Les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana són, actualment, un sector productiu com qualsevol altre, que genera riquesa en totes les comarques i províncies valencianes.
Al menys eixa és la conclusió que es desprèn de la reunió mantinguda entre la pròpia Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i representants de la Conselleria d´Economia, en la qual es van tractar temes que afecten directament al col·lectiu.
L´encontre era important per al futur de les Societats Musicals, i per això en la reunió van participar alguns dels màxims responsables de la Federació, amb el seu director, Pedro Rodríguez, al capdavant; i destacats membres de la Conselleria, com el secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu; el director general d’Economia, Francisco Álvarez; i la directora general d’internacionalització i subdirectora de l’IVACE, Maria Dolores Parra.
Entre els temes tractats destaca la inclusió de les Societats Musicals en el pla estratègic dels sector creatius del SERVEF, que suposarà tota una sèrie de millores en àmbits com la formació, l’ocupació i l’estudi de possibles canvis en la regulació de les obligacions econòmiques. A més, s’estudiarà la possibilitat d’incloure el servici d’orientació laboral que ofereix el SERVEF també per als músics.
Una altra de les propostes abordades és la possibilitat d’incloure les Societats Musicals de la Comunitat dins de la reconeguda com a «economia social», un fet que repercutiria, per exemple, en una millor relació amb els ajuntaments, altres entitats i el sector productiu.
També es va tractar la possibilitat d’adoptar mesures concretes que donen suport a la figura del voluntari en l’àmbit d’entitats com les societats musicals. A més, la FSMCV va informar a la Conselleria que està treballant en un nou conveni laboral per a les escoles de música adaptat a les necessitats concretes del sector.
Pel que fa a l’àrea d’internacionalització, les dos entitats van tractar la importància de millorar les relacions entre la FSMCV i el propi IVACE, amb l’objectiu de canalitzar carreres internacionals dels músics valencians, així com d’empreses que puguen recollir el caràcter emprenedor del sector.
El president de la FSMC, Pedro Rodríguez, es va mostrar molt satisfet per la reunió mantinguda i per la bona sintonia amb els responsables de la Conselleria, ja que, segons va explicar, la seua postura suposa “un reconeixement de la tasca realitzada per les Societats Musicals i la cultura en general, i la seua aportació a l’economia de la Comunitat, així com el paper actiu en la generació de talent i ocupació”.