Per Carlos Miguel Pascual Górriz
Setembre i l’octubre sempre han sigut sinònims de tornada a la rutina i així ho és, també, a la Unió Musical de Llíria. Durant el mes de setembre, la Banda Simfònica i la Banda Juvenil han estat protagonistes en Llíria en les en les festes de la Mare de Déu del Remei i de Sant Miquel.
El dia 2 va tindre lloc la Festa Social de la Unió Musical amb la proclamació d’Amparo Puchol com a Regina de la Música i Unionera Major 2023, en un acte que va comptar amb la presència del prestigiós director i compositor Salvador Brotons com a mantenidor i es va concloure amb un concert de la Banda Simfònica dirigida pel director titular Vicent Balaguer, qui va cedir la batuta al Director d’Honor Pablo Sánchez Torrella per el posar punt final de l’acte amb la interpretació de l’Himne Regional.
A més de les exitoses actuacions en els diversos actes de les festes del Remei, cal destacar els dos concerts celebrats a la Plaça Major de Llíria, els dies 23 i 28. El primer va ser el Concert de les Bandes de la Fira i Festes de Sant Miquel, en el qual la Banda Simfònica Unió Musical va interpretar un programa tant exigent com atractiu format pel pasdoble Eugenia López de Bernardo Adam Ferrero, Sequences for Band de Carlos Pellicer, compositor homenatjat en el concert; i la Simfonia N.º 2 de James Barnes. En el segon concert, celebrat la vespra de Sant Miquel, es va estrenar amb la col·laboració del Grup de Danses i Rondalla “el Tossal”, Arrels, ballet folklòric valencià en tres quadres del compositor Ximo Tarín Micó. L’obra, composada per a rapsode, veus solistes, dolçaines, rondalla i banda simfònica, es nodrix en part de la música tradicional i amb ella el compositor ha aconseguit elevar a un alt nivell i dignitat la música popular valenciana.
El dia 28, es va estrenar Arrels, ballet folklòric valencià en tres quadres del compositor Ximo Tarín Micó.
Acabat el mes de setembre amb totes les actuacions de la Banda Simfònica especialment, la Unió Musical es prepara i inaugura un nou curs escolar que es preveu, com de normal, molt intens. Les aules es tornen a obrir i els alumnes, tant del Col·legi-Centre Integrat com de l’Escola d’Educands tornen a les seues classes habituals seguint fidelment un dels sues principals propòsits i finalitats de la societat: educar per la música.
La Unió Musical seguix fidelment un dels seus principals propòsits i finalitats de la societat: educar per la música.
El Col·legi, des de la seua fundació el 1976, ha estat dirigit a l’educació musical i, especialment de de l’any 1997 en què es va convertir en Centre Integrat d’Ensenyaments Muscials, esta vessant artística que caracteritza la societat ha esdevingut la senya d’identitat del nostre col·legi en el qual tots els alumnes que passen per les seues aules cursen des de tercer primària els Ensenyaments Elementals de Música, de la mateixa manera que ho cursarien en un conservatori o escola de música però dins de les mateixes instal·lacions i durant l’horari escolar. D’esta manera, molts dels alumnes del Col·legi, acaben formant part de les agrupacions de la societat com la Banda Juvenil i l’Orquestra Jove, i més tard la Banda Simfònica o l’Orquestra Simfònica, així com el Quadre Artístic i el Cor Social.
L’Escola d’Educands, paral·lela al Centre Integrat, seguix funcionant com a escola de música, i es caracteritza per ser pionera en incorporar eines i recursos moderns com la implantació del mètode Gabou o l’ús de les pantalles digitals. En definitiva, la Unió Musical, es pot definir com una societat que combina perfectament la tradició i l’avantguarda, sempre apostant per l’educació dels seus alumnes oferint-los els màxims i millors recursos per a la seua formació.
La Unió Musical aposta per l’educació dels seus alumnes oferint-los els màxims i millors recursos per a la seua formació.
Per obtindre més informació sobre les activitats musicals i educatives que organitza la Unió Musical de Llíria podeu consultar el web de la societat: https://uniomusicaldelliria.com/