Entre Santa Cecília i el Nadal s’ha creat el dècim i últim número de 2022, un any d’enormes alegries musicals, incertes iniciatives i la consolidació de l’Institut Valencià de Cultura, amb un bon cabal de cites i esdeveniments que any rer any ens aflora a la superfície un gran motor de la nostra realitat, la música, corresponent a l’anhel d’un sector en creixent discórrer, com és el de la música valenciana.
Els Carles Santos ple de música
Els Carles Santos va nàixer com una rememoració dels grans saraus del cinema, la música i les arts escèniques que a imitació de goyas i óscars sembla que totes societats pretenen doctorar el millor de les seues essències. La música valenciana no necessita acreditar-se; té el seu millor sentit en la seua pròpia presència en la societat valenciana des de lluny a través de les centenàries bandes de música.
El fracàs d’organització dels premis Euterpe no entela la visibilitat d’un col·lectiu molt per damunt de la pobra expressió d’uns premis de tan escassa repercussió que queden per a oripells casolans de la presidenta de la FSMCV amb un convidat de luxe com és el president Puig que assisteix impertèrrit a poc més que una cita de barri amb assistència i premis limitats. De tot això donem compte en portada (els Sants) i pàgines centrals (els Euterpe) per a confrontar el que és una cosa ben feta, els primer, i una obsoleta, els de la FSMCV.
Societats musicals, les protagonistas
Notícia de portada és també és l’èxit de l’Artística Manisense que va guanyar el Certamen Internacional d’Altea, de tant de prestigi, on les grans bandes acudeixen segures de si mateixes amb garanties de destacar, i en aquest cas van destacar, la portuguesa, la de la Vall d’Uixó i la de Manises, la crònica de la qual no deixem de recomanar en les primerenques pàgines 2 i 3.
Poc abans de l’editorial críptic del nostre director que defineix anticipadament el 2023 com un any inhòspit, carregat d’incertesa i amb alguna valoració moral, reflexions aptes per a dirigents de tota mena.
La resta d’aquest número 57 de lasBandas transcorre amb notícies destacades de les societats musicals, com l’acomiadat de Javier Enguídanos de La Primitiva de Llíria, el gran nivell reeixit per l’Orquestra Simnfónica de la Unió Musical de Llíria. l’homenatge a Torrent a José Ribera Tordera, l’Artística de Buñol amb el seu destacat concert per Santa Cecilia i lArmónica, al seu retorn de Montpeller, així com el programa de l’Ateneu de Cullera ple d’intenses activitats de projecció social.
Totes les músiques
Galiana, Capella, Josu de Solaun, El Micalet que continua rebent assetjaments i amenaces, la secció Pioneres amb la primera directora del Certamen de València, Pilar Ruiz, encara entre nosaltres, Teo Aparicio-Barberán en una entrevista directa que no cal perdre’s. Donem compte del Festival de Piano Iturbi i del debut en la programació del Palau de la Música, de la mezzosoprano alemanya Anna Lucia Richter, en un nombre intens de notícies i de reflexions.
No us ho perdeu; estem resistint a les inclemències d’un canvi de temps i d’hàbits informatius, fins i tot de conductes totalitàries en l’àmbit d’alguns –pocs– amb un sentit patrimonialista excessivament arrelat amb diners públics, i per consegüent, aliens. Són només 2,50€