Elvira Asensi (Llíria, 1981) és la més important especialista universitària en Societats Musicals valencianes, gràcies a la seua tesi doctoral de 2010. Difosa en diverses publicacions ha sigut responsabilitzada recentment de la controvèrsia publicada en el BOE sobre l’origen de les societats musicals valencianes, en atribuir-se-li erròniament haver inspirat tan lamentable afirmació que adjudica al moviment CLAVÉ de corals catalanes (segona meitat de la década de 1850) l’origen de les societats musicals valencianes; confusió a la qual va contribuir inicialment la afirmació –amb una transcripció equivocada–les declaracions inicials de la mateixa presidenta de la FSMCV al diari Las Províncias, mal arreplegades.
El tema no tindria molta més importància, sobretot després de la queixa de la FSMCV davant el Ministeri, i la resposta de la Direcció General de Belles arts (quan afirma sobre aquest paràgraf: «En ningún caso se puede interpretar como el origen de las bandes musicales en sí mismas como agrupacions musicales», si no haguera transcendit el nivell públic i polític (on hi ha hagut, per cert, unanimitat).
Elvira Asensi en lasBandasEl periòdic lasBandas d’aquest mes maig de 2021 reproduirà en uns dies un article important d’Elvira Asensi, redactat i publicat inicialment en 2015 en la enciclopèdia “Les Bandes de Música de la Comunitat Valenciana. Les societats musicals”, en una editorial del mateix grup, titulat “Origen i persistència de les bandes de música valencianes”, que resumeix la seua posició i que s’allunya de les afirmacions del BOE. En un extens articule que s’inserirà en les pàgines centrals del periòdic, Asensi afirma entre moltes altres coses:«Hay consenso entre diferentes autores en establecer el primer tercio del siglo XIX como el período de surgimiento de estas agrupaciones»com a conseqüència d’una «democratización social de la cultura».ju