La Societat Ateneu Musical de Cullera començava amb força el mes de noviembre, el de la música per excel·lència. Tot un mes replet d’actes amb activitats tant lúdiques com artístiques abastant a tota mena de públic des dels dies 12 al 28.
Començaven amb el concert de la Banda Jove i la Banda Simfònica el dissabte 12 a l’Auditori del Mercat sota la batuta dels seus directors DúniaPérez i Ferrer Ferrán respectivament. La gran novetat d’enguany és l’avanç i adaptació cap a la societat actual afegint representants joves i d’Honor. Aquests substitueixen a la tradicional musa, una aposta de la Junta Directiva per a avançar i adaptar-se als nous temps. Ells van ser Valeria Bustillos Jover i Dorian Aura Renard com a joves i Amparo Bustillos Oliver d’Honor.
Armand Calatayud, president: canvis en la representació i involucració de tots
Segons paraules del seu president Armand Calatayud: “Això ha sigut un canvi molt important perquè acompanyen en els actes (com sempre), a més tenen veu en la Junta, missatge, contingut…ha sigut fer un volt a aquest tema perquè no casava amb els temps actuals, ja quedava una mica arcaic. Sorprenentment ha tingut molt bona acceptació pel fet que les generacions ja ho veuen des d’un altre punt de vista. No cal tindre unes certes condicions per a representar una entitat. Tot això és una manera d’acostar-se al canvi social, una forma més dinàmica, més actual…s’estava perdent una mica el rumb. Ha sigut un canvi de modernització cap a l’entitat. Vam demostrar així que tenim una Junta Directiva més actual que vol adaptar-se als nous temps. Donem amb això oportunitat a qualsevol persona que estiga dins de la societat per a poder acostar-se sense tindre cap característica especial o condició per a ostentar aqueix càrrec com estava enfocat anteriorment”.
En aquest concert es van presentar també les incorporacions a les dues respectives agrupacions, a més del lliurament del Premi “Ateneu Musical 2022” a Balladre, un col·lectiu de persones amb diversitat funcional que a través de la música han sigut visibilitzats d’aquesta manera. Igualment es van entregar el Premi “Solista d’Honor 2022” a Jorge Colom i el Premi “Mérit Ateneu Musical 2022” a Andrés Medina i Consuelo Santaescolástica.
Exposicions i noves incorporacions
Seguint amb les activitats lúdiques es va inaugurar el 14 de desembre l’exposició de dibuixos “Coffee ART Creation´s by Julio Tormo”.
Continuant el Cicle Artístic d’aquest mes, el concert de l’Orquestra i el de Cor va tindre lloc el dia 19 a l’Auditori Municipal, a això se sumava la celebració del 10é Aniversari de l’Agrupació Coral. Sota la batuta dels dos directors Xelo González i José Luís Grau es va realitzar un emocionant concert. En l’acte es van incorporar igualment els nous membres de les dues respectives agrupacions.
Connectar amb la societat
El plantejament de la Junta Directiva és que l’entitat connecte completament amb la societat, que siga un referent social. La qüestió artística és el més important, però l’atenció i dedicació als socis també ho és, per això, les activitats socials van complementar el mes de la música, realitzant altres actes que van abastar a un públic més divers, un intent de facilitar l’accés a la massa social, la possibilitat d’ampliar, l’oferir l’entitat com a centre cultural, no sols artístic, també més atractiu des del punt de vista de la creativitat, la innovació, la cultura… “Podem decaure si no som capaces d’actualitzar les nostres ofertes. No podem permetre’ns créixer d’una forma lenta” (Armand Calatayud).
Més actes que van donar resposta a aquest nou enfocament de la Junta van ser també la xarrada realitzada en el local social per Mari Olcina presidenta de Moss Solidària ONG mostra de cooperació i solidaritat. La presentació del llibre de Manel Joan Arinyó. El concert de l’Orquestra “Diva Tango” amb l’actuació de Daniel Ocampo (piano), Alejandra Cabañas (violí), María Ruíz(contrabaix) i Graciela Di Palma amb la producció discogràfica de Piazzola en la meua pell. Un gran concert de diversitat cultural i l’actuació de l’Orquestra Plectre “Ciutat de Cullera”.
Cal afegir la Classe Magistral que cada mes té lloc en la Societat. El mes de novembre, exactament el dia 19, va coincidir amb la de trompa, realitzada pels professors Carlos Malonda Atienza (trompa de l’Orquestra Nacional d’Espanya) i David Canet Castelló (Professor del Conservatori Isaac Albéniz de Girona), amb l’afegit per part de” Music Store Cullera” de l’exposició i taller de manteniment d’aquest instrument.
Classe de trombó al si de l’Ateneu
Altres activitats lúdiques i participatives van ser el concurs d’arròs al forn, campionat de parxís, berenar de la Comissió de Dames, concurs de targetes nadalenques, va vindre d’Honor, paelles al carrer… actes en els quals l’entitat es va obrir a la massa social.
I al desembre molt més.
Un gran mes de la música al complet, però la Societat Musical no acaba ací, va continuar el mes de desembre amb actes importants i destacats com la presentació del llibre que relata els últims 25 anys de la Història de la Societat, completant així l’anterior del Centenari, ja que l’agrupació ja posseeix 125 anys d’història. L’acte va tindre lloc el 16 de desembre.
Un altre de les activitats a celebrar varen ser les Classes Magistrals de Tècnica Vocal el 10 de desembre impartida per Tanya Durán Gil (soprano) i Luís Martínez Agudo (baix-baríton) i la de Flauta impartida per Joan Josep Renart Bou (membre de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceude Barcelona), Cristina Sapiña Jardón (Flauta Solista de la Banda Municipal de Palma) i Juan Ronda Molina (Flauta Solista de la Real Orquestra Simfònica de Sevilla) el 28 de desembre.
Com a actuació per part d’aquesta societat en aquest mes cal afegir la participació en la Concentració Musical a València “Terra de Música” el 19 de desembre en la Plaça de la Verge de València.