L’Orquestra de València, sota la direcció d’Alexander Liebreich, interpretarà demà divendres, dia 9, a la Sala Iturbi del Palau de la Música, a les 19.30 hores i en abonament, un programa que combina el primer romanticisme alemany de la cèlebre Simfonia núm. 5 de Ludwig van Beethoven, amb la música contemporània francesa del compositor en residència en la present temporada, Pascal Dusapin.
Un concert que, a més, suposa l’estrena a Espanya de “Wenn du dem Wind… per a soprano i orquestra”. Tres escenes de l’òpera Penthesilea del compositor gal, que forma part de la seua residència en la present temporada i que suposa el debut de la cantant lírica Christina Daletska en l’auditori valencià.
El director del Palau, Vicente Llimerá, ha destacat que este programa “agradarà molt als nostres abonats, ja que combina dos èpoques musicals molt diferents, amb un nexe d’unió determinat per la profunda admiració de Dusapin per Beethoven, que com ell mateix afirma, compartix amb el geni alemany la voluntat de provocar canvis en el públic”.
No en va, i com afirma José Luis García del Busto en les seues notes al programa, es tracta de “música inspirada en la tragèdia Penthesilea de Heinrich van Kleist, gran poeta i dramaturg alemany, coetani de Beethoven i alt representant del primer Romanticisme literari germànic, com Beethoven ho és del musical”. L’òpera va ser estrenada a Brussel·les el 2015, i, prèviament, estes tres escenes es varen estrenar al Suntory Hall de Tòquio el 2014, precisament sota la direcció d’Alexander Liebreich.
El compositor Dusapin i la seua residència
La residència de Dusapin va començar el passat mes de novembre de 2022 quan l’Orquestra va interpretar la seua obra “Uncut”, i hui ha mantingut una xarrada amb Antonio Gómez Schnekloth al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo”. En este sentit, Llimerá ha afegit que “és tot un luxe comptar com a resident amb un compositor del renom internacional de Dusapin, un dels grans de l’actualitat, que sens dubte aporta excel·lència a l’Orquestra de València i prestigi al Palau de la Música”.
El concert inclou la bella obertura “Coriolano” de Beethoven i una de les seues simfonies més importants, coneguda i favorita del gran públic com és la Cinquena, i el seu cèlebre començament amb quatre notes fortes i poderoses (sol-sol-sol-mi), que el mateix compositor va definir com “Així crida el destí a la teua porta”. Precisament estes dos obres mestres van ser interpretades per primera vegada per l’Orquestra de València en la seua fundació, el 1943 i 1944 respectivament, dirigides pel seu titular Juan Lamote de Grignon.
Christina Daletska compagina la seua agenda de concerts amb la seua tasca com a activista dels drets humans. Des del 2013 és ambaixadora d’Amnistia Internacional Suïssa i d’Art for Human Rights. Ha actuat en la Filharmònica de Berlín, Wiener Konzerthaus, Muziekgebouw i Concertgebouw d’Amsterdam, Elbphilharmonie d’Hamburg, Filharmònica de Luxemburg, Òpera Estatal de Stuttgart, Barbican de Londres, Filharmònica de París, Opéra Comique, Teatre dels Camps Elisis, Teatre de la Châtelet i Triennal del Ruhr, entre altres auditoris internacionals. Ha sigut convidada per agrupacions com el Quartet Arditti, Ensemble Intercontemporain, Simfònica de Milà, Klangforum de Viena, Filharmònica de Cambra de Bremen, MusikFabrik, Collegium Novum Zürich, Lucillin Luxembourg, Orquestra de Cambra de Mahler, Balthasar-Neumann-Ensemble, etc.