Ferrer Ferrán (que no es deslliga de la societat) s’acomiada i arriba l’italià Andrea Gasperin
Una molt important notícia és la finalització de l’etapa com a director del fins ara director Ferrer Ferrán. El mes vinent d’octubre, encara no deslligant-se de manera artística, cedirà la batuta a l’italià Andrea Gasperin. Aquest gran director ha estat al capdavant d’agrupacions d’Itàlia i Holanda, a més de convidat d’orquestres professionals com les Bandes Municipals de Barcelona, La Corunya, Santiago de Compostel·la, Orquestres Simfòniques com L’Arena de Verona, Friuli Venezia-Giulia, Liegé, North Netherland Orkest, Teatre Boishoi, entre altres. La Societat va fer públic el comunicat el mes de juny, una notícia anticipada de molt de repercussió que la Societat celebrarà com es mereix el geni de Ferrán.
Les activitats de la Societat Ateneu Musical de Cullera d’aquests últims mesos han sigut molt intenses. Finalitzant el mes de juny, la Pirri Jazz Band va actuar el dia 24 d’aquest mes al Parc Urbà de Sant Antoni amb una gran varietat d’obres acompanyats per les veus de Pepa Blasco, Cristina Blasco, Consuelo Martínez, Julia Sapiña i Àfrica Molina.
El festival coral
Començant el mes de juliol, la societat va organitzar un festival coral a l’Auditori Municipal en el van participar la Coral Santa Cecilia de la Societat Musical d’Algemesí i el Cor de l’Agrupació Musical de Patraix com a convidats, als quals es van unir el Cor de la Societat de l’Ateneu sota la direcció de Xelo González.
El programa a interpretar va ser Marmottenbuten. Alsa piripi, O vós gal comadre, Canço de bres per a una princesa negra, Califòrnia Dreamin i Winbawe. Com a colofó del concert es, les tres agrupacions es van unir cantant el Canno de la Pau amb música de François Terral i lletra de Romaín Rolland.
Les obres guanyadores, d’estrena
Continuant el mes de juliol, concretament el dia 15, es van estrenar tres de les quatre obres guanyadores en el Concurs de Composició “Emili Giménez Bou”. La que més puntuació va obtindre va ser “Bodas de sangre´de León Pedro Durán. Un poema escènic basat en la famosa obra de García Lorca. La composició obtindrà la màxima puntuació del Concurs. En acabar l’acte, el compositor d’aquesta obra guanyadora va rebre el guardó de mans del president de la Societat, Armand Calatayud i Ferrer Ferrán com a director del Concurs i de l’Agrupació.
En una entrevista al compositor, va declarar que res més llegir l’obra, va saber que havia de mostrar-se en forma de música. Compon des de molt xiquet per a bandes de músiques perquè per a ell era l’agrupació més coneguda, intuïtivament va anar captant el que més funcionava.
A força d’anar acudint i escoltant assajos va anar aprenent fins que va formalitzar el seu aprenentatge en el conservatori. Li va agrair sempre des del primer moment l’ajuda dels seus pares. No recorda ni tan sols quan va començar a conéixer les notes gràcies a ells, i per descomptat, en la composició d’aquesta obra premiada, el suport no li faltat per aquesta mateixa part.
Les altres dues obres estrenades van ser “Els âges du Soleil”, d’Eduardo Nogueroles, i “Leviathan” de Julio Domingo. La primera tracta del recorregut d’una estrela fins a la seua conversió i l’altra porta el seu nom d’una pròpia bèstia marina basada en els esments en de la cultura cristiana. Eduardo Nogueroles ens declara que la seua inspiració va ser una mica curiosa, pel començament d’interessar-se per l’astrologia, de la interessant conversió d’una estrela des que naix fins que mor, és com la continuació de la vida. Ho defineix com en la introducció d’una aventura d’un destí incert, imprevisible. Això es tradueix a una emoció especial en la interpretació dels músics i el director. Poder escoltar el que has escrit, el discurs musical que has creat és meravellós. Escoltar la Societat de l’Ateneu sota la batuta de Ferrer Ferrán va ser fantàstic.
Ferrer Ferrán també va tindre paraules per a definir aquest concurs, el qual ha tingut una valoració molt positiva. “Hi ha hagut una acceptació a nivell mundial per molts compositors, a més s’ha aconseguisc un nivell molt alt, alguna cosa que s’ha demostrat en l’alta qualitat de les obres presentades, composicions exclusives per a banda que la Banda de l’Ateneu ha interpretat perquè a partir d’ací es puguen divulgar de manera mundial. A part d’estar ben escrites i ben orquestrades, posseeixen molta originalitat, estan molt depurades, contrastades.
“En el temps aproximat que s’exigeix (15/20 minutos) s’ha de crear eixa tensió, això és una cosa que ens ha sorprés l’hora de valorar. Especialment, l’obra guanyadora va fer que aquesta fora la principal raó, era una cosa especial, sorprenent. És difícil de superar tot això, no és gens fàcil.
“Hem aconseguit obrir un aparador al món. Les obres ja estan circulant amb l’escut del Concurs i això obri l’interés de molts compositors, fins i tot dels que ja han participat per a tornar a intentar-ho. Hem aconseguit crear un referent.
El fagot com a protagonista
Una altra de les activitats destacades va ser la classe magistral de fagot a càrrec del fagot solista de la Real Orquestra Simfònica de Sevilla, el professor Javier Aragó Muñoz.
L’escola es renova
Quant a l’escola, nous càrrecs se succeeixen. La nova Directora de l’escola del Centre Educatiu ,serà Dunia Pérez, directora igualment de la Banda Jove. L’anterior director David Ferrer agafarà el càrrec de Cap d’Estudis. Davant l’àrea pedagògica es troba Vicent Bustillos, un bon equip que s’ocuparà de l’evolució i el desenvolupament del Centre Educatiu i potenciar el nivell dels alumnes.