Carlos Miguel Pascual Górriz
La Unió Musical de Llíria, que es caracteritza per ser sinònima de tradició i modernitat, es manté fidel a les seues arrels i la seua història. En este sentit, la societat ha recuperat la tradicional Festa Social de la Reina de la Música i les Dames d’Honor.
El 1949, sent pionera a Llíria, la Unió Musical alçava l’actual Teatre-Sala de concerts en una època de moltes dificultats i, per a aquella efemèride es va nomenar una comissió de dames unioneres que són l’antecedent de l’actual Festa Social.
El 1953, en commemoració de les Bodes d’Or de la fundació de la Unió, es van organitzar uns Jocs Florals que comptaven, com és lògic, amb una Reina dels Jocs Florals i una cort de Dames d’Honor. En 1967 i 1969 es van celebrar a Llíria, gràcies a les gestions de la Unió Musical, els Festivales de España que organitzava el Ministeri d’Informació i Turisme, i amb motiu d’aquells esdeveniments també es va comptar amb el nomenament d’una Reina del Festival i una Cort d’Honor.
Finalment, va ser en l’any 1970 quan es va acabar de definir esta festa tal i com la coneixem actualment amb la proclamació de la Reina de la Música i Unionera Major i de les seues Dames d’Honor.
Suposa molt d’orgull i molta alegria que la societat recupere esta tradició tan arrelada en la història de la Unió Musical que no s’havia pogut celebrar durant uns anys per diverses circumstàncies. Enguany, però, la Unió Musical es vestirà de gala per proclamar i coronar Amparo Puchol Benet com a Reina de la Música i Unionera Major el dia 2 de setembre. Amparo Puchol és arpista de les agrupacions de la Unió Musical, va ingressar com a música de la Banda Simfònica l’any 2022 i pertany a una família molt vinculada a la societat. Les Dames d’Honor que l’acompanyaran són sis jóvens unioneres: Ángela Veses Picher, Nerea Jiménez Górriz, Carla Maldonado Jaime, Lucía Chiralt Vicent, Valèria Tello García i Inés Jiménez Luna; així com les xiquetes Martina Ruix Guillem, Gisela Balaguer Contreras, Núria Ortiz Pacheco i el xiquet Ferran Espinosa Enguídanos.
La Unió Musical es vestirà de gala per proclamar i coronar Amparo Puchol Benet com a Reina de la Música i Unionera Major el dia 2 de setembre.
A més, un altre esdeveniment de gran transcendència social és la instauració de les Distincions «Música Nova». Les Distincions Música Nova són uns reconeixements que la Unió Musical convoca per primera vegada enguany i que, amb un esperit de permanència, convocarà anualment per distingir persones o institucions que desenvolupen una extraordinària trajectòria musical, artística, cultural o educativa; que es dediquen a la conservació i la divulgació del patrimoni musical, artístic i cultural i/o al foment de l’educació dins del seu àmbit d’actuació; així com a persones o institucions que, en el desenvolupament de la seua activitat, fomenten els valors i els sentiments de la Unió Musical de Llíria.
La Unió Musical instaura les Distincions «Música Nova», uns reconeixements que convocarà anualment.
La programació de les agrupacions de la Unió Musical anticipa un estiu ple de música. La Banda Simfònica viatja a Úbeda el 8 de juliol per participar en un concert amb la Agrupación Musical Ubetense en commemoració del 20é aniversari del nomenament d’Úbeda Ciutat Patrimoni de la Humanitat.
Pel seu compte, els jóvens músics de la Banda Juvenil participaren en el Festival de Bandes Juvenils de la ciutat de Llíria que va tindre lloc el 21 de juliol i tant l’Orquestra Jove com l’Orquestra Simfònica s’acomiadaren del seu director titular, Pascual Cabanes Fabra, en el concerts que es celebraren els dies 7 i 14 de juliol respectivament.