El prestigi d’aquesta societat musical s’ha acrescut al llarg de la història i forma part de l’elenc més destacat de la nostra música de banda
La banda simfònica del “Ateneu Musical Cullera” amb més de 125 anys ha viscut en la ruta que ha marcat la història del nostre país. Va superar els colps del destí per a erigir-se en l’actualitat com una de les agrupacions més importants en el panorama musical valencià, nacional i internacional. El director de la Banda és un dels principals directors valencians, Ferrer Ferrán; i el president de l’entitat és Armand Calatayud.
A la comarca de la Ribera Baixa es troba la ciutat de Cullera un lloc on la mar i la gran música s’ajunten per a formar un dels paratges més harmoniosos i bells de les terres valencianes. Allí va nàixer l’Ateneu Musical l’any 1896 de la mà de Heliodoro Frígola; un músic, compositor i professor local a qui el destí li havia oferit fundar una de les millors bandes de la Comunitat Valenciana.
Heliodoro Frígola també conegut com el mestre Urios ja havia intentat anteriorment crear una agrupació musical. Finalment, va aconseguir fundar el “Ateneu Musical Cullera” anomenat en aquella època la “Unió Musical” que era, a més, de caràcter municipal.
Diversos problemes econòmics van fer que es plantejara un nou sistema de finançament basat en les aportacions dels seus socis i secundàriament en les institucions públiques. Aquest canvi es va produir en el 1910 constituint-se com la Societat Foment Artístic amb la base musical de la Unió. Encara va tindre lloc un altre canvi, en 1917 l’entitat va adoptar el seu actual nom.
Grandiosa i llegendària és la història d’aquesta institució formada per grans músics que són coneguts també com Pirris. Aquest sobrenom prové del fet que els primers uniformes eren d’estil molt barroc i portaven un barret amb visera, molt semblant al dels antics músics militars, amb una ploma, un Pirri.
Des de la seua fundació el “Ateneu Musical Cullera” ha pogut gaudir de magnífics directors: Heliodoro Frígola , José Mafé, Mariano Martí, Mariano Puig, Arturo Montés, Bernardo Adam Ferrero, Jesús Cantos, Vicente Soler… i actualment Ferrer Ferrán. L’han dirigida, com a convidats, importants personalitats de la música: Enrique García, Rafael Talens, Jan Cober, Pablo Sánchez, entre altres.
Aquesta banda llueix grans premis en la seua vitrina i és que es caracteritza per la constant participació en certàmens. Amb 125 anys d’història molts són els guardons que han aconseguit, principalment en el Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València (CIBM), en el qual participa des del 1956 en la màxima categoria, Secció d’Honor.
Eixe any no va obtindre condecoració però el 1957 va guanyar el 1r Premi i va passar a la història per aconseguir-lo per primera vegada per a Cullera. Aquest èxit sense precedents va ser portada dels principals periòdics valencians. Destaquen molts altres 2dos i 3rs guardons, els onze 1ros Premis i els Esments d’Honor dels anys 1987, 1998 i el de 1991 amb la banda juvenil.
Al juliol de 1989 la banda va viatjar a Kerkrade on van participar en la màxima secció de l’Olimpíada Musical, aconseguint la primera condecoració amb Timbala d’Or. En 1996 amb motiu del seu 1r centenari de vida: van editar un llibre de la història de la societat, van nomenar president d’honor a S.A.R. Sr. Felip de Borbó i el carrer Almirall de Cullera va passar a dir-se Ateneu Musical. A més, el gran compositor local Rafael Talens va dedicar a l’entitat la “Obertura per a un centenari”.
En 1997 la banda va competir en el XXVI Certamen Internacional Vila d’Altea fent-se amb el 1r Llorer i l’Esment d’Honor. Poc temps després, el 1998 va aconseguir el 1r Premi i l’Esment d’Honor en el Certamen de València.
El “Ateneu Musical de Cullera” va tornar a traspassar les fronteres espanyoles en 1999, els seus músics van viatjar a França i Itàlia. L’any 2001 van obtindre el 1r Premi en la Secció d’Honor del CIBM i, en el 2002, el màxim guardó i l’Esment d’Honor en el XXXI Certamen Internacional Vila d´Altea. Molts èxits van aconseguir any rere any i de manera bastant continuada.
El doblet
Una altra de les grans gestes es compleix en temps recents. En 2008 va obtindre el 1r Premi en la Secció d’Honor del CIBM al que se sumava també una altra màxima distinció, l’Esment d’Honor, el trofeu Vila d’Altea i el Corbatín d’Or aconseguits en el Certamen Vila d’Altea. Aquesta última condecoració va ser obtinguda per haver guanyat de manera consecutiva els tres certàmens en els quals havia participat. Un grandiós èxit que comporta que el 2008 es recorde com l’any del doblet.
A partir de 2013
En 2014, l’agrupació va aconseguir de nou alçar-se amb el triundo en El Certamen Internacional de València (CIBM) i al Vila d’Altea…
I la història continua escrivint-se, aprofitant les noves tecnologies, com l’aparició i el manteniment d’una web on es poden veure tot tipus de continguts de la societat i també amb l’objectiu que servisca de punt de trobada dels ateneístes i de tots els amics i simpatitzants.
Una Junta Directiva renovada (Armand Calatayud, president des de 2021) regeix actualment la societat amb nous reptes, noves metes i objectius i una il·lusió actualitzada per a continuar escrivint amb lletres d’or la història de la societat, com les activitats de la Primavera musical.
Ferrer Ferrán, director
En el pla artístic, el prestigiós compositor, director i pedagog Ferrer Ferrán està al capdavant de la Banda Simfònica des de 2015, amb la qual està aconseguint l’excel·lència musical d’aquesta entitat amb projecció internacional que té un únic interés: promoure i fomentar la música i la cultura, contribuint a fer de Cullera una ciutat millor cada dia.
Armand Calatayud és el seu president des de 2021