Cinc dones compositores donen la benvinguda als alumnes que cada dia assisteixen a l’escola de música Manuel Lattur de Dènia. El centre educatiu de l’Agrupació Artística Musical es va plantejar fa un temps posar en marxa un projecte per a donar visibilitat a les dones creadores. Unes dones que, al llarg de la història, han hagut de superar enormes dificultats per a desenvolupar el seu treball i que, a través d’esta iniciativa, es posen en valor i es converteixen en nous referents per als joves, però també per als majors.
El projecte La música i les dones. Les creadores musicals va iniciar-se la primavera passada i encara està sense acabar, donada la situació provocada per la pandèmia i que ha impedit desenvolupar-lo en la seua totalitat. No obstant això ja es pot gaudir de una intervenció pictòrica realitzada per Imma Mengual i María Laudes i que presenta un cronograma on s’ha situat a les diverses creadores, les quals van pujant els escalons d’un pentagrama que simbolitza les dificultats a les quals s’han enfrontat i s’enfronten les dones per a poder accedir al món de la música i obtindre el reconeixement que mereixen.
A través del pentagrama, i seguint un ordre cronològic, es fa un recorregut per compositores de la nostra història, cadascuna d’elles envoltada per motius relacionats amb la seua música. La partitura comença amb Hildegarda de Bingen (1098-1179) junt amb la seua Lingua Ignota, Barbara Strozzi (1619-1677) amb una síntesi d’un espectre d’àudio d’una cantata, Fanny Mendelssohn (1805-1847) amb les notes formant una constel•lació musical, Matilde Salvador (1918-2007) junt amb el seu piano i Sofia Gubaidulina (1931) amb una síntesi “irresponsable” (com va anomenar la Unió Soviètica a la seua obra) de Musical Toys.
El projecte ha sigut desenvolupat pel col•lectiu artístic multidisciplinari La onomatopeia del silencio en coordinació amb l’Agrupació Musical i ha barrejat disciplines com les matemàtiques i les arts plàstiques amb les arts musicals, generant noves lectures. Així, els números presents al pentagrama són una lectura numèrica de Sympathy de Florence Price, que posa melodia a un poema de Paul Laurence.
A més de les creadores esmentades, el projecte inclou altres compositores com ara la pegolina Dolores Sendra (1927-2019), Nadia Boulanger (1887-1979), Florence Beatrice Prince (1887-1953), Germaine Tailleferre (1892-1983), Marianne fvon Mar¬tines (1744-1812) i Maddalena Casulana (1544-1590). Un codi QR situat a l’entrada de l’escola permetrà conèixer la vida i obra d’estes altres dones que com tantes altres, han sigut oblidades a l’hora de contar la historia de la música.
Des de l’Agrupació de Dénia es troben molt satisfets amb l’acollida del projecte, el qual serà reforçat amb una sèrie d’activitats formatives a l’escola Manuel Lattur, sempre que la situació ho permeta. Entre elles figuren xerrades al voltant de les compositores a les classes de l’escola i un concert en clau de dona per a Santa Cecília.