Per primera vegada, l’OFUV actuarà junt al Cor de la Generalitat, i un concert-homenatge reunirà a un mateix escenari els intèrprets del passat i del present, dirigits pels tres directors que han format part l’Orquestra
La Universitat de València va presentar el passat dimecres 5 de maig, la programació commemorativa del 25 aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la UV (OFUV) que preveu la celebració de mitja dotzena de concerts especials entre els mesos de maig i octubre de 2021, destacant la col·laboració amb l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat, i que clourà amb un homenatge al present, el passat i el futur de la formació musical universitària reunint els seus tres directors titulars en el concert d’obertura del pròxim curs acadèmic, on participaran els antics membres de l’OFUV juntament amb els actuals.
L’acte de presentació, es va celebrar al claustre de La Nau, va estar presidit per la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, a qui va acompanyar la vicerectora de Cultura, Ester Alba; la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete; el director del Palau de la Música, Vicent Ros; i la directora titular de l’OFUV, Beatriz Fernández.
La rectora va agraïr el treball de totes les persones que han fet possible l’OFUV al llarg d’aquests 25 anys, així com les institucions amb què ha col·laborat al llarg d’aquest temps, com ara l’Ajuntament de València i l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.
També va remarcar les principals línies d’actuació de l’OFUV, destacant la contribució de l’Orquestra de la Universitat a la vida cultural, a la vertebració del territori, la recuperació i promoció de compositors valencians, i a la formació i desenvolupament curricular i professional de les i els estudiants que integren l’Orquestra.
El disseny d’aquesta programació especial, que va estar presentada per la vicerectora Ester Alba, es configura entorn de tres eixos fonamentals. El primer és la formació, essència de la fundació de l’Orquestra i a la qual pretén retre homenatge amb l’oferta d’activitats formatives adreçades a tots els públics, com ara cursos de formació musical –en col·laboració amb el CEFIRE artisticoexpressiu–, master-classes i webinars amb la implicació d’antics membres de l’agrupació musical universitària.
En segon lloc, la interpretació, amb una programació musical de gran importància a sales com l’Auditori del Palau de les Arts i en col·laboració amb dues de les agrupacions valencianes més reconegudes, l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat, amb qui els joves músics compartiran faristols durant una setmana i viuran en directe com s’aborden obres des de la música professional.
I, per últim, el passat, el present i el futur de l’Orquestra, per tal de crear un fòrum on es posarà en valor la història de l’OFUV, els reptes assumits fins ara i els nous camins que s’obriran en breu.
En aquest sentit, taules redones, tallers i seminaris online serviran per a intercanviar idees i reflexionar sobre la formació musical: què aporta aquesta a l’estudiantat, als músics i a la vida universitària. Ací destaquen dos projectes en xarxa: un, SINERGIA, xarxa d’orquestres universitàries espanyoles creada el 2015 i que integren més de 20 agrupacions de tot el territori; i un altre, l’Erasmus+ MEETS Project, junt a cinc socis europeus d’Itàlia, Eslovènia i Suècia, per a investigar la influència de la música en el desenvolupament d’habilitats transversals de l’estudiantat universitari.
El primer concert, a càrrec de l’Orquestra de València
Amb motiu del 125 aniversari del naixement del mestre José Iturbi, el Palau de la Música proposa, així mateix, una programació especial en la temporada d’abonament de Primavera, en la qual es va incloure el passat dimecres 5 de maig un concert a l’Auditori del Palau de les Arts.
L’actuació a càrrec de l’Orquestra de València (OV) comptarà amb la participació de l’OFUV, que per primera vegada tocaran juntes en el marc de la temporada d’abonament. Aquesta col·laboració servirà, doncs, per a celebrar alhora l’Any Iturbi i el 25 aniversari de la fundació de l’Orquestra de la Universitat.
En aquesta línia, Vicent Ros ha mencionat “especialment”, en la seua intervenció, “l’estreta i profitosa col·laboració del Palau de la Música i de l’Orquestra de València amb la Universitat de València, així com el treball en equip”. I ha dit que, “mitjançant aquesta xarxa educativa que estem potenciant, de segur que ens ajudarà a construir una societat millor”.
I és que, durant una setmana, els joves músics de l’OFUV han compartit faristols amb músics professionals per a preparar i interpretar en concert les obres Aquarelles Valencianes per a orquestra de corda (1910) d’Eduardo López-Chávarri (una de les favorites del mestre Iturbi), Variacions simfòniques per a piano i orquestra (1885) de César Franck, i Simfonia núm. 4 de Felix Mendelssohn, dirigits per Christian Vásquez que debuta amb l’OV, i l’actuació del pianista Andrey Yaroshinsky com a destacat concertista.
