L’Institut Valencià de Cultura (IVC) organitza este divendres, 1 de desembre, a les 11.00 hores, el taller ‘El flamenco para cuerpos no flamencos’, dirigit per la bailaora formada en dansa i art dramàtic María de la Mar Suárez ‘La Chachi’, dins de l’espai de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment Espai LaGranja.
Amb este taller, La Chachi oferix una proposta en la qual es barreja humor, tablao, cante i moltes ganes de, en les seues pròpies paraules, “tornar-se boja i anar a contracorrent i amb independència absoluta”. Per a fer-ho, es construïx una senzilla coreografia flamenca i de compàs i percussió corporal en què els participants es familiaritzen amb els principis bàsics rítmics i corporals del flamenc.
En l’activitat es juga amb la rítmica i el jaleo vocal i s’investiguen diferents superfícies: Com es balla flamenc al terra? I en una paret? També s’integra el cos percussor en la composició coreogràfica, practicant sobre l’expressió del sentiment o l’exaltació.
El taller té una segona part que consta de jocs d’escriptura creativa, en què se seleccionen frases o paraules que, més tard, seran incloses en la coreografia juntament amb un divertit treball vocal per jaleos. El taller finalitza amb una íntima proposta de tancament.
María de la Mar Suárez, ‘La Chachi’
María de la Mar Suárez ‘La Chachi’ (Màlaga, 1980) es definix com punki, avesada en innombrables raves i pròxima a l’electrounderground, encara que també treballa com a ‘flamenca ortodoxa’.
Bailaora, directora d’escena i actriu, es llicencia en les dos disciplines a la seua ciutat natal. Després d’especialitzar-se en flamenc amb ‘La Lupi’ i formar-se en teatre gestual, dansa contemporània i noves dramatúrgies amb Alberto Cortés, descobrix la seua verdadera passió: la unió de tot l’anterior.
Amb el seu primer treball, La gramática de los mamíferos, comença a consolidar-se com a creadora d’avantguarda andalusa. Este treball estrenat en 2017 va rebre tres premis PAD (millor espectacle, millor intèrpret i millor espectacle sense subvenció) i el Premi Lorca de Teatro Andaluz a millor intèrpret de dansa 2018.
Per la seua banda, La Espera.Rave/convento/flamenco va ser seleccionat en les residències d’investigació de Teatros del Canal 2019 i va ser Premi Ateneo en el mateix any en la categoria de millor espectacle de dansa.
La seua tercera producció, Los inescalables Alpes, buscando a Currito, es va estrenar en 2021 per al 39é Festival de Otoño de Madrid, i va ser reconeguda amb el Premi Godot 2022 a millor espectacle de dansa. Esta mateixa temporada ha col·laborat com a intèrpret per a Fernando López, juntament amb Belén Maya, en El movimiento, peça estrenada per a Surge Madrid, i en El último acto de fe de Laura Morales, estrenada en el Teatro Central de Sevilla.
Fa workshops al Regne Unit des de fa setze anys i ha participat cinc anys consecutius ballant en solitari en la companyia Alba Flamenca per al Fringes Fest d’Edimburg. És professora de flamenc tradicional a Màlaga des de 1998.