La Academia de la Música Valenciana (AMV) va celebrar la gala Insignes de la Música Valenciana 2024 en elConservatori Professional de Música de València, el dimarts 10 de desembre a les 19h
Precedida d’una conferència de Cecilia Rodrigo entorn la vida del seu pare q en el Conservatori Superior de Música JoaquínRodrigo.
En l’acte, es va fer un recital líric, on es va premiar al compositor saguntí Joaquín Rodrigo (1901-1999), al CertamenInternacional de Música (CIM) Vila d’Altea, a l’Orfeó Crevillentí i al pianista valencià Miguel Álvarez- Argudo.
La gala Insignes de la Música Valenciana va reconeixer a Joaquín Rodrigo “a títol pòstum en el 25 aniversari de la seuadefunció, per ser un referent mundial de la música culta en el segle XX”; i al Certamen Internacional de Música Vila d’Altea(Alacant) “pels 50 anys d’història d’un concurs en el qual han participat desenes de prestigioses formacions nacionals iinternacionals i milers de músics”.
L’Orfeó Crevillentí (Alacant) va rebre el premi “per la seua dilatada història, qualitat i trajectòria artís- tica en l’àmbit coral ioperístic, des de la seua fundació en 1891, i el seu especial interés per donar.a conéixer la música coral escrita per autors valencians”; i el pianista i Catedràtic de Piano i Doctor en Música per laUniversitat de València, Miguel Álvarez-Argudo “per la seua trajectòria com a intèrpret, docent i les seues múltiplesaportacions discogràfiques, totes elles dedicades a la músi- ca valenciana per a piano”.
Va tindre lloc un recital que protagonitzaran Lucía Gandia i Mariola Martínez (sopranos) i Elena Doménech (piano) amb elprograma Joaquín Rodrigo, cançons per a veu i piano; en ell, Amadeo Lloris, secretari general de l’Acadèmia de la MúsicaValenciana, va llegir l’acta, i una exposició curricular dels guardonats, lliurament dels diplomes acreditatius, que aniràseguida d’u- nes paraules dels premiats i la clausura a càrrec de Loras.
Promoció de la música valenciana
Cecilia Rodrigo ha assegurat que “és una gran satisfacció per a mi rebre per part de l’Acadèmia de la Música Valenciana ladistinció al meu pare a títol pòstum d’Insigne de la Música Valenciana”. La filla del compositor subratlla que “Joaquín Rodrigo és, sensdubte, mereixedor d’aquest honor amb el qual l’Acadèmia honra a aquelles personalitats que s’han distingit per la defensa ipromoció de la música valenciana, i ve a acréixer una llarga llista d’honors i guardons que el mestre va rebre en vida en la seua terranatal”.
En nom de la Societat Filharmònica Alteanense (SFA) i del Certamen Internacional de Música (CIM) Vila d’Altea, el seupresident, Joan Carles Guillén, traslladà el seu agraïment a l’Acadèmia de la Música Valenciana “per considerar-nosmereixedors aquest any del guardó”, i recalca que “ens enorgulleix formar part d’aquest grup tan selecte de músics iinstitucions que fan créixer la música valenciana”. Guillen apunta que “hem arribat fins ací perquè creiem en un projecte viu, dut aterme per un grup de gent que ho fa només pel seu amor a la música. Estem d’enhorabona”.
Per la seua part, Pepa Pérez, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Altea, que organitza el CIM Vila d’Altea juntament ambla SF Alteanense, indicà que “és un gran orgull acompanyar a la societat musical i al comité organitzador en aquesta gala icelebrar amb ells aquest reconeixement en el 50é aniversari del certamen, que hem celebrat el 7 de desembre”. Pérez afirmaque “arribar fins ací no és gens fàcil, darrere hi ha molta faena” i estima que “és un premi merescut a un dels con- cursosmés reconeguts a nivell internacional”. La regidora ha felicitat els altres premiats, “ser guardonats juntament amb el grancompositor Joaquín Rodrigo, l’Orfeó Crevillentí i Miguel Álvarez- Argudo és per a nosaltres un gran honor”, i ha donatl’enhorabona i ànim a l’Acadèmia de la Música Valenciana per a continuar impulsant aquests reconeixements”.
Qualitat interpretativa
La presidenta Esperança Sempere assegura que “l’Orfeó Crevillentí es mostra molt satisfet de rebre un premi tan prestigiós coml’Insigne de la Música Valenciana, tant pels guardonats anys arrere com per ser reconeguts pels professionals que formen el jurat”.Sempere considera que “els mèrits aportats no sols són de quantitat (133 anys de vida musical ininterrompuda), sinó per progressar enla qualitat interpretativa del nostre repertori, des de la música popular, religiosa, simfònica-coral i lírica”; i destaca que estan“especialment orgullosos d’enriquir amb l’obra dels nostres compositors el patrimoni musical valencià”.
Miguel Álvarez-Argudo donà les gràcies per aquest reconeixement a l’Acadèmia i “a tots aquells que m’han ajudat aaconseguir els meus somnis en relació amb la música