Reportatges, entrevistes, notícies destacades, perfils de músics i agrupacions, els municipis més actius, els grans cosos musicals, moltes pàgines per a recollir l’actualitat de la música valenciana: el que som, el que volem ser i els que ens visiten. I especialmente l’actividad més destacada de la FSMCV.
Per exemple, dues dones castellonenques, directores, han pres el comandament de dues agrupacions de joves músics de la FSMCV. Norma Comes ho fa de la Banda Simfónica de Dones i Lidón Valer de la Jove Banda.
Aquesta és la crida principal de portada del número 49 de lasBandas, l’únic periòdic que regularment ix a la venda en format tabloide en el mercat informatiu de la Comunitat Valenciana.
El creixement de la presència de dones en la vida musical, i en general cultural, és exponencial. La majoria de les agrupacions artístiques musicals del nostre país ja tenen quasi complit l’objectiu paritari, encara que en l’apartat de directores encara existeix un gran abisme. És qüestió temps. S’anuncia a més els concerts que la Simfònica de Dones de Morella i Sant Mateu.
El nou decret d’escoles de música és una reflexió de Manuel Tomás Ludeña que va tindre responsabilitats en el decret antic i el text del qual ara se substitueix. El professor fa una anàlisi magnífica dels pros i alguns contres de la nova situació.
El nostre director es deté en la seua editorial a clamar contra la guerra com han fet la majoria dels mitjans informatius. El seu No a la guerra no escapa al ressò musical en paraules d’Aristòteles per a desemmascarar les semblances estratègiques entre Putin i Hitler, sobretot per al bé comprendre dels joves.
Les activitats de l’Alqueria de Julià, infatigables com si d’un palau –que ho és– de govern es tractara es reflecteix en l’impuls de CaixaBank per recolzar un cicle de música de cambra. O la presentació d’un nou concurs de composició, interessantíssim i singular, de la mà del Ateneu Musical de Cullera i de Ferrer Ferrán, el seu il·lustre director.
La nostra col·laboradora Manoli Aracil s’ha omplit d’aportacions en aquest número: Un reportatge prenent el pols a alguns dels més destacats artífexs d’un fenomen inusitat: ProWinds València que continua concitant enorme interés. Una notícia de modestos, com la Unió Lírica Pinosense ha merescut la nostra atenció (dues pàgines) per l’excepcional de convertir-se en pregoners d’una festa del seu poble: El Pinós. Com és de destacar el segon lliurament del capítol de “Pioneres”dedicat a María Teresa Andrés Blasco.
En el capítol de presències permanents, que tanta repercussió està tenint publiquem la ressenyes històriques de la Banda de Benicarló, que en el número anterior va eixir amb algunes incorreccions. Ens dediquem a reflectir la sub-federació que significa Cosomuval com a coordinadora de societats musical de la ciutat de València i el Fòrum d’Escoles de Música per la igualtat; un repàs a la crisi sanitària de Mario Ortuño ens porta a desentranyar les dificultats d’una pandèmia que anava i venia, trencant qualsevol programació i solucionada amb l’ànim exhibit, com el dels integrants de “La Artítica de Buñol”.
I en aquest apartat, les entrevistes amb Amparo Esquerdo, presidenta de la Unió Musical de Llíria, o les paraulesde Armand Calatayud, president del Ateneu Musical de Cullera i de José Plaza, president de la Unió Musical de Torrent.
El fenomen viral en xarxes socials del Cant Valencià de María Bertomeu eleva el més nostre a categoria universal. Una bona entrevista de Luis Sempere, que al costat de les seccions habituals de música clàssica, contemporània atesos els grans cosos valencians completen una oferta més que destacada d’aquest mes de lasBandas.
Per només 2,50€ ho teniu en els quioscos. És cosa de tots.
I seguiu-nos tots els dies en el diari en línia
www.lasbandasdemusica.com