Leopoldo García Alarcón i Ted Huffman signen la primera incursió de Les Arts en el repertori de Claudio Monteverdi, considerat com el “pare de l’òpera”, amb ‘L’incoronazione di Poppea’, que s’estrena dijous que ve, 11 de maig.
Nominada al millor muntatge en els Opera Awards, la producció va ser la sensació de l’edició passada del prestigiós festival d’Ais de Provença
Jesús Iglesias Noriega, director artístic de Les Arts, ha presentat hui, en roda de premsa, aquest títol, que ha qualificat d’“una de les apostes més ambicioses de la temporada”, juntament amb el director musical de la producció, Leonardo García Alarcón; el director d’escena, Ted Huffman, i la soprano Jacquelyn Stucker, que interpreta el paper protagonista.
Segons ha apuntat Iglesias Noriega, “Monteverdi és un compositor fonamental en la història de la música occidental i imprescindible en el repertori d’un teatre d’òpera amb vocació internacional. Per això, el fet d’incloure’l en la programació suposa tot un esdeveniment per als amants del gènere operístic que Les Arts els ofereix amb uns ingredients artístics immillorables”.
Dijous 11 arriba la sensació
La producció de ‘L’incoronazione di Poppea’, que s’estrena dijous que ve, 11 de maig, al Teatre Martín i Soler —ha recordat el director artístic—, és un dels muntatges més celebrats dels últims anys. Realitzat en coproducció amb el Festival d’Ais de Provença i l’Òpera de Rennes, la seua estrena va ser “la sensació” en l’edició passada del prestigiós festival francés, a més de ser triada pels professionals del sector com una de les cinc millors produccions d’òpera en els International Opera Awards.
Leonardo García Alarcón assumeix la direcció musical de ‘L’incoronazione di Poppea’, amb la seua formació Cappella Mediterranea en l’orquestra. García Alarcón és considerat com un dels grans especialistes en el Renaixement i el Barroc del circuit internacional.
El director argentí i el seu ‘ensemble’ són invitats habituals en les principals sales i festivals de música antiga: Ambronay, Saint Denis, Victoria Hall de Ginebra, el Théâtre du Châtelet de París, el Château de Versalles, el Konzerthaus de Viena, el Concertgebouw d’Amsterdam, Canergie Hall de Nova York o el Colón de Buenos Aires. Cappella Mediterranea és la formació de referència en les òperes de París i Amsterdam per a les seues produccions d’aquest període musical.
Segons assenyala García Alarcón, amb ‘L’incoronazione di Poppea’, la seua última òpera, Monteverdi marca el camí del que serà l’òpera al llarg de la seua història. ‘Poppea’ és l’altra cara de ‘L’Orfeo’, la seua primera òpera. “En ‘L’Orfeo’ es tracta de superar la mort mitjançant la música, mentre que en ‘Poppea’ provoquem tots els sentits i les passions, és la síntesi de la vida humana i de tot el que el gènere operístic oferirà a partir d’aquest moment”, explica.
Després dels seus èxits en anteriors temporades de Les Arts amb ‘Les mamelles de Tirésias’, de Poulenc, o ‘Trouble in Tahití’, de Bernstein, Ted Huffman realitza el seu primer muntatge per al teatre d’òpera valencià.
Amb escenografia original de Johannes Schütz, adaptació escenogràfica d’Anna Wörl, vestuari d’Astrid Klein i il·luminació de Bertrand Couderc, el treball de Huffman va captivar la crítica internacional en la seua estrena a Ais de Provença, que va elogiar “el virtuosisme, l’elegància i l’audàcia de la seua direcció d’actors”, “el seu enorme talent” per a oferir “un moment d’òpera estratosfèric”.
El jove director nord-americà, amb un plantejament escènic senzill i, alhora, d’una bellesa màxima, subratlla, mitjançant l’expressió, el gest i el moviment, la modernitat irresistible de la trama de l’òpera de Monteverdi: un cant al desig i a les passions de l’ésser humà sorprenentment contemporani cinc segles després de la seua estrena.
Les Arts reuneix un jove però solvent elenc amb la soprano Jacquelyn Stucker en el paper protagonista. La intèrpret nord-americana, que ja va rebre unes crítiques excel·lents pel seu Poppea a França, aborda el seu tercer gran paper a Les Arts, després de les seues destacades intervencions en ‘Ariodante’ i, fa poc, en ‘Don Giovanni’.
Al seu costat, Nicolò Balducci encarna Nerone. Als seus 24 anys, el cantant italià sobreïx com un dels contratenors més prometedors d’Itàlia. Després de guanyar importants concursos dedicats a la música barroca, acumula importants compromisos en recintes i festivals dedicats a la música antiga.
El repartiment inclou, a més, emergents especialistes en aquest repertori, antics alumnes i artistes de la promoció actual del Centre de Perfeccionament.
Debuta a València el contratenor corunyés Alberto Miguélez Rouco (Ottone) i torna el baix nord-americà Alex Rosen (Seneca), que ja va debutar a la Sala Principal amb Marc Minkowski en ‘Alcina’.
Després del seu pas per la formació a Les Arts, tornen al Teatre Martín i Soler els tenors Joel Williams (Arnalta/Nutrice/primer familiar) i Jorge Franco (Lucano/soldat I/segon familiar).
La nòmina d’artistes es completa amb els cantants del Centre de Perfeccionament de Les Arts: Mariana Sofía (Ottavia/Virtù), Rosa Dávila (Fortuna/Drusilla), Pilar Garrido (Amore/Valletto), Maximiliano Spósito (Liberto/soldat II) i Carlos Reynoso (Littore/tercer familiar).
A més de l’estrena de dijous que ve, 11 de maig, el Teatre Martín i Soler acollirà tres funcions més de ‘L’incoronazione di Poppea’ els dies 13, 14 i 16 del mateix mes. Les localitats per a aquesta òpera tenen un preu únic de 60 euros.