Este cap de setmana a la ciutat de València arranca la segona edició del projecte “Cultura als barris”, una iniciativa de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals que busca apropar a tots els veïns i b arris de la ciutat la cultura i la música més tradicional.
Esta segona edició, que serà possible gràcies a un conveni amb el Palau de la Música, inclou fins a nou concerts de música de banda a càrrec de les societats musicals de la ciutat, inscrites en la Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València (Cosomuval) i a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
El primer d’estos concerts tindrà lloc demà dissabte 9 de setembre en el barri de Tendetes, a càrrec de la Unió Musical Santa Cecília de Castellar–Oliveral. Sota la direcció de Juan Carlos Asensi Campos (titular) i Miguel Peris Martínez (convidat) la banda interpretarà un programa integrat per obres de Francisco Valor Llorens, Daniel Ferrero, J.F. Molina Pérez, Enrique Cárcel, Gerónimo Giménez, Hugo Chinesta i J. Padilla.
La resta de concerts estaran protagonitzats per les bandes de la Unió Musical l’Horta de Sant Marcel·lí (24 de setembre), el Centre Instructiu Musical Tendetes (1 d’octubre), la Societat Musical Barri de Malilla (21 d’octubre), la Societat Musical Unió de Pescadors del Cabanyal (28 d’octubre), la Societat Musical la Unió de Tres Forques (29 d’octubre), la Societat Musical dels Orriols (4 de novembre), la Societat Musical Santa Cecília del Grau (5 de novembre) i el Centre Instructiu Musical de Benimaclet (12 de novembre).
El president de Cosomuval, Miguel Hernández, ha explicat que és productiu treballar colze a colze amb l’Ajuntament de València i incloure la música en les campanyes culturals de la ciutat. “Mitjançant estes iniciatives es reconeix la tasca social, cultural i musical que les societats musicals realitzem en la nostra ciutat i ens permet arribar més enllà de les nostres zones habituals d’actuació”, ha afirmat.
En la campanya participen un total de 43 companyies i entitats amb més de 700 professionals que oferiran un total de 85 activitats en caps de setmana als barris de València. El projecte ha augmentat en durada i en extensió respecte a l´any passat, ja que si en la passada edició les actuacions van arribar a huit barris de la ciutat, enguany en seran els que gaudiran d’esta proposta de l’Ajuntament, que durarà del 9 de setembre al 12 de novembre.
La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la Ciutat de València
Cosomuval va nàixer en 1983 a iniciativa de sis entitats musicals de la ciutat. Actualment està formada per 25 societats que agrupen a un total de 2.200 músics actius. En les seues escoles de música s’imparteix ensenyament musical a més de 4.300 educands i es proporciona ocupació a al voltant de 300 professionals. A més estes societats aglutinen a més de 12.500 socis. Però les societats musicals no sols estan compostes per bandes de música, la majoria d’elles disposen de Banda Juvenil, Conjunt Coral, Grups de Cambra, Conjunts de Jazz, etc., i inclús algunes d’elles disposen d’Orquestra Simfònica.
Durant els anys 2008 i 2009, i coincidint amb el XXV Aniversari de la seua fundació, la Coordinadora va impulsar diversos actes com “La Fira de les Bandes” en els Jardins de Vivers, o el Concert Commemoratiu del XXV Aniversari, que va tindre lloc en el Palau de la Música de València, a càrrec de la Banda Simfònica de la Coordinadora, composta per músics de totes les societats musicals de la ciutat i dirigida per Onofre Díez Monzó. Des de desembre de 2011 és el seu president Miguel Hernández Ferrer.