L’Auditori del Palau de les Arts Reina Sofia de València acollirà el dimarts 10 de novembre, a les 19’30 hores, l’estrena de Concierto Galdosiano per a dues trompetes i orquestra (núm. 3) (2020 – AV93), escrit pel valencià Andrés Valero-Castells per encàrrec de la Fundació SGAE i l’Associació Espanyola d’Orquestres Simfòniques (AEOS), a proposta de l’Orquestra de València. Sota la direcció de l’austríac Leopold Hager, la interpretació serà a càrrec de l’esmentada Orquestra de València i comptarà amb la intervenció de les seues dues trompetes solistes: Francisco J. Barberá i Raúl Junquera.
El concert, les entrades del qual es poden adquirir a través del següent enllaç (https://www.palauvalencia.com/evento/leopold-hager-director/), es completarà amb l’Obertura Leonora núm. 2 de Ludwig van Beethoven i la Simfonia núm. 5 en si bemoll major, D 485 de Franz Schubert.
Concierto Galdosiano és un homenatge al dramaturg i novel·lista canari Benito Pérez Galdós, de qui se celebra aquest any 2020 el centenari de la seua defunció. “He volgut, per aquest motiu, dedicar el concert a la memòria de qui és un dels escriptors més insignes de la història de la literatura. Al mateix temps, dedique també aquesta obra a la memòria de Julio Andrade Malde, bon amic i eminent crític musical mort durant la pandèmia de la covid-19”, apunta Andrés Valero-Castells.
La peça està composta per dos moviments, Celinina i El carpintero y el duque, basats en sengles relats de Pérez Galdós, La mula y el buey y Una industria que vive de la muerte; episodi musical del còlera, respectivament. El primer inclou, a més, una menció explícita a Beethoven, de qui se celebra també enguany el 250è aniversari del seu naixement i pel qual el propi Galdós sentia “tal admiració que va escriure la seua obra mestra Fortunata y Jacinta seguint el pla estructural de la Simfonia núm. 3 Heroica, Op. 55”, explica el compositor valencià. El moviment El carpintero y el duque, d’altra banda, fa referència a la covid-19, com el relat en el qual està inspirat el va fer a la pandèmia de còlera que va assolar el país en el segle XIX. En esta línia, la composició inclou una cita doble a dues cançons alienes al món de la música simfònica i que comparteixen títol: Resistiré. Una és la que va popularitzar el Duo Dinàmic i que, en paraules de Valero-Castells, es va convertir en “una espècie d’himne de la societat espanyola durant l’actual crisi sanitària”. L’altra, la que el grup de rock Barón Rojo va incloure en el seu reeixit àlbum Volumen brutal de 1982. També aquest any 2020 la mítica banda està d’aniversari, ja que compleix quatre dècades de trajectòria.
Suport a la creació simfònica espanyola
L’estrena d’aquest Concierto Galdosiano, d’Andrés Valero-Castells, s’inscriu en el programa d’Incentius a la Creació Musical desenvolupat per la Fundació SGAE en col·laboració amb l’AEOS. Mitjançant aquesta iniciativa es vol donar suport a la creació simfònica i promoure la incorporació d’obres als repertoris de les orquestres del nostre país.
Des de la seua creació l’any 2006, el programa d’Incentius a la Creació Musical de la Fundació SGAE i AEOS ha propiciat la realització de més de 125 obres per encàrrec, que s’han incorporat als repertoris de les orquestres espanyoles.