L’Ajuntament de València ha comptat un any més amb la participació d’agrupacions de la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València.
La música de banda torna a formar part de la programació del cicle Cultura als barris que organitza l’Ajuntament de València. Una iniciativa que comença aquest cap de setmana i que, fins al pròxim 28 de novembre, oferirà activitats culturals cada setmana en huit barris.
En aquesta nova temporada seran 24 les bandes de música pertanyents a la Coordinadora de Societats Musicals de la ciutat de València (Cosomuval) que ompliran els carrers, places i racons dels diferents barris amb la seua música. Les primeres a fer-ho seran, aquest mateix diumenge 26 de setembre, la Societat Instructiva de l’Obrer Agrícola i Musical (SIOAM) de Benimamet i la Agrupació Musical de Massarrojos.
A les 11 i quart del matí, els músics de Benimamet dirigits per Miguel Molina Ruiz oferiran un concert en el barri de Vara de Quart. Una mica més tard, a les 12 i mitja, serà la banda de Massarrojos la que actue en el barri de Benicalap dirigida per Ildefons Martos Carretero.
La campanya és una iniciativa de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València que va sorgir en 2016 com una aposta per la descentralització de la cultura.
Segons l’edil Glòria Tello “després de sis anys, la ciutat s’ha transformat en molts aspectes i l’escenari en el qual es desenvolupa la campanya ‘Cultura als Barris’ no és el mateix que en 2016. No obstant això, aquesta iniciativa complexa i singular, ha anat agafant força en els barris i en els seus veïnats, i s’ha convertit en una cita esperada i molt valorada tant per part de la ciutadania, com de totes les persones i professionals del món de la cultura que s’impliquen i participen en ella”.
Entre aqueixos col·lectius que participen de manera molt activa està Cosomuval, el president de la qual, Miguel Hernández, valora molt positivament aquesta proposta que aposta per la cultura i que, des del principi, ha comptat amb les societats musicals i les seues bandes de música, com a part indispensable de la variada programació. “Les nostres entitats ja se senten actors principals d’aquest cicle de Cultura als barris i l’han incorporat a la seua agenda artística, convertint-se en una cita obligada i necessària per a oferir la seua música a les veïnes i veïns dels diferents barris de la ciutat”, assenyala.
Després de les actuacions d’aquesta finalitat de setmana, el pròxim concert el protagonitzarà la banda de la Va unir Musical L’Horta de Sant Marcel·lí el diumenge 3 d’octubre en Arrancapins.
La resta de bandes que prendran part en Cultura als barris són la Va unir Musical Centre Històric, la Societat Musical Barri de Malilla, Societat Musical La Va unir de Tres Forques, Agrupació Musical San José de Pignatelli, CIM de *Benimaclet, CIM Castellar-Oliveral, Agrupació Musical Patraix, Ateneu Musical del Port, CIM Tendetes, Societat Musical Unió de Pescadors, Agrupació Musical Santa Cecilia del Grau, Agrupació Musical Carrera Font de Sant Lluís, Societat Musical Orriols, Centre de Música i Dansa de Natzaret, Centre Instructiu Musical de Torrefiel, Banda de Música de Campanar, A. C. Falla Jerònima Gal·lés-Litògraf Pascual Abad, Agrupació Musical Benicalap, Agrupació Musical Gayano Lluch, Societat Musical Poblats Marítims i Agrupació Musical San Isidro.
A més dels concerts de música de banda i d’altres estils, Cultura als barris inclou altres propostes com a teatre, monòlegs d’humor, contacontes, cinema, dansa contemporània, poesia, circ, tallers, danses populars valencianes…
Seguint amb les mesures adoptades en 2020 en prevenció del covid-19, totes les activitats de ‘Cultura als Barris’ estaran *perimetradas, i l’accés limitat a un aforament de 100 persones assegudes en cadires, mantenint la distància de seguretat establida per les autoritats sanitàries. L’accés estarà controlat i s’habilitaran entrades i eixides diferenciades, amb l’obligació d’utilitzar màscara i gel hidroalcohòlic que l’organització posarà a la disposició del públic.
Taller d’Igualtat
D’altra banda, aquest mateix dissabte 25 de setembre, tindrà lloc un Taller d’Igualtat en la seu de la SIOAM de Benimàmet. L’activitat està organitzada per Cosomuval i compta amb la col·laboració de la Regidoria d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València, la regidora del qual, Lucía Beamud, serà l’encarregada d’inaugurar-la al costat del president de la Coordinadora, Miguel Hernández.
L’objectiu del Taller és fomentar la igualtat d’homes i dones en les societats musicals i visibilitzar el paper de la dona en aquestes entitats per a aconseguir que siguen cada vegada més igualitàries.
La jornada conclourà amb un concert a càrrec de la Gayano Women’s Band, la primera banda de dones existent a Espanya. Nascuda en 2009 en el si de l’Agrupació Musical Gayano LLUCH de València, està dirigida per Rafael Vizcaíno Cambra, i oferirà un programa molt variat que inclourà, entre altres, peces de Rafael Talens, Joan Manuel Serrat, Vicent Torrent i Eliseu Parra, Fco. Javier López, León i Quiroga i Guillermina Aramburu i Teresa Vera.
Paral·lelament al Taller, es podrà visitar l’exposició «Dones pioneres en les bandes valencianes», un projecte coordinat per la FSMCV.