La vella reivindicació de les bandes de música de la Comunitat Valenciana, la de ser reconegudes com a Bé d’Interès Cultural immaterial, és ja una realitat després d’un procés llarg i que finalment ha acabat atorgant el reconeixement que es mereixen els músics valencians.
El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d’Interès Cultural immaterial la tradició musical popular valenciana, materialitzada per les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
La decisió posa fi a l’expedient aprovat fa uns mesos per la Conselleria de Cultura i que contribuirà a protegir i impulsar un tret cultural i social propi dels valencians, consagrat com un dels principals agents de la COmunitat.
El decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda del Bé, com la de realitzar labors d’identificació, descripció, investigació, estudi i documentació del mateix, entre d’altres, per a garantir la seua protecció i preservació o vetlar pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural.
El Decret que arreplega la declaració destaca que, les Societats Musicals estan implicades en les manifestacions culturals que es desenvolupen al llarg de l’any, realitzen una important labor de formació a través de les seues Escoles de Música, estan fortament arrelades als seus municipis i juguen un potent paper de cohesionador social fonamentat en sòlids valors com el voluntariat i el companyerisme.
Amb aquesta declaració de BIC es reconeix el treball de les Societats Musicals i la seua labor com a agents de conservació i potenciació del patrimoni cultural de les tradicions musicals i artístiques valencianes al llarg de la història. Aquestes constitueixen una de les manifestacions més representatives de la cultura i formes de vida tradicionals dels valencians mitjançant l’expressió musical.
El Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha declarat que per al consell és “una grandíssima satisfacció” haver atorgat un reconeixement que hauria d’haver-se aprovat fa molts anys i ha reconegut la “grandíssima labor” que relitzen les bandes i les societats musicals “que vertebren el nostre territori”, més enllà de l’aspecte cultural o musical. Marzà ha afegit que “es una grandíssima satisfacció, a més, fer-ho coincidir amb el 50é aniversari de la FSMCV. Pensem que és també un reconeixement per a la pròpia Federació que ha estat treballant tantíssim anys fent una labor encomiable i que just aquesta setmana celebrarà aqueix gran esdeveniment a Mestalla per a commemorar eixos 50 anys”.
Per la seua part, el president de la Federació, Pedro Rodríguez, ha definit el de hui com “un moment únic” i ha afirmat que amb aquesta declaració es veu reconeguda la labor durant molts anys per les societats musicals. Rodríguez, a més, no ha deixat passar el temps i ja ha mostrat la seua voluntat de constituir una mesa que porte el seguiment d’aquest nou BIC.
El Consell ha aprovat també una conveni de col·laboració entre la Conselleria de Cultura i la pròpia FSMCV per valor de 400.000 euros, que hauran de servir per a donar suport a les activitats i funcionament de l’entitat. La vicepresidenta i portaveu del Consel, Mònica Oltra, ha explicat, a més, que les bandes de música i les societats musicals “són una mostra de la diversitat i la riquesa cultural present en tot el nostre territori com unió social articulada en torn a la música.