Una nodrida programació musical
La directora de l’OFUV, Beatriz Fernández, ha destacat el valor d’aquesta programació: “Aquest curs hem lluitat i hem obtingut unes respostes encoratjadores i favorables per a aconseguir un vincle i una col·laboració directa amb agrupacions professionals de la nostra terra, com és el cas de l’OV i el Cor de la Generalitat. En aquests casos, l’Orquestra desenvoluparà dos aspectes fonamentals artístics: el repertori simfònic i el simfonicocoral. Dos espais on els nostres músics treballaran colze a colze amb professorat valencià d’altíssima qualitat. Trobem amb ells l’excel·lència artística, treballem el futur quant a inserció laboral d’aquells i aquelles que la seua prioritat siga l’exclusivament musical, però allò primordial és el treball que resta al llarg d’aquestes experiències”.
La segona de les actuacions de l’OFUV, en el marc del 25 aniversari, serà el pròxim dia 31, al Teatre Echegaray d’Ontinyent. Aquest concert tindrà lloc motivat per una de les principals tasques de l’Orquestra: fer arribar la seua música a tots els campus universitaris. Així, adreçat a la comunitat universitària del Campus d’Ontinyent, se suma al concert previst en octubre al Teatre Serrano de Gandia per l’obertura del nou any acadèmic a la capital de la Safor.
Sobre aquests concerts, Beatriz Fernández ha fet especial menció al “compromís” de l’OFUV “amb el nostre patrimoni musical”: “En el concert d’Ontinyent, a més de fer un xicotet homenatge a Astor Piazzolla pel centenari del seu naixement, interpretarem dues peces, una de Juan José Colomer, natural d’Alzira (obra per a metalls i percussió Gabrieli Según San Juan) i una altra de Claudia Montero, la qual es va considerar ella mateixa valenciana (obra per a orquestra de cordes Rincones de Buenos Aires). Amb aquestes obres, donem bagatge als nostres músics de la música contemporània valenciana, i conseqüentment a un públic valencià que necessita saber de tots nosaltres, els valencians i valencianes”.
D’altra banda i dins de les col·laboracions especials, amb una finalitat sobretot didàctica, es troba la que es realitzarà, el 13 de juny al Palau de les Arts, amb el Cor de la Generalitat, que per primera vegada inclourà l’actuació conjunta dels membres del cor i els joves músics de l’Orquestra. Sobre aquest extrem, Marga Landete ha subratllat les “relacions fructíferes” entre la Universitat i l’IVC: “Les relacions entre la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura han estat sempre molt fructíferes i, en aquesta ocasió, hem volgut celebrar l’aniversari de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat amb un concert
en el que participa el Cor de la Generalitat Valenciana. Interpretaran conjuntament el Dettingen Te Deum de G.F. Händel, i estem segurs que serà tot un èxit, com en altres ocasions en les que les dues agrupacions hi han col·laborat”.
El dia 28 del mateix mes, l’OFUV actuarà en el festival SERENATES, al Centre Cultural La Nau de la Universitat, on, sota la batuta de Beatriz Fernández, interpretarà diferents peces de G. Verdi com ara danses, obertures i àries, juntament amb alumnes de cant del Conservatori Superior de Música de València.
Passat, present i futur: junts sobre un mateix escenari
Amb motiu de l’obertura del curs acadèmic 2021-2022 a la Universitat de València, l’Orquestra Filharmònica de la UV oferirà un concert-homenatge amb els seus tres directors, Cristóbal Soler, Hilari García i Beatriz Fernández, els quals dirigiran junts un únic concert interpretat per músics que han format part de l’agrupació musical universitària en el passat i pels que hi formen part de la plantilla actual.
Aquest macroconcert posarà el fermall d’or a la programació pel 25 aniversari de l’OFUV en octubre al Palau de les Arts i comptarà amb la col·laboració del CEFIRE artisticoexpressiu i el Taller de Lutheria.
25 anys d’història, en xifres
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va tocar les seues primeres notes l’any 1995. Des d’aleshores, ha realitzat 280 concerts en els que ha interpretat 330 obres, en una ferma aposta per la música i la cultura valenciana, donant un espai molt especial a autores, autors i obres musicals pròpies, així com tot el seu suport a la innovació mitjançant la interpretació sistemàtica d’obres de nova creació d’autoria valenciana.
Durant els seus 25 anys de trajectòria, 1.240 músics s’han format en els faristols de l’OFUV, una orquestra jove la plantilla de la qual manté una mitjana d’edat de 20 anys. La formació activa en interpretació orquestral és una de les seues principals característiques, abordant durant tot aquest període més de 250 hores lectives en cada curs acadèmic.
En aquest sentit, sempre ha treballat en projectes didàctics per tal d’acostar la música a tots els públics des d’una visió dinàmica, atractiva i rigorosa, i a través de concerts didàctics i concerts-cursos formatius per a professorat, públic adult i escolars.
Una altra gran xifra que maneja aquesta jove orquestra és la mobilització de públic anual, sent més de 10.000 persones les que gaudeixen dels seus concerts cada any. Al llarg de la seua trajectòria, l’Orquestra ha actuat en les principals sales de ciutats espanyoles com Barcelona, Saragossa o Lleó, i en auditoris internacionals a Viena i Salzburg (Àustria), Belfort (França) i Ljubljana (Eslovènia).
L’OFUV, doncs, és un dels projectes culturals més vitals i amb major projecció de la Universitat de València, esdevenint així en model i ambaixadora cultural dels sabers.