L’Orquestra Simfònica de L’Artística Manisense estrenarà l’obra L’Alfabeguer, de la compositora manisera Maria del Mar Ribas, el pròxim diumenge 5 de febrer a les 12:00 hores a l’Auditori Germanies de Manises, dins del V Cicle Caixabank d’Orquestres de les Societats Musicals 2022-2023.
L’Albafeguer és un poema simfònic que pretén ser un homenatge als avantpassats de la cultura valenciana i manisera. Un alfabeguer és un recipient decoratiu de ceràmica que es gastava per a conservar l’alfàbega i perfumar les cases. Amb orígens àrabs, els alfabeguers es van convertir en una de les peces ceràmiques per excel·lència produïdes pels ceramistes manisers.
El programa del concert es completarà amb la Simfonia incompleta, de Franz Schubert, una selecció de suites de Carmen de Georges Bizet i la Marxa eslava de Piotr Ilitx Txaikovski. El Cicle Caixabank d’Orquestres està promogut per l’entitat bancària Caixabank, i l’Institut Valencià de Cultura. El concert compta també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manises.
La compositora
María del Mar Ribas és violoncel·lista i compositora nascuda a Manises i resident a Colònia (Alemanya), on desenvolupa la seua tasca professional actualment com a professora, instrumentista i compositora. Maria del Mar Ribas va iniciar la seua formació musical en la Societat Musical L’Artística Manisense, on va formar part de l’orquestra entre els anys 1996 i 2002, així com de la banda simfònica. Després de finalitzar el grau superior de violoncel al Conservatori Superior de Música de Castelló, es va traslladar a Alemanya per a continuar la seua especialització orquestral. En 2022, ha finalitzat el Màster en Composició amb noves Tecnologies de la UNIR i ha obtingut la beca de la societat general d’autors a Alemanya (GEMA) per participar a les jornades de la Female Composer Class dins festival internacional de música per a cine més gran d’Europa, el Soundtrack Cologne, dedicat a potenciar la presència de compositores en la indústria cinematogràfica.
L’obra que ara estrena L’Artística Manisense, L’Alfabeguer, és un recorregut musical al llarg de la nostra història amb un nou llenguatge harmònic i textural. L’obra compta amb tres parts: la primera fa referència als orígens amb harmonies de caràcter àrab, la segona part està inspirada en la cançó de bressol Mareta no em faces plorar, interpretada per un violoncel solista, vibràfon i acompanyament de corda. Per acabar, la tercera part és un fragment contrapuntístic basat en una albà amb reminiscències barroques, amb la qual s’arriba cap al gran final de l’obra.