Tot està a punt perquè el Certamen de Bandes de la Comunitat Valenciana torne a omplir de la millor música la capital valenciana en una cita que reunirà a les millors bandes de l´any de les tres províncies valencianes.
I és que esta trobada, que tindrà lloc els pròxims 18 i 19 de novembre a l’Auditori del Palau de les Arts Reina Sofia de València, i que enguany compleix la seua 39 edició, reunirà sobre l´escenari a les formacions guanyadores dels respectius certàmens provincials de València, Alacant i Castelló.
La cita bé mereix l´esforç, i les dotze formacions cridades a participar en les quatre categories previstes, porten temps preparant a consciència una actuació que suposa, en molts casos, el punt àlgid d´una temporada carregada d´èxits.
Les actuacions començaran el proper dia 18 de novembre, dissabte, i la primera jornada estarà dedicada a les formacions de quarta i tercera secció, mentre que la segona jornada serà per a les agrupacions pertanyents a segona i primera secció. Com a novetat, cal assenyalar que l’edició d’enguany es desenvoluparà en horari de vesprada.
Així, la primera banda en pujar a l´escenari serà la Unión Lírica Orcelitana, que sota la direcció de Rafael González interpretarà el pasdoble “Carmesina”, de Manuel Morales, i com a obra lliure la peça “El agua prodigiosa”, de Martínez Gallego. La segona banda en actuar en esta quarta secció serà l´Associació Música Jove, de València, que amb el seu director Enrique Barrachina al front ha optat pel pasdoble “Amigos”, de Matteo Firmi, i per “La ruta del Cid”, de David Rivas Domínguez, com a obra lliure. La última formació en participar en esta secció serà la castellonenca Virgen de Loreto, de Bejís, que interpretarà el pasdoble “Machaco”, de José Rafael Pascual Vilapalana, i la peça “Flash”, de Carlos Pellicer, com a obra lliure; tot sota la direcció de Josep Domínguez Martín. L´obra obligada per a estes formacions serà “La muerte roja” de Josep Ros.
Encara durant la vesprada del dia 18, les tres formacions de la secció tercera duran a terme les seues audicions, que tindran com a obra obligada el “Redoble” d’Azael Tormo. L´encarregada d´obrir les actuacions en esta secció serà l’Harmonia d’Alacant, que amb el seu director José Tomás Moñinos Baeza al front interpretarà el pasdoble “A mi madre”, de Roque Baños López, i el “Golden Land”, de Saul Gómez Soler, com a obra lliure. A continuació serà el torn de la Banda Artístico Cultural de Montaverner, que interpretarà el pasdoble “Encuentros”, de José Rafael Pascual Vilaplana, i com a obra lliure “El camino real”, d’Alfred Reed, sota la batuta del seu director Luís Carbó. Les actuacions de la primera jornada acabaran amb l´audició de la Unió Musical Vallduxense, que amb la direcció d´Ángel Marínz ha optat pel pasdoble “Enrique López”, d’Antón Alcalde, i per “Marea negra”, també d’Antón Alcalde, com a obra lliure.
Les actuacions continuaran diumenge amb les tres bandes participants en la secció segona, que tindran com a obra obligada el “Sad Clown Symphony”, de Santiago Miguel Alarcón. En esta categoria, l´encarregada d´obrir el concurs serà la banda de la Unió Musical Santa Cecília de Moncofa, amb Mikael Celda com a director, que interpretarà el pasdoble “Tota una vida”, de Juan C. Alós, i la peça “Africana”, d’Andrés Valero Castells com a obra lliure. A continuació serà el torn de la Unión Musical La Aurora d´Albatera, que interprtarà el pasdoble “Els cegajosos”, de Daniel Gilabert Gil, i la “Sinfonía Hamlet”, de Santiago Quinto Serna, tot sota la direcció de Santiago Quinto Serna. Per a tancar esta secció segona, la banda de Santa Maria del Puig interpretarà el pasdoble “Valencianet”, de Julio Ribelles Brunet, i “El jardín de Hera”, de José Suñer Oriola, com a obra llirue, amb el seu director Manuel Járrega Ventura al front.
Per a tancar este 39 certamen, les formacions inscrites en la primera secció tindran com a obra oblicada “El Castellar de Meca”, de Salvador Luján. En esta ocasió, la Societat Artístico Musical de Picassent serà l´encarregada d´obrir les actuacions, interpretant el pasdoble “Las arenas”, de Manuel Morales Martínez, i “El jardín de Hera”, de José Suñer Oriola, com a obra lliure, sota la batuta de Victor Soria Urios. A continuació serà el torn de l´alacantina Unió Musical Santa Cecília d´Onda, que amb el seu director Daniel Gómez al front, ha optat pel pasdoble “Fira d’Onda”, de Rafael Talens, i per “Homenaje a Joaquín Sorolla”, de Bernardo Adam Ferrero, com a obra lliure. Finalment, l´encarregada de tancar el certamen serà la Societat Filharmònica Unió Musical d’Agost, que stoa la batuta de Manuel Mondejar, interpretará el pasdoble “Begoná Jiménez” de Saüsl Gómez, i com a obra llire la peça “Symphony of winds” Op. 67, de Derek Bourgeois.