de la Setmana Santa d’Alacant, i les entrades donatiu tenen un preu de 15, 13 i 11 euros, ja disponibles al Teatre Principal, a la seu de l’Associació Espanyola contra el Càncer (av. Catedràtic Soler 4, baix) i a la Junta Major de Germandats i Confraries de la Setmana Santa d’Alacant (Casa de la Festa Manuel Ricarte, c/ Bailèn núm. 20-2n Alacant).
Els grups de cambra de l’OFUA són el resultat del treball formatiu i pedagògic que orienta aquest projecte universitari. Constitueixen un element complementari que permet afrontar amb intensitat i rigor un repertori més ampli i versàtil que el que ofereix una orquestra íntegrament. Els joves intèrprets dels grups de cambra, dirigits per Tobias Gossmann, posen sobre l’escenari totes les seues capacitats i sensibilitat musical per a generar una important experiència estètica. El Quartet de Corda de l’OFUA està integrat per violins, María García Sivera i Antonio Milán Martínez; viola, Carles Soler Navarro, i violoncel, Javier Masiá Martínez.
El dissabte 11 de maig a les 20 hores, l’actuació se celebrarà a la Casa de la Cultura de la Romana, amb entrada gratuïta limitada a l’aforament i el diumenge 12 de maig a les 19 hores, en el Teatre Circ d’Oriola, un esdeveniment organitzat per la UA i l’Ajuntament d’Oriola (entrada gratuïta limitada a l’aforament).
Finalment, dimarts 14 de maig a les 20 hores, se celebrarà l’últim esdeveniment del Cicle en l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA), amb un concert solidari a benefici de la Fundació Noray Projecte Home d’Alacant. Segons el director de l’orquestra, Tobias Gossmann, el repertori triat per al cicle d’aquest any pretén acostar els alumnes i el públic en general a les obres mestres del repertori mundial, però també a obres modernes. Per això ha seleccionat dues simfonies de Schubert i de Grieg, perquè, assegura, «totes dues tenen misteris sense resoldre». La Simfonia en si menor D 759 de Franz Schubert (1797-1828), «La Inacabada» de Schubert, es diu així perquè no se sap per què va quedar incompleta. Era la penúltima simfonia que va escriure Schubert, el seu contingut musical és extraordinari, però les investigacions musicològiques no han pogut aclarir per què el compositor no la va enllestir. Però així i tot, està considerada una obra mestra i té un lloc consolidat a les sales de concerts. La segona simfonia triada, la Simfonia en do menor d’Edvard Grieg, és l’única simfonia de Grieg que ha estat cent tretze anys sense ser tocada. El mateix compositor la va retirar del seu editor després d’estrenar alguns moviments i va escriure de la seua pròpia mà la misteriosa nota «no s’ha de tocar mai». Sobre la raó d’aquesta prohibició solament es pot especular. És a partir de 1980 que s’ha tornat a programar aquesta bonica simfonia, que per ser una «indesitjada» s’ha convertit en «La Desconeguda».